Connect with us

Marknadsnyheter

Karolinska Universitetssjukhuset har öppnat unik mottagning för patienter med svår KOL

Published

on

Svår KOL – ett tillstånd där patienterna är alltför sjuka för primärvården. Problemet är att primärvården förväntas ta hand om dem trots att patienterna med svår KOL kan ha mindre än en fjärdedel av normal lungfunktion kvar. De är alltför sjuka för primärvården och behöver vård av organspecialister inom lungmedicin.

– För att erbjuda patienter med svår KOL högspecialiserad vård har Karolinska Universitetssjukhuset öppnat Karolinska Svår KOL Centrum, en för Sverige unik mottagning då den enbart fokuserar på patienter med svår KOL. Mottagningen pågår varje vecka; en dag i Huddinge och en dag i Solna, säger Nikolaos Lazarinis, sektionschef och överläkare.

Mottagningarna bemannas med två specialistläkare var samt specialiserade sjuksköterskor. Sjuksköterskorna följer upp patienterna efter tre månader. Efter sex månader kallas patienterna till ett återbesök där de träffar både sjuksköterska och läkare. Mottagningarna finansieras tills vidare med befintliga resurser.

– Patienter med svår KOL möter många fördomar och bristande kunskaper, även inom svensk sjukvård. Vår hållning är att patientgruppen behöver högspecialiserad vård då de har så gravt nedsatt lungfunktion att tillståndet är svårt att hantera i primärvården. Inom lungmedicinen kan vi erbjuda sådan sjukvård, hantera komplikationer och optimera medicinering, säger Anders Lindén, professor och överläkare.

En viktig målsättning vid svår KOL är att förebygga återkommande försämringsperioder, så kallade exacerbationer. Dödligheten under den första treårsperioden efter exacerbationer som krävt sjukhusvård är mycket hög, fullt jämförbar med den för lungcancer. Av den anledningen är det extra viktigt med korrekt underhållsbehandling med läkemedel men även att behandla exacerbationer i tidigt skede.

– Vid Karolinska Svår KOL centrum hoppas vi på längre sikt även kunna hantera akuta exacerbationer för patienter med svår KOL men det kommer att kräva ökade resurser till vår mottagning, säger Nikolaos Lazarinis.

– I och med att ett strukturerat vårdförlopp vid Karolinska Svår KOL Centrum nu har etablerats så ger detta oss en unik möjlighet att öka forskningen och kunskapen om sjukvårdens eget patientflöde ”real life”. Därmed kan vården utvecklas samtidigt som vi kan bedriva nydanande forskning, säger Anders Lindén och fortsätter:

– I dag finns det egentligen bara ett enda läkemedel som har utvecklats för just svår KOL medan flertalet använda läkemedel har utvecklats för astma, en sjukdom med delvis andra sjukdomsmekanismer än KOL. Ökad kunskap via klinisk forskning på representativa patienter med svår KOL är avgörande för att kunna utveckla nya och bättre behandlingsmetoder inklusive läkemedel.

Vid sidan om forskning har Karolinska också ett ansvar för utbildning. Vår högspecialiserade mottagning ger helt nya möjligheter för studenter, sköterskor, läkare och andra hälsoprofessioner under utbildning att lära sig mer om svår KOL.

I Sverige beräknas finnas ca en halv miljon patienter som har kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Kliniska studier i Sverige talar för på att knappt hälften av patienterna har erhållit korrekt diagnos. Ungefär 10 % av KOL-patienterna lider av svår KOL. Sannolikt rör det sig om ca 10-15 000 patienter i Stockholmsregionen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Holmens styrelse har beslutat om återköp av aktier kopplat till aktiesparprogram

Published

on

By

Styrelsen för Holmen har beslutat att utnyttja bemyndigandet från årsstämman den 16 april 2024 om återköp av egna aktier för framtida leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

Återköp får omfatta högst 50 000 aktier av serie B under perioden från och med 29 april 2024 fram till och med den 31 maj 2024, vid ett eller flera tillfällen. Återköp ska ske på Nasdaq Stockholm i enlighet med dess Regelverk för emittenter till ett pris per aktie inom det på Nasdaq Stockholm vid var tid gällande kursintervallet mellan högsta köpkurs och lägsta säljkurs.

Syftet med återköpet är att säkerställa framtida leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

Holmen innehar vid tidpunkten för detta pressmeddelande 3 289 969 egna aktier av serie B, motsvarande 2 % av totalt antal aktier.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stina Sandell, Hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen, 073 986 51 12

Holmens verksamhet utgår från skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det. Vi är 3 500 medarbetare som skapar värde för aktieägare, kunder och samhälle. Vår omsättning uppgick 2023 till nästan 23 Mdkr och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Välkommen att besöka holmen.com för mer information.

