Connect with us

Marknadsnyheter

WWF lanserar Vegoguiden för hållbara gröna val

Published

on

För att göra det enklare för konsumenterna att göra bättre vegoval lanserar nu WWF Vegoguiden. Syftet är att visa vilka växtbaserade varor som har lägst påverkan på bland annat klimatet och den biologiska mångfalden. Grönt ljus får de grova grönsakerna och baljväxterna, exempelvis ärtor, rotfrukter och potatis. Vegetabilier som nötter, kokos och avokado har högre påverkan på planeten. 

Enligt WWFs SIFO-undersökning Klimatbarometern 2020 planerar en av tre svenskar att äta mer vego eller har de redan börjat äta mer vegetariskt för att minska sin klimatpåverkan. 

– Det är positivt. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser är det nödvändigt att ännu fler äter mer växtbaserat och omställningen måste gå snabbare. Med Vegoguiden vill vi hjälpa vanliga konsumenter att välja grönare och mer hållbar mat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Guiden bedömer vegoprotein, grönsaker, frukt, bär, nötter och spannmål. Med ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus guidas användaren till vad som är bra att välja ofta – och vad som kan vara klokt att bara välja ibland. Bedömningen baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vatten. Det vetenskapliga underlaget är framtaget av forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU men den sammanvägda bedömningen är gjord av WWF. Guiden ger övergripande generella råd utifrån ursprung och odlingssätt.

–En grundregel är att det bra att välja KRAV-märkt och ekologiskt när man kan. Välj grova grönsaker och baljväxter, exempelvis ärtor, rotfrukter, kål och potatis, som oftast är det bästa valet för planeten, säger Anna Richert, senior matexpert WWF.  

Hon menar att begreppet ”mer och bättre vego” måste få större genomslag. 

– Denna guide är till för alla, eftersom vi ju alla äter vegetabilier varje dag, som en del av en hållbar kost, fortsätter hon. 

De flesta baljväxter, vegokött, spannmål, kål och rotfrukter får grönt ljus i guiden. De toppar hållbarhetsligan eftersom de generellt är väldigt resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Svenska gröna ärtor exempelvis är klimatsmarta och billiga, liksom gula ärtor och bönor. 

Vegetabilier som faller lite sämre ut i guiden är exempelvis flera sorters nötter, kokos, avokado och banan. Anledningen är bland annat risk för förlust av biologisk mångfald. Odlingen kan ske i naturligt artrika områden eller ha en hög påverkan på vattenresurserna. En annan anledning är hög klimatpåverkan för de vegetabilier som flygs till Sverige. 

 – Glöm inte att du som konsument har stor möjlighet att påverka vad din butik köper in. Fråga gärna efter hållbara alternativ även inom vego. Och till alla matbutiker och restauranger vill jag rikta en uppmaning: Ta nu chansen att hjälpa konsumenter att göra rätt genom att låta Vegoguiden påverka utbud och skyltning, avslutar Anna Richert.

FAKTA: Vegoguiden

Vegoguiden listar de vanligaste växtbaserade råvarorna och produkter från de länder Sverige importerar mest ifrån.

Guiden tar upp fyra olika kriterier för bedömning:

Klimat 

Biologiska mångfald 

Bekämpningsmedel  

Vatten 

Guiden bedömer enligt ett trafikljussystem:

Grönt med stjärna: Ät helst – Bästa valet! Låt gärna detta vara basen på tallriken.

Grönt: Ät gärna – det här är ett bra val! 

Gult: Ät ibland – Här kan det finnas lite högre påverkan inom några av områdena. Låt gärna någonting annat vara basen i måltiden och ät hellre detta lite mindre ofta.

Orange: Var försiktig – Här kan det finnas ganska stora problem inom några av områdena. Ät helst inte så stora mängder, och välj gärna något annat.

Resultat:

  • KRAV- och ekoprodukter är generellt bättre val än grödor odlade med konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. I ekologisk odling gynnas den biologiska mångfalden. Svenska vegetabilier har ofta lägre klimatpåverkan och dessutom har Sverige striktare lagstiftning kring bekämpningsmedel än de flesta andra länder.
     
  • Baljväxter – bönor, linser och ärter – är väldigt resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Även vegokött och bönbiffar av olika slag är bra val. Allt detta får grönt ljus i guiden.
     
