Connect with us

Marknadsnyheter

Stenastiftelsen stödjer lov- och simskola för de yngsta skolbarnen i Hammarkullen och Hjällbo

Published

on

Det är sedan länge känt att barn i socioekonomiskt svaga familjer riskerar att tappa kunskap och kompetens under sommarlovet. Samtidigt finns i utsatta områden ett generellt behov av att stärka läskunnigheten och det svenska språket. Tack vare medel från Stenastiftelsen kan nu elever i klass F-3 (Förskoleklass-3) i Hammarkullen och Hjällbo i Göteborg gå i lovskola och förbättra sina kunskaper och framtida betyg.

Lovskola erbjuds oftast till högstadieelever, men på Hammarkullsskolan har man sedan 2018 jobbat med sommarskola för klass F-3 i syfte att öka läsförmågan och överlappa glappet i processen att börja läsa som sommarlovet innebär för många.

”Lovskola på lågstadiet är en billig och effektiv insats för framtida skolframgång. Att lära sig simma är ett kunskapskrav på mellanstadiet och därför kombinerar vi lov- och simskola. Tack vare att Stenastiftelsen går in med medel har vi fått möjlighet att kombinera dem i år,” säger Linnéa Lindquist, Biträdande rektor Hammarkullsskolan F-3 och Nytorpsskolan årskurs 4-6, samt ansvarig för Lovskolan.

I utredningen En mer likvärdig skola, som lämnades till utbildningsministern våren 2020, nämns arbetet på Hammarkullsskolan som ett gott exempel. Utredaren menar att lovskolor för de yngre kan bidra till att säkra basfärdigheter och att de dessutom har fördelen att elever i den åldern är mycket mer positiva till att vara i skolan på loven än vad högstadieelever oftast är.

Redan på 1920-talet diskuterade forskningen lovens inverkan på lärandet och det är sedan länge känt att loven innebär en kunskaps- och kompetensmässig tillbakagång, särskilt för elever med svag socioekonomisk bakgrund. För många elever i utsatta områden är skolan den enda plats där de möter det svenska språket. Lovskolan ger barnen både extra undervisning och möjlighet att använda svenska även på sommaren.


Undervisningen på Hammarkullsskolans lovskola ges av två lärarstudenter som närmar sig slutet av sina studier. Skolans specialpedagog är också involverad i planeringen. Resultatet av sommarens lovskola kontrolleras bland annat genom att elevernas progression i läsningen dokumenteras.

 

”Det är otroligt kul att facilitera aktiviteter där elever av olika åldrar, från olika skolor och på olika nivåer uppmuntrar, härmar och lär av varandra, för att inte nämna lär varandra. Varje dag blir det uppenbart att eleverna har med sig sina nya verktyg in i nästa diskussion. Och så skrattar vi. Jättemycket. Hela tiden,” säger Alonnika Ritchey och Asmaa Sifariny, kollegor och lärare på Lovskolan.

Stenastiftelsen har anslagit 353 000 kronor till årets lov- och simskola.

”Skolans kompensatoriska uppdrag är särskilt viktigt i dessa områden. Bättre kunskaper i svenska och ökad läskunnighet kan vara helt avgörande för ett barns framtida möjligheter. Vi är glada att kunna bidra till en så positiv och betydelsefull verksamhet,” säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Stenastiftelsen har också beslutat att ge anslag till den simskola som Hammarkullsskolan arrangerar under sommaren.

”Vattenvana och simkunskap är en livsviktig kunskap. Att kunna erbjuda denna verksamhet till barn som är i behov av det är betydelsefullt. Vi tror att denna verksamhet kommer att gynna både individen och samhället, nu och i framtiden,” säger Erica Dahlgren och Shahab Mehegan, simlärare från Göteborg Sim.

