Connect with us

Marknadsnyheter

WWF: Helsingborg, Lund och Stockholm finalister i internationell klimatutmaning

Published

on

Helsingborg, Lund och Stockholm är svenska finalister i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. I slutet på maj offentliggörs vilken stad som blir Årets klimatstad i Sverige 2022 och vilka städer som tar hem den prestigefyllda utmärkelsen globalt.  

rets finalister i WWFs internationella klimatutmaning r Gteborg Lund StockholmFoto Gteborg stad Lunds kommun Stockholm stad

De tre finalisterna i WWFs klimatutmaning 2o22 är Helsingborg, Lund och Stockholm. Foto: Helsingborg stad, Lunds kommun och Stockholm stad. 

–  Det finns ingen tid att spilla nu när den globala utsläppskurvan måste vända nedåt. Kommunerna måste snabbt minska sina utsläpp, satsa på klimatsmarta transporter och bostäder. Människor måste också ges förutsättningar att konsumera klimatsmart. Våra tre finalistkommuner kan inspirera och driva på klimatagendan både i Sverige och internationellt, säger Gustaf Lind, WWFs generalsekreterare.  

WWFs One Planet City Challenge utmanar världens städer att visa vägen till en klimatsäker framtid. I årets omgång deltar 280 städer från 50-talet länder, varav 20 svenska kommuner. Nu har tre finalister gått vidare från Sverige och tävlar om titeln Årets klimatstad 2022.  

Stadsutmaningen är ett sätt för städer att få feedback, dela erfarenheter och sporra varandra. Och det är bråttom. Världens länder måste nå nollutsläpp senast 2050 och här behöver rika länder som Sverige nå nollutsläpp betydligt tidigare för att Sverige ska göra sin rättvisa del av Parisavtalet, menar WWF. Varje tiondels grad spelar roll för att klimatsäkra framtiden. Som påpekat i FNs klimatpanel IPCCs senaste rapport är åtgärder i världens städer av avgörande betydelse och skapar möjligheter för att markant minska utsläppen.   

Stadsutmaningen är ett spännande internationellt sammanhang där WWF märker av en tydlig rörelse både mot skarpare mål, bättre grundanalys och mer action i världens städer. Men både städerna och deras länder behöver öka takten rejält, dela med sig av lösningar och arbetsmodeller och driva på klimatagendan tillsammans.  

– Årets finalister är exempel på städer i framkant i Sverige. De har tydliga klimatmål, breda åtgärdspaket och ett helhetsgrepp i klimatarbetet. Det betyder inte att de är perfekta eller klara med jobbet. Alla aktörer i samhället måste ta krafttag om vi ska klara 1,5 gradersmålet. Dessa finalistkommuner kan agera föregångare, kravställare och inspiratörer, säger Sabina Andrén, programsamordnare på WWF.  

  
FAKTA Så här jobbar årets finalister:  

Helsingborg 

Helsingborgs mål är att nå netto-noll utsläpp 2030 och stadens åtgärder har god spridningspotential. Exempel är arbetet med att minska matsvinnet i stadens skolor och förskolor, där svinnet halverades och matens klimatpåverkan minskade med 25 procent på tre år. 

I den nya stadsdelen Oceanhamnen görs en spännande strukturförändring inom vatten och avlopp. Toavatten separeras från bad- och tvättvatten och en kvarn för matavfall finns i alla lägenheter. De tre rören ut från lägenheterna kommer att öka återcirkuleringen av fosfor tre gånger och kväve sju gånger. 
 
Sedan 2018 är två av färjorna mellan Helsingborg och Helsingör elektrifierade. 2021 tog Helsingborgs hamn nästa steg med elektrifierade dragbilar och utvecklingen fortsätter mot elektrifierade, självstyrande containerlastare. Dessutom inviger stadens avfallsbolag en anläggning för att producera biokol och skapa ett lokalt kretslopp som binder in koldioxid. 

