Connect with us

Marknadsnyheter

Varför tar inte politikerna ansvar för de problem som uppenbarar sig?

Published

on

I snart 8 månader har Tillväxtverket haft problem med att administrera och hantera ansökningarna om korttidspermittering. I mer än 8 månader har företag lånat ut pengar och betalt löner till de anställda som korttidspermitterats med löfte om att ersättas från staten.

I 8 månader har de gjort detta utan ränta.

De som nu har slut på pengar att låna ut, kan få låna av staten under tiden, till 3,5 procents ränta.

Det skulle kunna vara ett ämne för en komisk fars men fallet är dessvärre verklighet för Sveriges småföretagare. Det handlar om livsverk, familjers försörjning, hem för företagare som pantsatt sina hus i väntan på de utlovade stöden.

Varför tar inte ansvariga politiker och myndigheter detta problem på allvar?

Varför hänvisar ansvariga politiker till myndigheten och myndigheten till omfattande regelverk och rigorösa tidsödande kontroller? Istället för att se problemet och på allvar ta ansvar och göra något åt det? Varför sitter näringsministern på händerna? Näringsministern som borde vara företagens främsta företrädare i denna kris gömmer sig i finansministerns kjolar och vågar inte ta sitt ansvar. Finansministern i sin tur är rädd för att ”kriminella nätverk” skall dränera statskassan och istället för att lägga fokus på att bekämpa dessa, så svälter man ut hela företagarkollektivet. Myndigheten å sin sida har att rätta sig efter regelverk avsett hur långsamma dessa visar sig vara, det är som att ägna timmar åt att kontrollera att vattnet i brandbilen är rent istället för att bekämpa elden.

 

Tillväxtverket lovade att vara generösa

Den 17 mars 2020, två dagar efter att regeringen beslutade om korttidspermittering sa Tim Brooks på Tillväxtverket att de skulle vara generösa i sina bedömningar. ”Grunden är att Tillväxtverket kommer att göra en bedömning som kommer att vara generös, men i det här läget ha en koppling till coronavirusets härjningar” sa Tim Brooks, chef för Tillväxtverkets avdelning för företag, till TT.

Det började bra

Till en början rosade företagen och deras anställda hjälpen med korttidspermitteringsstöd från regeringen som hanteras av Tillväxtverket. Många anställda slapp uppsägning och ett liv i arbetslöshet och ovisshet i krisen. Ansökningar expierades snabbt och hjälpen nådde företagen lika snabbt. Den 29 april, redan en dryg månad efter regeringens beslut hade 50.000 företag ansökt om korttidspermittering och hela 30.000 hade fått sin ansökan beviljad. 800 företag hade fått nej. Stödet fungerade, hjälpen kom fram då dem anställda slapp uppsägning och företagen slapp agera bank.

Men sen hände något, och det har sedan gått trögt, riktigt trögt …

Därefter började problemen för Tillväxtverket och företagen. Under sommaren fungerade allt sämre och företagen satt och väntade på både besked och pengar. Företag efter företag vittnar om att de inte får besked och heller inga pengar. Samtidigt som de ligger ute med löner till sina anställda som ej arbetar. Beskeden från regeringen är ”Håll i och håll ut”, vi har beslutat om stöd.

Inget mer ”Håll i och håll ut”

Så säger en coach till en maratonlöpare med kramp i vaderna som har 5-6 km kvar till målgång. Hen kan också upprepa ”håll i och håll ut” ytterligare ett par gånger för att peppa löparen att inte ge upp utan ta sig i mål. Men om coachen meddelar att målet är flyttat ytterligare 25 km fram och försöker köra håll i och håll ut 10-15 gånger till kommer det inte att fungera. Löparen måste stanna och få hjälp.

Istället ”Vi lovar ta ansvar för situationen tillsammans med myndigheten”

På samma sätt måste ”håll i och håll ut” nu efter 8 månader bytas ut mot: ”Vi ser problemet och vi tänker lösa det tillsammans – vi som är ansvariga för de löften som getts, regering och myndighet”. ”Vi inser att vi måste sluta peka på varandra och arbeta tillsammans för att leverera en lösning”. Det är vad företagen nu behöver höra istället för ett till: ”Håll i och håll ut”.

Brutna löften från regering blir en direkt orsak till konkurser

Det är vad företagen behöver nu för att inte gå i konkurs på grund av brutna löften från en regering. För det är faktiskt regeringens fel om dessa företag går i konkurs nu. De hade kunnat välja att varsla och avsluta anställda istället för att permittera, och då hade de inte behövt betala löner för ej arbetade timmar.