Fakta Hammarkullsskolans lovskola
Lovskola erbjuds till 138 elever i årskurs F-3 i stadsdelarna Hammarkullen och Hjällbo, Göteborg
Undervisning ges av fyra lärarstudenter
Bedrivs under v 25 – 31 samt under v 27-30 i olika grupper

Fakta simskola
Har plats för 84 elever (begränsat av pandemirestriktioner) från Hjällbo och Hammarkullen
Bedrivs i Hammarkullens simhall
Genomförs vecka 27 – 30, 4 grupper per dag
Undervisning ges av två simlärare från Göteborgs Sim som det finns ett samarbete med

Till och med år 2020 har Stenastiftelsen delat ut totalt drygt 540 miljoner kronor i form av stöd till olika projekt, stipendier till 155 kulturstipendiater, samt resebidrag till 280 masterstipendiater. 2021 firar Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur 25-årsjubileum. Donationen till lov- och simskolan i Hammarkullen och Hjällbo är ett av de projekt som Stenastiftelsen stödjer under jubileumsåret.
För mer information om jubileet, se www.stenastiftelsen.se/jubileum

Bildtexter:   (Fotograf Magnus Gotander)

1. Lovskolan bedrivs v 25 – 31 samt v 27 – 302.

2. Skrivövning i klass F-33.

3. Linnéa Lindquist, Biträdande rektor Hammarkullsskolan F-3 och Nytorpsskolan årskurs 4-6, samt ansvarig för Lovskolan

4. Alonnika Ritchey och Asmaa Sifariny, kollegor och lärare på Lovskolan

5. En av grupperna med sina lärare

6. En jordglob används i undervisningen

7. Det är mycket skratt och härlig stämning

8. Simskolan bedrivs vecka 27 – 30

9. Det är fyra grupper per dag

10. Erica Dahlgren och Shahab Mehegan hjälps åt med simundervisningen

11. Att lära sig simma är ett kunskapskrav på mellanstadiet
 
För mer information, vänligen kontakta:
Birgitta Plyhm                                                                                                      
PR, Stenastiftelsen
+46 707 77 12 90                                                    
birgitta@plyhm.se

Linnéa Lindquist   
Biträdande rektor Hammarkullsskolan F-3 och
Nytorpsskolan årskurs 4-6, samt ansvarig för Lovskolan
+46 703 58 03 82
linnea.lindquist@grundskola.goteborg.se

 
Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och KulturSten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur firar 25-årsjubileum 2021. Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2020 beslut fattats om utdelning av drygt 540 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 155 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag.
www.stenastiftelsen.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Marknadsnyheter

Återkallelse: Santa Maria Tex Mex Style Dip

Published

on

By

Paulig återkallar Santa Maria Dip Tex Mex Style, 250 gram, med bäst före-datum 01/01/2026. Anledningen är att ett antal produkter istället för Tex Mex Style Dip kan innehålla ostdipp, som innehåller allergenen mjölk. Konsumenter uppmanas att reklamera produkten.  

Produkten återkallas som en försiktighetsåtgärd. Ostdippen (Santa Maria Dip Nacho Cheese Style) innehåller mjölk och utgör därmed en hälsorisk för konsumenter som är allergiska mot mjölkprotein.

Visuellt är det enkelt att särskilja produktinnehållet då Dip Tex Mex Style är grön och ostdippen är gul.

Paulig, som äger varumärket Santa Maria, är i kontakt med leverantören av produkten för att säkerställa att åtgärder vidtas för att förhindra att problemet återuppstår.

Ersättning för konsument

Konsumenter ombeds att inte konsumera produkten med det angivna bäst-före-datumet, spara produkten och kontakta Santa Marias Konsumentkontakt för ersättning:

E-mail: konsumentkontakt@santamaria.se
Telefonnummer: 020-67 42 00

Reklamationsformulär på Santa Marias hemsida: https://www.santamariaworld.com/se/om-santa-maria/kontakta-oss/ 

Presskontakt
Eva Berglie
Kommunikationschef
Paulig Scandinavia & Central Europe
0708-99 19 37
eva.berglie@paulig.com

Paulig är ett familjeägt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur – för både människa och planet. Paulig erbjuder smaker i alla former: kaffe och drycker, Tex Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ. Företagets varumärken är Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. Pauligs omsättning uppgick 2022 till 1,1 miljarder euro. Företaget har 2 300 passionerade medarbetare i 13 länder som alla samlas kring syftet For a life full of flavour. www.pauliggroup.com 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.