Varannandagsutdelning av brev nu i södra och mellersta Sverige

| 16 december, 2021 | 0 kommentarer

Digitaliseringen fortsätter påverka svenskarnas beteenden. E-handeln och andelen skickade paket ökar kraftigt samtidigt som antalet skickade brev minskat med ungefär hälften sedan millennieskiftet. Därför har PostNord introducerat en ny leveransmodell där paket och varubrev fortsatt delas ut varje vardag medan brev levereras varannan vardag.

Den 31 januari införs som planerat varannandagsutdelning i södra och mellersta Sverige. Det innebär att mottagare med postnummer som börjar på siffrorna 30-39, 52-61 och 63-73 från och med det datumet får brev, tidningar och reklam varannan vardag. Paketleveranserna påverkas inte av förändringen. Sedan tidigare har den här utdelningsmodellen införts i storstäderna med omgivande områden, och gäller redan för ungefär hälften av mottagarna i landet.

– Den här modellen för utdelning av brev, tidningar och reklam är ett sätt för PostNord att möta förändrade behov hos svenskarna och samtidigt rusta för framtiden. För många mottagare är det idag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, vd för PostNord Sverige.

Under många år har breven blivit allt färre och behovet av att ta emot fysiska handlingar varje dag har minskat, samtidigt som de e-handlade paketen har blivit allt fler. Den nya leveransmodellen är en anpassning till en verklighet som redan är här, och många mottagare kommer sannolikt inte att märka någon större skillnad. Brevbärarna fortsätter att dela ut brev varje dag, men går olika rundor beroende på vilken dag det är. Servicen kommer att vara densamma i hela landet när modellen är fullt utrullad och naturligtvis kommer den populära lantbrevbäringen att finnas kvar. Paketleveranserna kommer inte att beröras av förändringen i postutdelningen, utan delas ut i mottagarens postlåda, som hemleverans eller till ett ombud precis som tidigare.

– Vi har förberett oss länge för den här omställningen och ser fram emot att få anpassa vår verksamhet efter kundernas behov. Vi har jobbat systematiskt i nästan ett år för att alla medarbetare ska ha rätt förutsättningar att genomföra förändringen med högsta kvalitet för alla kunder och mottagare. Medarbetarna är redo att göra allt för att genomföra med denna stora förändring på ett bra sätt direkt från start, säger Agnes Karlsson, produktionsdirektör för PostNord Sverige.

Modellen har rullats ut stegvis, och beräknas vara implementerad i hela landet under första halvan av 2022. Varje utrullning har utvärderats på flera parametrar, däribland leveranskvalitet, medarbetarnas arbetsmiljö och de interna processerna, för att identifiera och genomföra förbättringar. Det väsentliga har varit att utrullningen inte gått fortare än att det blir rätt.

För den som har behov av att skicka något snabbt kommer det även i fortsättningen att finnas expresstjänster, både för företag och privatpersoner. Företagare som har behov av utdelning varje dag kan teckna ett särskilt avtal om hämtning och lämning eller använda sig av postbox.

– Vi vill med det här säkerställa att vi fortsatt kan vara relevanta för alla som bor och arbetar i Sverige. Det nya utdelningssättet skapar bättre förutsättningar för en hållbar postutdelning i hela landet och ett fortsatt starkt erbjudande för e-handlare och andra företagare även i framtiden, avslutar Mathias Krümmel.

Läs mer i bifogade dokument om vilka kommuner som berörs.

För ytterligare information kontakta:
PostNord Medierelationer, tel: 010-436 10 10, e-post: [email protected]

Vi gör vardagen enklare! PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2020 hade koncernen cirka 28 000 anställda och en omsättning på 38,7 miljarder SEK. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna. Besök oss på www.postnord.com 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.