Skyddsjakt på varg även i norra Skåne

| 15 november, 2022 | 0 kommentarer

Länsstyrelsen Skåne beslutade under måndagen om skyddsjakt i nordöstra Skåne på en varg som begått flera angrepp i gränstrakterna mellan Kronobergs län och Skåne. Detta är en följd av att Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat om skyddsjakt på samma individ.

 

         ­I söndags trädde ett skyddsjaktbeslut i kraft i Kronobergs län efter ett femte angrepp på tamdjur. Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp i området, och Länsstyrelsen Skåne anser att skyddsjakten även bör omfatta ett område i norra Skåne där samma varg har begått angrepp, säger Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

 

Sedan i mitten av juli har Kronobergs länsstyrelse kunnat bekräfta fem angrepp av varg på tamboskap i länet. DNA-analyser från SLU Grimsö forskningsstation visar att de fyra första angreppen (det senaste som skedde i söndags har ännu inte analyserats) har utförts av en och samme hane. Samma varg angrep den 1 augusti får i Osby kommun i Skåne, och har tidigare gjort angrepp i Hallands län.

 

         Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp. Vi förordar rovdjursavvisande stängsling som en långsiktig lösning, men det är inte en realistisk lösning på kort sikt med tanke på alla de små beteshagarna i det aktuella skogslandskapet, säger Nils Carlsson.

 

Det beslutade skyddsjaktområdet berör delar av Osby och Hässleholms kommun på gränsen mot Kronobergs län och gäller enbart för den vargindivid som gjort angreppet. I Kronobergs län omfattar skyddsjaktområdet delar av Ljungby, Markaryds och Älmhults kommun. Skyddsjakten gäller till och med 27 november 2022.

För mer information, kontakta lantbrukskonsulent Tom Espgård, 010-224 13 14.

Beslut om skyddsjakt och kartbild över området bifogas.

 

Mikael Ringman[email protected]

Vi skapar samhällsnytta i Skåne
Länsstyrelsens uppdrag är att skapa samhällsnytta – det gör vi genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *