Connect with us

Marknadsnyheter

WWFs stadsutmaning: Lund utsedd till årets svenska och globala klimatstad

Published

on

Lund tar inte bara hem titeln som svensk vinnare i WWFs One Planet City Challenge utan vinner också den globala titeln, tillsammans med den colombianska huvudstaden Bogotá. Det är första gången som Lund vinner och den internationella juryn prisar studentstaden för ett starkt och gediget arbete som tar ett helhetsgrepp på klimatomställningen.  

Lund r rets klimatstad 2022 i Sverige Staden vann i tuff konkurrens med de andra finalisterna Helsingborg och Stockholm Foto Kristina Strand Larsson 
Lund har utsetts till Årets klimatstad 2022 i Sverige och vann över de andra finalisterna Helsingborg och Stockholm.  Lund vann även den globala stadsutmaningen, tillsammans med Bogotá i Colombia. Foto: Lund kommun

– Vi behöver städer som visar ledarskap, nu mer än någonsin. Att en svensk kommun utmärker sig i vår internationella stadsutmaning gör oss stolta. Men vi är långt ifrån i mål. Utsläppskurvan måste vända skarpt nedåt och alla samhällsaktörer måste agera. Lund kan inspirera andra och peka på möjligheter och hinder för att snabba på omställningen, säger Gustaf Lind, WWFs generalsekreterare.   

En internationell expertjury har utsett Lund och mångmiljonstaden Bogotá till globala vinnare i WWFs stadsutmaning i konkurrens med 280 städer från 50-talet länder. Lund hade det starkaste tävlingsbidraget av alla kandidater och utmärker sig enligt juryn med ambitiösa och tydliga klimatmål, politiskt ledarskap och ett brett och transparent åtgärdsprogram. 

 – Det är hedrande och glädjande att Lunds aktiva arbete med klimatomställningen uppmärksammas av en så inflytelserik organisation som Världsnaturfonden. Vi ärver inte jorden av våra föräldrar utan lånar den av våra barn. Städerna har en stor möjlighet att påverka globalt och denna utmärkelse visar att Lund är på rätt väg, säger Philip Sandberg (L) kommunstyrelsens ordförande i Lund.   

Det är andra gången en relativt liten svensk stad vinner globalt i konkurrens med stora välkända miljonstäder som Paris, Tokyo, Jakarta och Mexiko City. Förra gången var 2018 då Uppsala blev global vinnare.  

Titeln som Årets klimatstad 2022 i Sverige vann Lund i tuff konkurrens med de andra svenska finalisterna Helsingborg och Stockholm. Alla tre låg bra till i den internationella bedömningen.  

–  De svenska städerna står sig bra. De har tydliga klimatmål och breda, uppföljningsbara handlingsprogram. Många skärper just nu sina klimatmål och tidigarelägger mål för nettonollutsläpp. Men de är inte perfekta eller klara med jobbet. Vi behöver öka takten rejält och även ta tag i våra konsumtionsmönster, som genererar utsläpp i andra länder, säger Sabina Andrén, programsamordnare på WWF. 

 Det är första gången som två globala vinnare utses. Att utse två vinnare görs för att utnämningen ska representera städer som hanterar olika slags utmaningar i ett globalt perspektiv.  

– Bogotá belönas för sitt omfattande och utåtriktade arbete där staden trots stora utmaningar genomför ett ambitiöst klimatprogram och även driver på nationellt. Det är spännande med två vinnare som Lund och Bogotá. De har helt olika utmaningar, men båda mobiliserar omställningen lokalt tillsammans med andra aktörer och medborgare, avslutar Sabina Andrén. 

FAKTA Så här jobbar Lund med klimatet  

Lunds klimatmål bygger på tydliga och stegvisa målsättningar med etappmål vart femte år för att åstadkomma snabba utsläppsminskningar i närtid. År 2030 ska Lund vara en klimatneutral, fossilbränslefri kommun och 2045 ska utsläppen vara nära noll. Lund ska även utveckla metoder för att generera minus-utsläpp inom sina egna gränser, såsom kolinlagring i skog, mark och våtmark. Lund har redan 2020 halverat sina utsläpp jämfört med 1990. 