Lund  

Lunds mål är att vara en klimatneutral, fossilbränslefri kommun år 2030 och klimatpositiv senast 2045 då utsläppen ska vara nära noll. Kommunen ska utveckla kolsänkor inom sina egna gränser. Lund har redan nått sitt förra klimatmål om att halvera utsläppen mellan 1990 och 2020.   
 
Lunds allmännyttiga bostadsbolag har i snart 10 år, i dialog med hyresgästerna i 70-talsområdet Linero, arbetat framgångsrikt med renovering och energieffektivisering med så låg påverkan på hyrorna som möjligt. På Brunnshög utvecklar kommunen världens största lågtempererade fjärrvärmenät för att kunna tillvarata restvärme från forskningsanläggningar. 

Lunds klimatarbete bygger på brett samarbete och medborgarengagemang. Ett oberoende vetenskapligt klimatpolitiskt råd med representanter från universiteten granskar omställningen och ger rekommendationer. 

Stockholm  

Stockholms mål är att inte bara vara fossilfritt utan också klimatpositivt senast år 2040. Staden har redan mer än halverat sina utsläpp sedan 1990. Målen kompletteras med en siffersatt budget med återstående maximalt tillåten utsläppsmängd växthusgaser för 2020-2040, vilket tydliggör utrymmet. I Stockholms nya klimathandlingsplan 2020-2023 finns en bredd av konkreta åtgärder. Klimateffekten av åtgärderna är beräknad, vilket är föredömligt. Det gör att Stockholm kan se att de håller sin klimatbudget. 

Bland åtgärderna utmärker sig den nya storskaliga sorteringsanläggningen för plast för ökad materialåtervinning och lägre utsläpp från fjärrvärme- och kraftproduktionen. Stockholm jobbar aktivt med utvecklingen av metoder för minus-utsläpp. Ett sätt är produktion av biokol, som både ger fjärrvärme och blir en kolsänka som jordförbättringsmedel till stadens träd. 

I slutet på maj offentliggörs den svenska och de globala vinnarna som firas vid en prisceremoni i samband med den internationella konferensen Urban Future 2022 den 2 juni i Helsingborg.  

FAKTA Stadsutmaningen: Årets 20 svenska kommuner som deltar 

Borlänge, Botkyrka, Falköping, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kristianstad, Linköping, Lund, Lycksele, Malmö, Mora, Skövde, Stockholm, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Uppvidinge, Vallentuna, Växjö.   

FAKTA Globala stadsutmaningen: Varifrån kommer städerna som deltar?  

Städerna kommer från ett 50-tal länder såsom Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Colombia, Danmark, Ecuador, Finland, Frankrike, Filippinerna, Guatemala, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Norge, Peru, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Thailand, Turkiet, Uganda, USA och Vietnam.  

FAKTA Bakgrund: WWFs stadsutmaning  

WWFs One Planet City Challenge vill utmana världens städer att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Över 700 städer från fem världsdelar har hittills engagerat sig.   

Städerna rapporterar in sitt klimatarbete på en standardiserad dataplattform, som möjliggör internationell jämförelse. Utvärderingen omfattar en rad aspekter inklusive klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning. Metoden för bedömning av vetenskapligt baserade klimatmål för städer är godkänd av Science Based Target Network (SBTN). Till finalister kvalificerar sig de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder. Städerna bedöms av en internationell expertjury.  

Genom WWFs utmaning får svenska kommuner möjlighet att ta del av en internationell arena, få strategisk feedback och engagera sig i kunskapsutbyten för att flytta fram positionerna i klimatarbetet.  

FAKTA Städer  
• Över 55 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för omkring 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser.    
• Omkring två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050.   

• Städer har en nyckelroll för att klara klimatet och den biologiska mångfalden och det finns en stor potential till lösningar.  

WWFs tips om klimatledarskap i kommunerna  

De svenska kommunerna ligger överlag bra till i den internationella jämförelsen. Men mer behöver göras! Flera kommuner använder WWFs utmaning som en hävstång för att vässa klimatarbetet. Generellt behöver kommunerna skärpa målen till 2030 och takten i åtgärderna måste öka. I arbetet med One Planet City Challenge har WWF samlat på sig lärdomar kring ett lokalt klimatledarskap:  

  • Använd koldioxidbudget som verktyg för att säkra att omställningen håller måttet.  

  • Axla ett ledarskap för hela kommunens omställning – inte bara kommunorganisationen.  

  • Satsa på åtgärder som gör stor skillnad och som är uppskalningsbara.  

  • Bygg lokala samarbetsarenor med näringsliv och organisationer och möt medborgarnas engagemang.  

  • Samarbeta med andra kommuner och delta i den nationella och internationella mobiliseringen. 

För mer information: se wwf.se/citychallenge  

Kontakt:
Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer WWF, 070-34 05 137 sabina.andren@wwf.se  
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se  

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma i ContextVision AB (publ) den 14 maj 2024

Published

on

By

ContextVision (publ), org.nr 556377-8900 (”Bolaget”), har hållit årsstämma den 14 maj 2024 kl. 13.00 på bolagets huvudkontor, Holländargatan 13, 113 36 Stockholm. Vid stämman fattades beslut om, bland annat, nedanstående.

Fastställande av räkenskaperna

Årsstämman fastställde resultat- och balansräkningen för Bolaget för 2023. Styrelsens ledamöter och verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.

Resultatdisposition

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att årets resultat ska balanseras i ny räkning.

  • Årsredovisningen för 2023 godkändes av årsstämman.
  • Disposition av finansiella resultat enligt styrelsens förslag godkändes.

Styrelse- och revisionsarvode

  • Ersättningsrapporten för styrelsen och ledande befattningshavare godkändes.
  • Styrelsearvoden beslutades enligt följande:
    • Styrelsens ordförande ska få 385 000 SEK (tidigare 350 000 SEK) för perioden fram till nästa årsstämma.
    • Övriga styrelseledamöter ska få 253 000 SEK (tidigare 230 000 SEK för ledamot som inte samtidigt var huvudägare) för perioden fram till nästa årsstämma.
  • Revisionsarvodet kommer att baseras på löpande räkning.

Styrelse och revisorer

Det godkändes att antalet styrelseledamöter ska vara 4 och antalet suppleanter 0.

  • Olof Sandén, Martin Hedlund, Sven Günther-Hanssen och Martin Ingvar omvaldes som styrelseledamöter. Olof Sandén omvaldes som styrelsens ordförande.
  • Inga suppleanter valdes.

Grant Thornton omvaldes som revisor för kommande år, med tjänstgörande revisor Joakim Söderin.

För mer information, vänligen kontakta:
Richard Hallström, Chief Financial Officer ContextVision,
Richard.hallstrom@contextvision.com

Om ContextVision
ContextVision är ett medicintekniskt mjukvaruföretag specialiserat på bildanalys och artificiell intelligens. Som global marknadsledare inom bildförbättring är vi en betrodd partner till ledande tillverkare av ultraljuds-, röntgen- och MRI-utrustning runt om i världen. Vår expertis är att utveckla kraftfulla mjukvaruprodukter, baserade på egenutvecklad teknologi och artificiell intelligens för bildbaserade applikationer. Vår banbrytande teknologi hjälper kliniker att korrekt tolka medicinska bilder, en avgörande grund för bättre diagnoser och behandling. Företaget, som grundades 1983, är baserat i Sverige med lokal representation i USA, Japan, Kina och Korea. ContextVision är noterat på Oslobörsen under tickern CONTX.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till presentation av FMG:s delårsrapport 1-2024

Published

on

By

Fable Media Group AB kommer att presentera sin delårsrapport 1-2024 via en webbsändning den 16:e maj kl. 14:00.

Delårsrapporten publiceras tidigare samma dag och kommer att presenteras av bolagets VD Alexander Pettersson. Länk till webbsändningen via Finwire TV finns här.