28 procent av småföretagen har tappat mer än halva omsättningen

I en färsk medlemsundersökning gjord bland Företagarförbundets medlemmar säger hela 28 procent att de tappat mer än halva omsättningen under januari månad. Föregående månader i krisen är snittet 17 procent. Handeln och restaurangnäringen är några av de värst drabbade. Väldigt många företag upplever att konkursen kryper närmare. Skall då dessa företag behöva snubbla på mållinjen efter att ha kämpat i snart ett år, bara för att Tillväxtverket inte kan få fart på ärendehanteringen?  Det skulle innebära att en massa jobb går förlorade och liv slås i spillror.

  1. Återinför generös bedömning

Tom Brooks, chef för Tillväxtverkets avdelning för företag, lovade för ett år sedan ”en generös bedömning” av ansökningarna för att pengarna skulle komma ut snabbt och minska den panik som företagen och de anställda kände i början av krisen. Den paniken är på väg tillbaks och därför måste även Tim Brooks generösa bedömning aktiveras igen så att hjälpen kommer fram innan det är försent.

  1. Slopa arbetsgivaravgiften tillfälligt igen

I krisens början sänktes arbetsgivaravgiften för upp till 30 anställda på lönesummor upp till 25.000 kr. Denna åtgärd kostade ca 33 miljarder för fyra månader. Företagarförbundet föreslår att arbetsgivaravgiften sänks retroaktivt igen från 1 februari till 30 juni. Fem månader till en kostnad om ca 41 miljarder som med råge ryms i Magdalenas redan utlovade stödbudget. En beprövad åtgärd som är enkel att administrera för Skatteverket och omvittnad enkel för småföretagen att söka. Ett stöd som kommer göra nytta och hjälpa på riktigt som till skillnad från Per Bolunds ”lånelöfte” kan hjälpa företagen att betala sina löner och leverantörer och på det viset hålla hjulen rullande den sista tiden till dess att vi förhoppningsvis kan börja återgå till något som liknar ett normalt samhälle igen efter sommaren.

300 miljarder har avsatts och utlovats av regeringen

Endast en liten del av dessa pengar och denna hjälp har hittills nått fram. I slutet av januari hade 35 miljarder utbetalts. Och med den takten så räcker dessa utlovade/budgeterade pengar i 8 år. Förhoppningsvis skall inte krisen pågå för företagen så länge. Regeringen behöver visa på handlingskraft och en hjälp som verkligen kommer fram. Snabbt. Företagen behöver hjälpen. De anställda behöver hjälpen för att få behålla sina jobb. Sverige behöver hjälpa sig själv nu. Slopa arbetsgivaravgiften fram till sommaren.

Mattias Rebane

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Företagarförbundet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation, som sedan 1936 arbetar för att göra det bättre, enklare och tryggare att starta och driva samt utveckla småföretag i Sverige. Att skapa opinion om och öka förståelsen för småföretagarnas roll samt betydelse i samhällsutvecklingen och för tillväxten är kärnan i vår verksamhet. Därutöver levererar vi kvalificerade förmåner och tjänster till våra medlemmar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

HANZAs VD och huvudägare köper aktier

Published

on

By

HANZAs VD Erik Stenfors har köpt 10 000 aktier i HANZA för ett belopp om 570 420 kronor. HANZAs huvudägare och styrelsemedlem Gerald Engström har via sitt bolag Färna Invest köpt 42 000 aktier till ett belopp om  2 215 920 kronor.

Aktierna handlades den 8 maj 2024.

Efter aktieköpen uppgår Erik Stenfors innehav till 622 000 aktier och Färna Invests innehav till 9 319 694 aktier.

För mer information kontakta:
Erik Stenfors, VD
+46-70 950 80 70
erik.stenfors@hanza.com

Lars Åkerblom, CFO
+46-70 794 98 78
lars.akerblom@hanza.com

Om HANZA
HANZA är ett globalt kunskaps- och tillverkningsföretag som moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Genom rådgivning om leverantörskedjor och med egna fabriker grupperade i regionala tillverkningskluster, skapar vi stabilare leveranser, ökad lönsamhet och en miljövänlig tillverkningsprocess för våra kunder. HANZA grundades år 2008 och har i dag en pro forma årsomsättning över 5 miljarder kronor. Bolaget har sex tillverkningskluster: Sverige, Finland, Tyskland, Baltikum, Centraleuropa och Kina. Bland HANZAs uppdragsgivare finns ledande produktbolag som 3M, ABB, Epiroc, GE, Getinge, John Deere, Mitsubishi, SAAB, Sandvik, Siemens och Tomra. HANZA är noterat på Nasdaq Stockholms huvudlista.