Ett oberoende vetenskapligt klimatpolitiskt råd med representanter från universiteten granskar omställningen och ger rekommendationer. Detta bäddar för genomlysning och kvalitet. Lund är också pilot i ett internationellt projekt för att digitalt visualisera och utveckla klimatarbetet med hjälp av verktyget Futureproofed för att tillsammans med medborgare och samarbetsaktörer nå klimatmålen. 

Några exempel på vad Lund gör:  

  • Lund satsar på att göra hållbara resvanor till det enkla valet, bland annat genom gröna resplaner för företag, supercykelväg och spännande aktiviteter under skolloven som minskar behovet av att åka någon annanstans. 

  • Den kommunala organisationens egen verksamhet var 99 % fossilbränslefri 2020 vilket Lund vill skala upp till hela det geografiska området 2030.  

  • Lunds allmännyttiga bostadsbolag har i dialog med hyresgästerna i Linero, arbetat framgångsrikt med renovering och energieffektivisering med låg påverkan på hyrorna.  

  • På Brunnshög utvecklar kommunen världens största lågtempererade fjärrvärmenät för att kunna tillvarata restvärme från forskningsanläggningar. 

  • Projektet Rest till Bäst utvecklar metoder för kolsänkor i stadsplanering, såsom Biokol i parker, idrottsplaner och jordbruksmark.  

FAKTA Globala stadsutmaningen 

Vilka städer deltar och var kommer de ifrån? 

I den här omgången deltar 280 städer från 50-talet länder såsom: Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Colombia, Danmark, Ecuador, Finland, Frankrike, Filippinerna, Guatemala, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Norge, Peru, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Thailand, Turkiet, Uganda, USA och Vietnam. 

Exempel på finalister i årets omgång 

Buenos Aires, Vancouver, Medellín, Bogotá, Helsingör, Quito, Turku, Paris, Escuintla, Rajkot, Jakarta, Tokyo, Petaling Jaya, Mexico City, Guadalajara, Wellington, Oslo, Lima, Cape Town, Vitoria-Gasteiz, Zürich, Yasothon, Istanbul, Bristol, Boulder, Santa Monica. 

Vilka städer har vunnit tidigare? 

Vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016) och Uppsala (2018, 2020). 

Tidigare globala vinnare är: Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015), Paris (2016), Uppsala (2018), Mexico City (2020). 

FAKTA Bakgrund: WWFs stadsutmaning  

WWFs One Planet City Challenge vill utmana världens städer att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Som påpekat i FNs klimatpanels senaste rapport är åtgärder i världens städer av avgörande betydelse. Världens länder måste nå nollutsläpp senast 2050 och här behöver rika länder som Sverige gå i mål betydligt tidigare för att Sverige ska göra sin rättvisa del av Parisavtalet, menar WWF.  

WWFs stadsutmaning är ett sätt för städer att få feedback, dela erfarenheter och sporra varandra. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Över 700 städer från fem världsdelar har hittills engagerat sig. 

I årets omgång deltog 280 städer från 50-talet länder, varav 20 svenska kommuner. En internationell expertjury utsåg omkring 30 nationella vinnare och internationella finalister. Därefter utsågs 2 globala vinnare. Vinnarna firas vid en prisceremoni i samband med den internationella konferensen Urban Future 2022 den 2 juni i Helsingborg.  

För att delta i utmaningen rapporterar städerna in sitt klimatarbete på en standardiserad dataplattform, som möjliggör internationell jämförelse. Utvärderingen omfattar en rad aspekter inklusive klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning. Metoden för bedömning av vetenskapligt baserade klimatmål för städer är godkänd av Science Based Target Network (SBTN).  

Fakta städer  
• Över 55 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för omkring 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser.    
• Omkring två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050.   