  • Spannmål är generellt klimatsmarta och bland spannmålen och rotfrukterna är det endast ris, quinoa och sötpotatis som inte får grönt ljus, utan gult. Ris är ett spannmål med förhållandevis hög klimatpåverkan som kräver en hel del vatten när det odlas. Detta betyder inte att du aldrig mer ska äta ris – utan att du kanske kan testa något annat ibland, exempelvis svenska matgryn. De ekologiska motsvarigheterna får grönt ljus.
     
  • Vissa grönsaker och frukter från Europa får gult ljus, om de inte odlats ekologiskt. Det beror på att påverkan på vattenresurserna i södra Europa kan vara lite högre, att användningen av bekämpningsmedel kan vara hög eller att data saknas och i vissa fall att växthus värms upp med fossila bränslen vilket ger en högre klimatpåverkan. De ekologiska motsvarigheterna får grönt ljus.
     
  • Gurka och tomater i svenska butiker är ofta från Sverige, Spanien eller Nederländerna. I Sverige används huvudsakligen förnybara bränslen i såväl gurk- som tomatodlingar – vilket ger lägre klimatpåverkan jämfört med växthus uppvärmda med fossila bränslen. Svenska icke-ekologiska samt ekologiska gurkor och tomater får grönt ljus.
  • Vegetabilier som får orange ljus är exempelvis flera nötter, kokos, avokado, banan och dadlar. Det beror främst på risken för förlust av biologisk mångfald eller att de kan ha en hög påverkan på vattenresurserna. De ekologiska motsvarigheterna får gult eller grönt ljus.
     
  • Att vissa grödor får orange ljus kan också bero på att de flygimporteras. Guiden lyfter endast de grödor som vi vet flygimporteras stora delar av året. WWF uppmanar matbutiker att bara ta in grönsaker under de tider på året då de inte behöver flygimporteras. De grödor som lyfts upp i guiden är sparris, haricot verts och sockerärtor som har kort odlingssäsong i Europa och därför ofta flygs in från annat håll.

Mera om WWFs konsumentguider:

  • Vegoguiden ingår i projektet Vego i världsklass som WWF driver med Sveriges Olympiska kommitté. Syftet är att utmana fördomar om vegetarisk mat och träning och att utveckla det vegetariska köket till ett alternativ för fler. Projektet finansieras av Postkodlotteriet.
  • Du hittar Vegoguiden här.
  • Läs om mer hållbara val av fisk och skaldjur i WWFs Fiskguiden
  • Läs om mer hållbara val av kött, ost och ägg i WWFs Köttguiden
Continue Reading

Marknadsnyheter

Karlsbro (L) och baltiska parlamentariker: “EU måste stoppa Putins skuggflotta”

Published

on

By

Karin Karlsbro skriver tillsammans med baltiska parlamentariker i en gemensam artikel i SvD idag. 

“Havet och våra kuster står inför en annalkande miljökatastrof så länge Putins skuggflotta av gamla oförsäkrade oljetankers får fortsätta transportera rysk olja genom Östersjön. Nu kommer dessutom rapporter om att fartygen bär utrustning som kan användas för spioneri. Förslagen i det 14:e sanktionspaketet är ett steg på vägen, men mer behöver göras. 

Vi kräver att EU agerar kraftfullt och snabbt för att få stopp på den skuggflotta som hotar säkerhet och miljö” skriver Karin Karlsbro, Liberalernas toppkandidat i EU-valet tillsammans med baltiska liberala Europaparlamentarikerna Urmas Paet fd utrikesminister (EE), Ivars Ijabs (LV) och Petras Auštrevičius (LT).

Parlamentarikerna kräver:

  • Misstänkta fartyg i Östersjön måste inspekteras hårdare och länder ska kunna kräva att fartyg har giltiga försäkringar om de ska segla i Östersjön.  EU behöver därför få på plats ett effektivt system för verifiering av försäkringsinformation. 
     
  • EU måste säkerställa att myndigheter kan upprätthålla pristaket på rysk olja. Hårdare krav ska därför riktas mot finansiella institutioner som banker, att lämna ut transaktionsinformation om ryska oljeaffärer. De företag som bryter mot pristaket eller är behjälpliga till att sanktioner kringgås ska mötas av hårdare straff. Det ska svida ekonomiskt för dem som bistår sanktionsbrott. 