För mer information: www.hanza.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Miris meddelar att nyckelpersoner ur bolagets ledning ansöker om att teckna units utan företräde i pågående företrädesemission

Published

on

By

Miris Holding AB (publ) (”Miris” eller ”Bolaget”) meddelar härmed att nyckelpersoner ur Bolagets ledning ansöker om att teckna units för cirka 1,2 MSEK utan företräde i pågående företrädesemission. Tecknarna är Bolagets VD Camilla Myhre Sandberg och Sales and Marketing Director Marie Ekholm. Totalt har de ansökt om att teckna 857 142 units, motsvarande 1,2 MSEK i den pågående företrädesemissionen. Teckningsperioden för företrädesemissionen avslutas idag fredag den 10 maj 2024.

”Att vår VD Camilla Myhre Sandberg och Sales and Marketing Director Marie Ekholm, som båda arbetat länge i Bolaget och är aktieägare sedan tidigare, nu väljer att i större poster ansöka om att teckna units utan företräde i företrädesemissionen, och därmed potentiellt väsentligt utöka sitt ägande i Miris, är förtroendeingivande och visar på ledningens starka tilltro till den kommande strategiresan. Den nya strategin har redan börjat och återspeglas i ökad försäljning av förbrukningsartiklar, snabb ökning av offertförfrågningar och inte minst konvertering till flertalet nya ordrar och installationer. Camilla och Marie blir, om de erhåller tilldelning, tillsammans med mig, en av de större aktieägarna i Miris och visar på att de delar den vision vi har för Miris framöver”, säger styrelsens ordförande Ingemar Kihlström.

Teckning utan företräde kan även göras via Aqurat Fondkommission AB:s hemsida www.aqurat.se

Information om Företrädesemissionen finns tillgängligt på bolagets hemsida, www.mirissolutions.com, samt på Aqurat Fondkommission AB:s hemsida www.aqurat.se. Kvartalsrapporten för perioden januari – mars 2024 och tidigare finansiella rapporter finns på bolagets hemsida www.mirissolutions.com.

För mer information:
Camilla Myhre Sandberg, VD Miris Holding AB. Mobil: +46 18 14 69 07, E-post: 
camilla.sandberg@mirissolutions.com

Om Miris:
Miris är ett globalt MedTech bolag som utvecklar och säljer utrustning och förbrukningsartiklar för analys av humanmjölk. Försäljning sker i första hand till neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela värden. Miris vision är att alla nyfödda barn skall ha samma tillgång till sjukvård för att säkerställa bästa möjliga start i livet. I december 2018 erhöll bolaget marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för Miris Human Milk Analyzer® (Miris HMA®). Missionen är att bidra till ökad global neonatal hälsa genom att tillhandahålla individuell nutrition baserad på humanmjölk. Miris Holding AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smart High Tech: Ökad orderingång från en av de största AI-techjätterna i USA

Published

on

By

Smart High Tech har en längre tid sålt testorders av GT-TIM® till ett av de största AI-techbolagen i USA för utvärdering till deras kommande generationer av processorer för datacenter och AI. Under april har dessa testorders ökat och nu har flera större beställningar inkommit till ett sammanlagt värde av ca 300.000 kr. varav merparten de senaste dagarna.

Sammantaget, med ökande beställningar från AMD, Thermal Grizzly, allt fler mindre kunder samt nu även den betydande AI-techjätten i USA, planerar Smart High Tech att öka produktionskapaciteten i Sverige såväl som Kina.

”De ökande, återkommande beställningarna, inte minst från denna namnkunniga AI-techjätte, visar på en reell efterfrågan och att våra produkter godkänns i allt fler instanser inom dessa tämligen svåråtkomliga giganter”, säger Lars Almhem, VD på Smart High Tech.

För mer information om SHT Smart High-Tech AB, vänligen kontakta:

VD Lars Almhem                                                                

+46 70 418 00 00                                                              

lars.almhem@smarthightech.com

Denna information är sådan information som SHT Smart High-Tech AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 10 maj 2024.

Kort om SHT Smart High-Tech AB

SMART HIGH TECH är genom den patenterade produkten GT-TIM® utvecklat ett unikt grafenförstärkt gränssnittsmaterial, så kallat ”Thermal Interface Material”, TIM, för elektronik- och kraftmodulkylning som leder värme effektivt både i vertikalt och i horisontellt led. Ökad kylningsförmåga krävs av industrin för att fortsätta kunna utveckla högprestandaelektronik som är mindre, lättare, snabbare med mer funktionalitet på ett hållbart sätt genom lägre energikonsumtion.

Visionen för SMART HIGH TECH är att bli en globalt ledande leverantör i världen av nanobaserade material och lösningar för applikationer för termisk kylning av elektronik som bidrar till ett hållbart samhälle. Detta ska ske genom hög grad av automation i kombination med ett unikt och patenterat grafenförstärkt kylmaterial. SMART HIGH TECH har tillverkningsenheter av sin GT-TIM® produkt i Göteborg, Sverige, samt i Shanghai, Kina, med försäljning till företag och konsument inom elektronikbranschen på en global marknad.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.