• Städer har en nyckelroll för att klara klimatet och den biologiska mångfalden och det finns en stor potential till lösningar.  

För mer information:  

Sverige: wwf.se/citychallenge  

Internationell webbplats: panda.org/citychallenge 

Vill du veta mer, kontakta:

Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer WWF, 070-34 05 137 sabina.andren@wwf.se  
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-86 26 22 nina.schmieder@wwf.se  

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till presentation av Inissions första kvartalsrapport för 2024

Published

on

By

(An English version of the press release can be found below)

Inission AB publicerar sin delårsrapport för perioden januari-mars 2024 den 8 maj klockan 07:00 CET. Med anledning av rapporten och i samband med årsstämman bjuder Inission in investerare, analytiker och media till en livesändning klockan 17.00 CET samma dag. Under presentationen kommer Inissions VD Fredrik Berghel att kommentera den publicerade rapporten. Presentationen hålls på engelska. Efteråt kommer presentationen att finnas tillgänglig på Inissions hemsida under Investor relations.

Livesändningen nås via inission.com

För mer information kontakta:
Fredrik Berghel, VD Inission AB
+46 73 202 22 10
fredrik.berghel@inission.com

Om Inission
Inission är en totalleverantör av skräddarsydda tillverkningstjänster och produkter inom avancerad industriell elektronik och mekanik. Våra tjänster täcker hela produktens livscykel, från utveckling och design till industrialisering, volymproduktion och eftermarknadstjänster. Inission har verksamheter i Sverige, Norge, Finland, Estland, Italien, USA och Tunisien. Inission har en stark värdedriven företagskultur av entreprenörskap och passion vilket 2023 har resulterat i en omsättning på cirka 2,2 miljarder kronor med i snitt 1 070 anställda. Inission är noterat på Nasdaq First North Growth Market med Nordic Certified Adviser AB som certifierad rådgivare. Inissions erbjudande är uppdelat i två affärsområden; Kontraktstillverkning av elektroniska och mekaniska produkter under varumärket Inission och Kraftelektronik och system under varumärket Enedo. Rapporter arkiveras på https://www.inission.com/investor/.

Inission AB, Lantvärnsgatan 4, 652 21 Karlstad
Org.nr. 556747–1890

Informationen lämnades för offentliggörande den 6 maj 2024 kl. 08:50 CET.

—————————————————————————-
English version of the press release:

Invitation to the presentation of Inission’s first quarterly report for 2024

Inission AB publishes its interim report for the period January-March 2024 on May 8 at 07:00 CET. In connection with the report and the annual general meeting, Inission invites investors, analysts and media to a live broadcast at 17:00 CET on the same day. During the presentation, Inission’s CEO Fredrik Berghel will comment on the published report. The presentation is held in English. Afterwards, the presentation will be available on Inission’s website under Investor relations.

The live broadcast can be accessed via inission.com

For more information:
Fredrik Berghel, CEO Inission AB
fredrik.berghel@inission.com
+46 732 02 22 10

About Inission
Inission is a total supplier of customized manufacturing services and products in advanced industrial electronics and mechanics. Our services cover the entire product life cycle, from development and design to industrialization, volume production and aftermarket services. Inission has operations in Sweden, Norway, Finland, Estonia, Italy, the USA, and Tunisia. Inission has a strong value-driven corporate culture of entrepreneurship and passion, which has 2023 resulted in a turnover of approx. SEK 2,2 billion with approx. 1 070 employees. Inission is listed on Nasdaq First North Growth Market. Inission’s offer is divided into two business areas; Contract manufacturing of electronic and mechanical products under the brand Inission and Power electronics and systems under the brand Enedo. Reports are archived at www.inission.com/en.

Inission AB, Lantvärnsgatan 4, 652 21 Karlstad
company registration number 556747–1890

The information was submitted for publication on May 6, 2024 at 08:50 CET.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioStock: Alzinovas avgående vd kommenterar bolagets potential

Published

on

By

Alzinova närmar sig slutfasen av den kliniska fas Ib-studien med ALZ-101 för behandling av Alzheimers sjukdom, vilket kräver ytterligare finansiella resurser. Därför genomförs en företrädesemission på 34,4 miljoner kronor i juni. BioStock kontaktade avgående vd Kristina Torfgård för en kommentar.
– Jag är övertygad om att Alzinova har goda chanser att bidra till ett nytt behandlingsparadigm för Alzheimers sjukdom, emissionen är ett nödvändigt steg för att nå dit.

Läs hela intervjun med Kristina Torfgård på biostock.se:

https://www.biostock.se/2024/05/alzinovas-avgaende-vd-kommenterar-bolagets-potential/

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capital. https://www.biostock.se/

Continue Reading

Marknadsnyheter

GRANGEX slutför förvärvet av Sydvaranger Mining AS

Published

on

By

 

Den 30 november 2023 meddelade GRANGEX AB (publ) (”GRANGEX” eller ”Bolaget”) att det ingått ett villkorat köp- och försäljningsavtal (”SPA”) med OMF Fund II H Ltd (”Orion”) om förvärv av 100 % av aktiekapitalet och aktieägarlånen i Sydvaranger Mining AS (”Sydvaranger”). Sydvaranger äger en järnmalmsgruva i Kirkenes i Nordnorge (”Sydvarangergruvan”).

Den 22 december 2023 meddelade GRANGEX vidare att bolaget hade ingått ett royaltyavtal (”Royaltyavtalet”) om 17 500 000 USD med Anglo American för delfinansiering av förvärvet av Sydvaranger och för den framtida utvecklingen och driften av Sydvarangergruvan.

Med anledning av ovanstående har bolaget idag nöjet att meddela att förvärvet av Sydvaranger är slutfört. Som ett resultat är GRANGEX idag 100-procentig ägare av såväl Sydvarangergruvan som den befintliga Dannemoragruvan. GRANGEX uttalade strategi är att återuppta produktionen av ultrahögvärdigt direktreduktionsmagnetitkoncentrat vid båda gruvorna och att bli en ledande leverantör till den europeiska och globala stålindustrin i den pågående ”gröna stålrevolutionen”.

Under slutförhandlingarna har vissa villkor i SPA-avtalet och Royaltyavtalet ändrats och de viktigaste villkoren presenteras nedan.

Förvärvsavtalet

De viktigaste villkoren i förvärvsavtalet är följande:

  • GRANGEX har förvärvat 100-procentigtav aktiekapitalet i Sydvaranger via ett nyetablerat dotterbolag, GRANGEX Sydvaranger AS (”GRANGEX Sydvaranger”);
  • Köpeskillingen, som betalades vid tillträdet för100-procent av aktiekapitalet i Sydvaranger Mining AS, är 1 500 000 USD, varav 1 000 000 USD redan betaldes2023;
  • Sydvaranger har en befintlig skuld om 25 500 000 USD till Orion (”Skulden”).  Skulden förfaller till betalning den 31 december 2025 och Sydvaranger har rätt att återbetala Skulden när som helst före förfallodagen. Skulden innehåller andra sådana kommersiella villkor som är sedvanliga för en transaktion av denna karaktär; och  
  • En tilläggsköpeskilling om 13 000 000 USD kommer att betalas kontant av GRANGEX Sydvaranger efter ett slutligt investeringsbeslut (”FID”) för Sydvarangergruvan. FID förväntas för närvarande i början av 2026.

Royaltyavtalet

De viktigaste villkoren i Royaltyavtalet är följande:

  • Ett exklusivt royaltyavtal (”Royaltyavtalet”) varigenom Anglo American redan har betalat 17 500 000 USD till GRANGEX Sydvaranger i utbyte mot en intäktsroyalty om 3,00-procenti av leveransvärdet från Sydvarangergruvan under gruvans livslängd;
  • GRANGEX Sydvaranger har möjlighet att när som helst återköpa royaltyn, och
  • Royaltyavtalet innehåller andra sådana kommersiella villkor som är sedvanliga för en transaktion av denna karaktär.

Såväl skulden som royaltyavtalet är endast säkerställda genom aktierna i GRANGEX Sydvaranger AS och tillgångarna i Sydvaranger Mining AS.

3 000 000 USD från royaltyavtalet kommer att användas för att minska skulden till 22 500000 USD. De återstående 14 500 000 USD kommer att användas av GRANGEX Sydvaranger AS för att slutföra en ny lönsamhetsstudie för Sydvarangergruvan (”feasibility-studie”) samt för rörelsekapitaländamål för att upprätthålla det nuvarande underhållsprogrammet vid Sydvarangergruvan.

GRANGEX kommer att inrätta en teknisk styrkommitté med en representant från Anglo American för feasibility-studie-perioden som ska inledas omedelbart under ledning av av en internationell gruvkonsultfirma.

Christer Lindqvist, Verkställande direktör för GRANGEX, säger: ”dagens offentliggörande tydliggör omvandlingen av GRANGEX till Europas ledande utvecklare av projekt för direktreduktion av magnetitkoncentrat med ultrahög kvalitet. 

Den europeiska och globala stålindustrin genomgår en grundläggande förändring bort från ståltillverkning i masugn, drivet av ett krav på att minska koldioxidutsläpp och att nå bredare hållbarhetsmål. Ultrahögvärdig direktreduktionsmagnetit är kärnan i denna ”gröna stålrevolution” och GRANGEX aktieägare har möjlighet att delta genom utvecklingen av Sydvarangergruvan och Dannemoragruvan.

Som VD i ett ungt gruvutvecklingsbolag är jag särskilt stolt över det stöd och förtroende vi har från Anglo American, ett av världens största globala gruvbolag. Detta partnerskap stärker ytterligare våra möjligheter att återföra dessa tillgångar till hållbar produktion. Jag ser fram emot att fortsätta vårt goda samarbete med Anglo American och gemensamt ta nästa steg på denna spännande resa tillsammans genom utvecklingen av Sydvarangergruvan att bli en del av den gröna omställningen av stålindustrin.

Jag vill samtidigt passa på att tacka hela GRANGEX ledningsgrupp samt våra rådgivare för deras intensiva  arbete och engagemang för att slutföra denna transaktion. Jag vill också rikta ett särskilt tack till Orion för deras konstruktiva samarbete och förtroende för GRANGEX som ny och ansvarsfull ägare av Sydvarangergruvan.”

Anglo American är ett ledande, globalt gruvbolag med en portfölj av verksamheter i världsklass och ett brett utbud av framtida utvecklingsalternativ. För mer information om Anglo American, se www.angloamerican.com

Rådgivare

Synch Advokat AB har varit legal rådgivare till bolaget.

 

Kontaktperson

Christer Lindqvist, Verkställande direktör, telefon +46 70 591 04 83.

 

Denna information är sådan information som GRANGEX AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 6 maj kl 08:30 CET, 2024.

 

Kontaktperson

Christer Lindqvist, Verkställande direktör, telefon +46 70 591 04 83.

Denna information är sådan information som GRANGEX AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 6 maj kl 08:30 CET, 2024.

GRANGEX AB (publ)

GRANGEX är ett svenskt mineralutvecklingsbolag med visionen att aktivt bidra till ett hållbart samhälle inom Europa. Bolaget strävar efter att bli den främsta mineralutvecklingskoncernen i Europa, som utvecklar och bedriver ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler, främst järnmalmsprodukter och andra kritiska mineraler för den gröna omställningen. Inom ramen för denna verksamhet skall GRANGEX ha en minimal klimatpåverkan.

Bolagets aktie (kortnamn GRANGX) är föremål för handel på NGM Nordic SME.
ISIN: SE0018014243
FISN: GRANGEX/SH Instrument-ID: 9XX
Legal Entity Identifier (LEI) nummer: 549300MZ7HL7X6AXMC13.

För mer information www.GRANGEX.se/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.