“Det är viktigt att den internationella havsrätten och principen om havens frihet respekteras vilket är grunden för den globala sjöfartens möjlighet att segla tryggt och fritt. Men när friheten utnyttjas av Putin för att finansiera sitt krig måste vi agera. Genom att passivt se på låter vi Ryssland sätta spelreglerna för Östersjön. Vi kräver att EU agerar för att stoppa skuggflottan, och inte låter den här verksamheten fortsätta att växa för varje dag, mitt framför våra ögon. 

Friheten och säkerheten i Östersjöområdet måste skyddas och försvaras tillsammans” avslutar Karin Karlsbro. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rapport från årsstämma i Concejo AB (publ) den 13 maj 2024

Published

on

By

Årsstämma i Concejo AB (publ) hölls idag den 13 maj 2024.

Årsstämman fastställde styrelsens förslag till vinstdisposition, vilket innebär att utdelning lämnas med 3,00 SEK per aktie, vilket motsvarar 35 093 KSEK och att återstående fritt eget kapital om 714 499 KSEK överförs i ny räkning.

 

Det beslutades i övrigt att fastställa resultat- och balansräkningar i enlighet med styrelsens förslag.

 

Årsstämman beslutade om ansvarsfrihet för styrelse och verkställande direktör för verksamhetsåret 2023.

 

Årsstämman beslutade att styrelsen ska bestå av sex ordinarie ledamöter utan suppleanter.

 

Vid årsstämman beslutades vidare, i enlighet med valberedningens förslag, att till ordinarie styrelseledamöter i Concejo AB (publ) omvälja Ann-Marie Åström, Sten Ankarcrona, Carl Adam Rosenblad, Thomasine Rosenblad, Jonas Rydell samt Rickard Bergengren som ordinarie styrelseledamöter för tiden intill slutet av årsstämman 2025.

 

Årsstämman beslutade, i enlighet med valberedningens förslag, att omvälja Ann-Marie Åström till styrelseordförande.

 

Årsstämman beslutade om ett arvode till styrelsen om sammanlagt 1 100 000 kronor, samt om arvode till revisorer.

 

Vid årsstämman valdes valberedning och beslutades om arvode till valberedning samt fastställdes instruktion till valberedningen.

 

Årsstämman beslutade om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare i enlighet med styrelsens förslag.

 

Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att, fram tills nästa årsstämma, fatta beslut om nyemission av aktier eller konvertibla skuldebrev, med avvikande från aktieägarnas företrädesrätt, där antalet aktier som skall kunna emitteras sammanlagt skall uppgå till högst 1 100 000 aktier. Bemyndigandet gäller för finansiering av eventuella förvärv.

 

Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier av serie B i huvudsak för att användas som betalning eller för finansiering vid företagsförvärv eller verksamhet och därmed bidra till ökat aktieägarvärde samt användas för bolagets aktierelaterade incitamentsprogram. Högst så många aktier av serie B får förvärvas att Concejos innehav vid var tid uppgår till högst 10 procent av totalt antal utestående aktier i Concejo.

Årsstämman beslutade om att godkänna den av styrelsen framtagna ersättningsrapporten för räkenskapsåret 2023.

 

Informationen lämnades för offentliggörande den 13 maj 2024 kl. 17:15 CET.

Concejo AB (publ)

För ytterligare information, kontakta:
Carl Adam Rosenblad
Vd och koncernchef
E-post: ca.rosenblad@concejo.se
Mobil: +46-73 672 48 01
www.concejo.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till presentation av First Camp Groups rapport för första kvartalet 2024

Published

on

By

First Camp Group AB:s delårsrapport för första kvartalet 2024 offentliggörs onsdagen den 15 maj 2024 omkring klockan 08:00.

Det kommer att hållas en digital presentation torsdagen den 16:e maj klockan 10:00 där Johan Söör, CEO och Göran Meijer, CFO, presenterar rapporten, följt av en frågestund. Presentationen sker på engelska.

Presentationsbilder och en videolänk till presentationen kommer att finnas tillgängligt på https://corporate.firstcamp.se/investerare vid tidpunkten för presentationen.

För mer information, vänligen kontakta:

Göran Meijer
CFO  

goran.meijer@firstcamp.se
+46 (0)707-18 05 75

Johan Söör
VD  

johan.soor@firstcamp.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.