Connect with us

Marknadsnyheter

Midnattssolens trädgård – världsunik arktisk trädgård etableras i Jokkmokk

Published

on

Insamlingsstiftelsen för Midnattssolens trädgård har nu skapats för att börja arbeta med finansieringen av uppförande, drift och utveckling av anläggningen som planeras vara klar för invigning under år 2025.
Målet med Midnattssolens trädgård är att skapa en attraktiv natur- och trädgårdsupplevelse med koppling till en av Sveriges mest internationellt kända personer – Carl von Linné och hans forskningsresa till Jokkmokk och Lappland. Det specialdesignade trädgårdskonceptet signerat Ulf Nordfjell, Sveriges mest välrenommerade landskapsarkitekt, länkar samman spektakulär arkitektur och design med trädgård och arktisk natur. Detta kommer att stärka Jokkmokks och destinationen Swedish Lapland som nationellt och internationellt hållbart besöksmål.


Midnattssolens trädgård är en unik satsning i Jokkmokk nästan mitt på polcirkeln där den samiska kulturen möter natur, arkitektur och design i ett helhetskoncept. Anläggningen kommer att leverera vackra, lärande, sinnesfyllda och inspirerande helhetsupplevelser genom visningsträdgårdar, köksträdgård, växthus, besöksutrymmen, restaurang och pedagogiska utrymmen i syfte att adressera olika målgrupper samt fungera året runt.

Nätverk och samarbeten
Genom samarbeten med olika aktörer, såsom Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum, Icehotel i Jukkasjärvi, Treehotel och Arctic Bath i Harads lockas fler besökare till regionen. För att åstadkomma en hållbar verksamhet på årsbasis kommer samarbeten kring forskning och utbildning att etableras. Grön omställning, hållbar utveckling, biologisk mångfald och nya förutsättningar för odlande i norr är exempel på områden som är aktuella för forskning och som väcker stort publikt intresse.
”Midnattssolens trädgård är ett spännande projekt som kommer att ge en unik upplevelse och som kopplar ihop forskning och kunskap med norrbottnisk, främst samisk kultur”, säger Björn O Nilsson, ordförande Nationella referenskommittén, Midnattssolens trädgård.

Trädgårdsturism viktigt för besöksnäringen
Trädgårdsintresset har blivit något av en folkrörelse och besöksnäringen har stor betydelse för hållbar tillväxt och sysselsättning. Allt tyder på att den inhemska turismen kommer att öka och Sverige behöver fler anläggningar som erbjuder utomhusaktiviteter för hela familjen. Regionala utvecklingsstrategin slår fast att ”Swedish Lapland ” är en av Europas snabbast växande turistdestinationer. Regionens natur, kultur och historia, stora och glest befolkade arealer, vinterklimat, norrsken och midnattssol, ger goda möjligheter att skapa produkter och upplevelser av hög kvalité. Trädgårdsturism är en del av detta och Midnattssolens Trädgård kommer att bidra till att stärka Jokkmokks och Swedish Laplands konkurrenskraft och position på den nationella och internationella kartan.
”Midnattssolens trädgård kommer att stärka kommunens möjligheter till arbete, studier och tillväxt – ett projekt till glädje för Jokkmokksborna”, säger Mats Wennberg, Jokkmokks kommun.

”Detta är ett unikt projekt inom trädgård, design, natur, miljö och forskning som bygger på samarbeten med många olika organisationer och företag ”, säger Lena Vikström, projektledare Midnattssolens trädgård.

Anläggningen kommer att bestå av sex delar:

• Besökscentrum – trädgårdsentré/restaurang/butik/utställning/konferens • Odlingsgränsen – köksträdgården • Trädgården – inspirationsträdgårdar • Lekplats – lek på sametema på barnens villkor • Deltat – Med spänger tillgängliggörs ett stycke vild natur längs jokken • Fjällbotaniska trädgården – hela kommunens flora på liten yta

Arbete med externfinansiering pågår
En nationell referenskommitté arbetar med externfinansiering från EU, statliga och andra organisationer, samt privatpersoner. I gruppen ingår Björn Nilsson, tidigare landshövding i Norrbotten, Hans Dyhlén, rådgivare fundraising , Stefan Mikaelsson, Sametinget , Mats Wennberg Jokkmokks kommun, Björn Anders Larsson, Linnésamfundet Polcirkeln, Ulf Nordfjell, landskapsarkitekt samt Åse Berglund, Projektbyrån Berglund & Co.

Stiftarna
LinnéSamfundet Polcirkeln, Essense of Lapland, Arctic Guest House and Activities AB, Hotel Akerlund AB samt Jokkmokks Log AB.

Fakta om Carl von Linné
Carl von Linné, Sveriges mest kände naturvetare, genomförde sin allra första landskapsresa till Lappland år 1732. I sin reseskildring lyfter han Lappland som en viktig och intressant landsdel inte minst genom samernas hållbara levnadssätt, mathantering, nyttjande av örter och närheten till och respekten för naturen. Han kallade mötet med Jokkmokks fjällvärld för naturens mirakel. Just de här naturscenerierna lockar besökare än idag, inte bara från regionen utan också långväga gäster från andra sidan jordklotet och inte minst besökare från andra nordiska länder.

För mer information, v.v. kontakta:

Lena Vikström
Projektledare
Midnattssolens Trädgård
Tel: +46 707 99 15 81
Mail: lena@vikstrom.se

Om Midnattssolens trädgård
Visionen för Midnattssolens trädgård är att skapa en unik och attraktiv natur- och trädgårdsupplevelse i Jokkmokk. Midnattssolens trädgård länkar samman spektakulär arkitektur och design med trädgård och arktisk natur och bidrar till en hållbar och långsiktig utveckling som kommer att gynna  såväl lokalsamhället som besöksnäringen i regionen och nationellt. En nationell referenskommitté arbetar med externfinansiering från EU, statliga och andra organisationer, samt privatpersoner. I gruppen ingår Björn Nilsson, tidigare landshövding i Norrbotten, Hans Dyhlén, rådgivare fundraising , Stefan Mikaelsson, Sametinget , Mats Wennberg Jokkmokks kommun, Björn Anders Larsson, Linnésamfundet Polcirkeln, Ulf Nordfjell, landskapsarkitekt samt Åse Berglund, Projektbyrån Berglund & Co.
www.linnesamfundetpolcirkeln.se

Bildtexter:

  1. Besökscentrum med café, restaurang, utställningslokaler och pedagogiska utrymmen
  2. Köksträdgården – en plats där nya och gamla växter odlas och nya metoder visas upp.
  3. Den sluttande trädgården är en av flera inspirationsträdgårdar.
  4. Översiktsbild  – visar hela anläggningen

Bilder/illustrationer som används är från utvecklingsprogrammet som är framtaget av Ramböll på uppdrag av Jokkmokks kommun. Underlag till perspektiv Ramböll och LindbergStenberg Arkitekter.

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.