Den 14 maj 2024
Fable Media Group AB

För ytterligare information:
Alexander Pettersson, VD
alexander@fablemedia.se
https://fablemedia.se

Fable Media Group AB är ett på Spotlight Stock Market noterat bolag som investerar i tjänster inom lead generation (prestationsbaserad affiliatemarknadsföring). FMG-koncernen äger och driver via dotterbolag lead generation-verksamheterna Fable Media och Phase One Performance.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förstärkning av Urekas styrelse

Published

on

By

Styrelsen för Ureka kommer föreslå att förstärka styrelsen i Ureka med Liudmyla Lemrini som är nuvarande President för Ukrainas handelskammare.

Uttalande från VD Johan Skålén

Liudmyla är President för Ukrainas handelskammare och har genom åren fått ett mycket värdefullt nätverk av både företag i Ukraina och tillverkare i Sverige. Efter att i flera år varit President för handelskammaren har Liudmyla blivit som ”spindeln i nätet” för handel och kontakter mellan Sverige och Ukraina. Det har gett henne ett unikt kontaktnät med hundratals företag och beslutsfattare. Det har gett henne en unik insyn i allt från handelsfrågor, kulturkrockar, projektledning och finansiering. Hennes tidigare bakgrund från Ukraina är bland annat som styrelseordförande för JSC bank och bankchef.

Med Liudmylas goda insikter i Ukrainas näringsliv, kontaktnät, erfarenheter och kunskap tillförs Ureka en ytterligare dimension till Urekas fortsatta resa att ta en marknadsposition i Ukrainas byggsektor. Det är ett glädjande besked för våra aktieägare och jag ser fram emot ett långt och givande samarbete. Välkommen!

Uttalande från Liudmyla Lemrini

Over the years of serving as the President of the Swedish Ukrainian Chamber of Commerce in Scandinavia, I have had the pleasure of engaging with numerous successful enterprises. Despite its modest size, Sweden boasts an impressive array of highly successful international corporations. My time spent in Sweden was invaluable, affording me insights into Swedish business culture and society, culminating in several collaborative projects between Ukrainian and Swedish companies.

Upon my initial encounter with Johan and Johannes, it became evident to me that Ureka stands out from the crowd. I was enthralled by their vision and fervor for Ukraine’s reconstruction. Undoubtedly, Ukraine is poised for significant redevelopment, with the construction sector set to play a pivotal role. Concurrently, there exists a substantial need for Ukraine to attract foreign investment, injecting fresh ideas and vigor into the economy. Presently, over 80 Swedish companies have established operations in Ukraine, operating profitably. The prospect of contributing to Ukraine’s revitalization while simultaneously building a prosperous enterprise is immensely appealing to me. Continuously monitoring Ukraine’s economic landscape across various sectors, I have observed a consistent surge in demand for construction materials, owing to the extensive devastation wrought by conflict.

With 17 years of experience in banking, specializing in risk management, credit analysis, and international banking finance, coupled with an understanding of Ukrainian business culture, I am confident in steering Ureka’s expansion in Ukraine with minimal financial exposure.

Over the past six months, I have had the privilege of acquainting myself with Ureka’s founders, Johan and Johannes, gaining insight into their previous ventures and expertise. Ureka possesses a solid foundation, coupled with founders who boast a track record of entrepreneurial success and a strategic mindset. Hence, I firmly believe that Ureka is well positioned to emerge as a highly successful entity, contributing significantly to Ukraine’s reconstruction efforts. I take pride in becoming part of Ureka and I am optimistic that my experience and knowledge will contribute to its success.

Extra stämma

Med anledning av förslag till ny ledamot planerar Ureka att innan sommaren skicka ut en kallelse till extra bolagsstämma för att välja in Liudmyla till styrelsen samt att fatta beslut om att ansluta bolagets aktier till Euroclear (elektronisk registrering av aktierna).

Digitalt möte med Liudmyla, president för Ukrainas handelskammare

Tidigare idag skickades inbjudan ut till två digitala möten på torsdag 16 maj, där våra aktieägare och intressenter kan ställa frågor direkt till Liudmyla om Urekas möjligheter och vilka behov som finns i byggsektorn i Ukraina. Under dessa möten kommer vi även att ha en kort presentation om Ureka.

Välkommen att delta!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.