Continue Reading

Marknadsnyheter

DexTech Medical AB, Delårsrapport 1 juli, 2023 – 31 mars 2024

Published

on

By

Sammanfattning av tredje kvartalet (2024-01-01 – 2024-03-31)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -1,5 (-1,6) MSEK
  • Resultat per aktie* -0,08 (-0,08) SEK

Sammanfattning av niomånadersperioden (2023-07-01 – 2024-03-31)

  • Nettoomsättningen uppgick till 0,0 (0,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -3,9 (-3,7) MSEK
  • Resultat per aktie* -0,18 (-0,19) SEK
  • Likvida medel uppgick vid periodens utgång till 21,1 (27,1) MSEK

* Före och efter utspädning. Resultat per aktie: Periodens resultat dividerat med genomsnittligt antal aktier 18 485 857. För jämförelseperioden var genomsnittligt antal aktier 18 485 857. Belopp inom parentes avser motsvarande period föregående år.

VD:s kommentar 

Bolagets fas1 studie avseende OsteoDex behandling av multipelt myelom pågår och patientrekryteringen fortskrider.

 Huvudprövare (principal investigator, PI) är Dr Katarina Uttervall, MD, PhD, Avdelningen för Hematologi/HERM, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Biomarkörer analyseras vid Centrallaboratoriet, Karolinska Universitetssjukhuset, NKS, Solna. Patienter med recidiverande/behandlingsresistent sjukdom och som erhållit 1–5 tidigare behandlingslinjer inkluderas. Primär målsättning är att konfirmera säkerhet och tolererbarhet samt som sekundär målsättning att fastställa eventuell behandlingsrespons. Dokumentering av livskvalité́ kommer även att göras (QoL scores).

Den första patienten behandlades i december vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. De första provsvaren från patient 1 inkom den 23 januari och visar en mycket stark effekt på markören för osteoklast aktivitet (CTX).  Patienten har nu fullgjort behandlingen enligt studieprotokollet och har nu stabil sjukdom. Stabil sjukdom innebär att sjukdomen ej fortskrider (bromsad). Resultatet är viktigt och indikerar att Osteodex kan bromsa recidiverande/behandlingsresistent sjukdom.

Ett amendment till studieprotokollet som innebär att Bolaget kan följa patientens sjukdomshistoria efter fullgjord behandling är nu godkänt av berörda myndigheter. Det ger Bolaget information om durationen av OsteoDex sjukdomsbromasande effekt.

Anders R Holmberg

Kontaktpersoner

Anders Holmberg, verkställande direktör, +46 73 324 27 82

Gösta Lundgren, CFO, +46 70 710 47 88

Denna information är sådan information som DexTech Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 26 april 2024.

DexTech Medical AB är ett svenskt forskningsföretag som utifrån sin teknikplattform har utvecklat fyra läkemedelskandidater som skyddas av patent. Huvudkandidaten är OsteoDex för behandling av kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) med skelettmetastaser. En framgångsrik klinisk fas II studie har genomförts med OsteoDex där resultatet visar hög tolererbarhet med lindriga biverkningar samt behandlingseffekt på patienter som sviktar på befintliga läkemedel. DexTechs målsättning är att senast efter genomförd fas II-studie utlicensiera respektive läkemedelskandidat. DexTech Medical AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Falun

Published

on

By

Måndagen den 29 april besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Falun. Hon kommer bland annat att delta i möte med landshövding Helena Höij kring arbetet mot mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck och göra ett verksamhetsbesök vid Polisen i Dalarna. 

Vid mötet med landshövdingen kommer Paulina Brandberg att få information om ”Ett Dalarna fritt från våld”, Dalarnas jämställdhetsstrategi samt en lägesrapport kring länets regionala resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vid mötet deltar landshövdingen, representanter från Länsstyrelsen, Polisen och Region Dalarna. 

Paulina Brandberg kommer också att göra ett verksamhetsbesök vid Polisen för att få en fördjupad inblick i deras arbete mot våldet.

Program 

12.00-14.00 Möte med landshövdingen

14.00-14.30 Tid för media
Adress ges vid anmälan.

14.30-16.30 Verksamhetsbesök Polisen 

16.30-17.00 Tid för media
Adress ges vid anmälan.

Kontakta Emelie Franzén vid intervjuförfrågningar.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.