VM i Downhill avgjort på årets tuffaste tävlingsbana!

| 30 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Val di Sole, Italien 2021-08-30

VM i Downhill har under helgen genomfört i Italienska Val di Sole. Arrangören och det internationella cykelförbundet hade skapat en krävande och utmanande tävlingsbana. Jag är väldigt nöjd med vårt VM i Downhill nere i Italien. Oliver Zwar visade verkligen att han tillhör världseliten med en 17:e plats på en minst sagt tuff bana, säger Adrian Hörnqvist, Förbundskapten för SWE MTB GRAVITY.

VM i Downhill har under helgen genomfört i Italienska Val di Sole. Arrangören och det internationella cykelförbundet hade skapat en krävande och utmanande tävlingsbana. Att köra nedför berget tog cirka fyra minuter för de tävlande i hastigheter upp mot 70 km/h med flygturer på upp mot 15 meter.

23 nationer hade samlats och en bra bit över 150 cyklister gjorde upp om framskjutna placeringar och mästerskapsmedaljer. Svenska landslaget i Downhill var på plats med tre elitcyklister och tre juniorcyklister (17-18 år). Av dessa lyckads Oliver Zwar bäst med en fenomenal 17:e plats. Ett personbästa för Oliver samt första gången på många år som vi haft en svensk herrcyklist inom topp 20 i cykeldisciplinen som kan ses som cykelsportens Formel 1. Den yngre brodern Ben Zwar stod även han för en stark prestation och slutade 24:a. Den tredje elitcyklisten Adam Eriksson kraschade i sitt finalåk och slutade 66:a. De tre juniorerna på plats gjorde även de bra ifrån sig och bäst lyckades Kewin Kling (P28) och Daniel Augutsson (P33). Den tredje junioren Gustaf Johansson Jones fick tyvärr brutna på grund av mekaniska problem.

Fakta om sporten
Downhillcykling är cykelsportens motsvarighet på skidåkningens störtlopp. Tävlingsupplägget är enkelt, du tävlar på tid på en utmärkt bana i varierande terräng som går nerför. Banans tävlingstid kan variera ifrån cirka en till fem minuter och du ställs inför tekniska utmaningar som hopp, branter, kurvor och stenpartier på vägen ner.

Tävlingen avgörs i ett tävlingsåk, där snabbast tid nerför tävlingsbanan vinner. På större internationella tävlingar arrangeras ett kval innan finalen, vilket gör att endast de snabbaste cyklisterna i kvalet får köra finalen. Innan tävlingen startar ges möjlighet att träna på tävlingsbanan ett flertal gånger både för att öka dina chanser till en god prestation och för din egen säkerhet. Vanligtvis går Downhilltävlingar i en skidbacke sommartid, vilket möjliggör att du kan åka lift upp till starten av tävlingsbanan för träning och tävling.

Adrian Hörnqvist
Förbundskapten SCF – Downhill, Enduro och 4X
+46 (0) 76 197 87 87

[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *