Connect with us

Marknadsnyheter

Rökt vildandskorv och vildsvinssida – nyheter på Tyrols julbord

Published

on

Mellan den 25 november och 24 december dukar Tyrols julbord upp läckra delikatesser från de norrländska vidderna för 38:e året i rad. Enligt traditionen återfinns klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass, men varje år tar våra kockar fram nya spännande maträtter och smakupplevelser. I år bjuds det bland annat på renstekssill, rökt vildandskorv, honungs- och ingefärsglaserad vildsvinssida och mandelkaka med blåbär. I år har bokningstrycket varit större än någonsin och 75 % av platserna är redan uppbokade.

På Tyrols julbord återfinns alltid de klassiska björnköttbullarna, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen. Men varje år görs också plats för nya maträtter. I år kan vi bland annat bjuda på renstekssill med pepparrot och kantareller, norrländsk skogssill, gin och enbärssill, rökt vildandskorv, kalixhjortkorv, päron- och ädelostpaj, honungs- och ingefärsglaserad vildsvinssida, kålpudding på älg, mandelkaka med blåbär, mjuk pepparkaka med karamelliserad banan, pannacotta med salt kolasås och rostade jordnötter, bananglass med brynt socker och mintchokladglass. Utöver det vanliga julbordet serverar vi även en uppskattad vegetarisk meny med bland annat inlagd shiitake med kanel och lingon, Johnssons frestelse, vegoribs med rökig glaze och veganbrownie. Vill man avnjuta julmaten i hemmets lugna vrå kan vi också erbjuda en välkomponerad jullåda för hemleverans, full att delikatesser. Läs mer på www.gronalund.com

Tyrols julbord har premiär den 25 november och serveras fram till självaste julafton. I år har bokningstrycket varit större än någonsin och 75 % av platserna är redan uppbokade.

 

DE SJU TURERNA PÅ TYROLS JULBORD
(med reservation för ändringar)

För 38 år sedan bjöd Gröna Lunds kockar sametinget på middag och idén om ett julbord på Tyrol med norrländska smaker föddes. Idag har våra kockar ett nära samarbete med norrländska leverantörer för att ta fram de finaste råvarorna av kött, fisk, fågel och bär från de lappländska vidderna. Resultatet blir ett av Sveriges bästa och största julbord med sju traditionsenliga tagningar och över 200 smakupplevelser.

Första turen: SOS (Smör, ost, sill)

Renstekssill med pepparrot och kantareller – Nyhet
Norrländsk skogssill – Nyhet
Gin och enbärssill – Nyhet
Tyrols kryddknäcke – Nyhet

Matjessill
Husets inlagda sill med lingon
Senapsill
Gubbens nubbesill med smak av anis, fänkål och aquavit
Havtornssill
Kräftsill med sikrom
Västerbottensill
Tranbärs-, hjortron- och cognacsill
Inlagd stekt strömming
Kräftströmming
Sillsallad
Skagenägg
Rensteksägg
Sikromsägg
Knäckebröd
Kavring
Vörtbröd
Hårt tunnbröd
Rieskabröd
Västerbottensost
Smör
Gräslök
Gräddfil
Rödlök

Kokt potatis

Andra turen: Lax med tillbehör                                     

Citrus- och timutpeppargravad lax – Nyhet
Laxsallad med betor och senapsdressing
Laxterrin med saffran och cognac

Skaldjursterrin med vanilj
Terrin på rökt röding och sik
Marinerade räkor och kräftstjärtar
Saffransinkokt lax
Hjortronbakad lax
Souvasbakad lax
Krydd- och dillgravad hälleflundra
Pernod- och rosépeppargravad lax
Dill- och iskällargravad lax
Varmrökt laxfilé
Böckling med senapsvinägrett och kaprisbär
Skagenröra
Dillmajonnäs med saffran
Senapssås
Hjortroncrème
Gompasås
Tomatsallad

Tredje turen: Kallskuret med tillbehör

Rökt vildandskorv – Nyhet
Kalixhjortkorv – Nyhet
Farfars starka senap – Nyhet

Potatis- och gulbetssallad med västerbottenost
Whiskeysenap

Vildsvinskorv  
Viltpaté med trattkantareller
Örtgravad hjortytterfilé
Tjäderpaté med trattkantareller
Kallrökt renkorv

Renpastrami
Julskinka
Kåtarökt björnskinka
Svartrökt skinka
Vildmarksrökt renstek
Rökt renhjärta
Rökt lammstek

Pepparotscrème fraiche
Björnkorv
Älgsalami
Slaktarring
Sidfläsk med kummin
Tjälknöl
Rökt bäverstek
Älgrostbiff
Whiskygravad älgbiff
Apelsin- och cognacsgravat reninnanlår
Rippaté
Julpastej
Vildsvinspaté med murklor och pistagemandel
Rödlöksmarmelad med rosmarin
Havtornsgelé
Hjortronchutney

Lingon- och fikonmarmelad
Lingoncumberlandsås
Rödbetor
Syltade kantareller
Cornichons
Saltgurka
Inlagd gurka
Plommonchutney
Hjortonchutney
Babyspenat, ädelost, mandlar och pumpa
Pickles
Rödbetssallad
Nobissallad med surdegskrutonger
Grov julsenap
Dijonsenap
Mor Gretas senap
Skogshuggarens senap

Fjärde turen: Varmrätter

Päron- och ädelostpaj – Nyhet
Honungs- och ingefärsglaserad vildsvinssida – Nyhet
Lättstuvad grönkål – Nyhet

Kålpudding på älg – Nyhet
Rostade rotfrukter med dilldressing

Ugnsbakad regnbågsfilé med västerbottenost
Hjortjulkorv med trattkantareller

Grillad ren
Souvas
Björnköttbullar
Guldvaskarpanna
Viltprinskorv
Kalkon i apelsinsås

Älgjärpar med trattkantarellsås
Renblodpudding
Guldgrävarens hjortstek
Potatispuré
Smörstekt abborre

Kåtarökt röding
Hemgjorda köttbullar
Smörstekt svamp
Rökta revbensspjäll
Prinskorv
Janssons frestelse
Bondomelett
Kantarellsås
Kanel- och rödvinssky
Lingongelé
Kråkbärsgelé
Rönnbärsgelé med cognac
Morotsmarmelad med ingefära
Aprikos- och äppelchutney
Äppelmos
Rårörda lingon

Beställs från köket:
Lutfisk med bechamel, ärtor, senap och kryddpeppar
Risgrynsgröt med kanel, socker, mjölk
Dopp i grytan

Femte turen: Ostbricka

Plommonmarmelad med ingefära – Nyhet
Rödlöksmarmelad med svart kardemumma – Nyhet

Brie (Lina från Hansjö mejeri) – Nyhet
Flertalet varierade ostar från svenska mejerier
Hillsand blå (blåmögelost)
Cheddar
Västerbottenost
Digestivekex
Saltiner
Salinas
Finncrisp
Pepparkakor

Sjätte turen: Choklad, godis, desserter

Mandelkaka med blåbär – Nyhet                             
Mjuk pepparkaka med karamelliserad banan – Nyhet
Pannacotta med salt kolasås och rostade jordnötter – Nyhet

Hemmagjord ostkaka
Saffranspannkaka
Äppelkaka
Kalvdans
Grädde
Vaniljsås
Rårörda bär
Varma hallon
Frukt
Chokladmousse
Vit chokladmousse
Morotskaka
Saffranscheesecake
Julstubbe
Olika moussetårtor
Julknäck
Chokladknäck
Brända mandlar
Ischoklad
Nöttoppar
Chokladbollar
Tryfflar

Sjunde turen: Glass och sorbet

Bananglass med brynt socker – Nyhet
Mintchokladglass – Nyhet
Clementinsorbet – Nyhet

Vaniljglass
Åkerbärsglass
Hjortronglass
Havtornssorbet
Strössel
Varma bär
Varma hjortron

Vegetariskt julbord (menyn kan variera från dag till dag beroende på råvarutillgång)

Bakad blomkål med citrus och iFraiche – Nyhet
Inlagd shiitake med lingon och kanel
Senapsinlagd shiitake
Inlagd zucchini med tångcaviar
Griljerad rotselleri
Rödbetssallad
Rostade betor med valnötter
Rödkålssallad med tranbär och sultanrussin
Trattkantarellsås
Grönsallad
Tomatsallad
Gräslök
Ifraiche
Potatis
Örtmarinerad tofu
Vegosalami
Prinskorv
Johnssons frestelse
Vegobullar
Vegoribs med rökig glaze
Senap
Rödkålschutney
Veganbrownie
Tryfflar
Tunnbröd
Margarin

Annika Troselius
Informationschef
Gröna Lunds Tivoli
0708-58 00 50
annika.troselius@gronalund.com

För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank:https://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127

 

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. 2019 hade tivolit ca 1600 anställda under säsongen och över 1,6 miljoner besökare, vilket gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Wyld Networks samarbetar med det i framkant ledande kanadensiska jordbruksföretaget UKKO Agro för implementering av Wyld Connect i Brasilien

Published

on

By

Den virtuella satellitoperatören Wyld Networks kommer att leverera satellit-IoT-data för UKKO Agro, initialt i Brasilien för att föra jordbruksforskningens arbete till agroinput-återförsäljare, bönder, agronomer och konsulter inom jordbruk som arbetar med dataforskning.

UKKO Agros vision är att koppla varje handling på gården till dess ekonomiska resultat, vilket gör det möjligt för återförsäljare och bönder att fatta mer informerade och datadrivna beslut.

UKKO Agro är ett ledande företag inom agroteknik, dedikerat till att ge anpassade, integrerade och handlingsbara insikter från digitaliserade hektar till jordbruksåterförsäljare och deras odlarkunder.

UKKO Agros proprietära plattform för Fältanpassad och Integrerad Modellering (F.A.I.M) – ForeSite™ – levererar fältsspecifik information upp till 14 dagar i förväg och föreslår var och när man ska använda högvärdiga insektsmedel och fungicider.

ForeSite™ använder sofistikerad digital datainsamlings- och insättningsteknik, proprietära algoritmer och modellering för att minska riskerna och hjälpa bönderna att få så hög avkastning som möjligt från sina insatsinvesteringar. Datainsamlingen begränsas av anslutningsproblem över stora delar av Brasiliens jordbruksmark. Wyld Networks kommer att tillhandahålla sensor-till-satellitanslutningskapacitet för att möjliggöra att UKKO Agro samlar in data på avlägsna platser.

”Vi är glada att påbörja detta viktiga partnerskap med UKKO Agro, ett ledande datadrivet agroteknikföretag med global räckvidd,” sa Alastair Williamson. ”Wyld Networks kommer initialt att ansluta IoT-data via satelliter i låg omloppsbana för att driva beslutsfattandet inom brasilianskt jordbruk.”

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Alastair Williamson, VD Wyld Networks
E-post: alastair.williamson@wyldnetworks.com 
Tel: +44 7 824 997 689

Om Wyld Networks AB

Wyld Networks utvecklar och säljer innovativa trådlösa teknologilösningar som möjliggör prisvärd uppkoppling globalt, vilket adresserar problemet för människor och bolag gällande bristen på global nätverksuppkoppling. Lösningarna är främst inriktade på trådlös nätverksanslutning för IoT-produkter och människor. Wyld Networks Ltd grundades i Cambridge, Storbritannien under 2016 och är ett helägt dotterbolag till Wyld Networks AB.

Wyld Networks aktie (WYLD) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB (tel 08-5030 1550, e-post ca@mangold.se).

Läs mer på: www.wyldnetworks.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Wyld Networks samarbetar med det i framkant ledande kanadensiska jordbruksföretaget UKKO Agro för implementering av Wyld Connect i Brasilien

Published

on

By

Den virtuella satellitoperatören Wyld Networks kommer att leverera satellit-IoT-data för UKKO Agro, initialt i Brasilien för att föra jordbruksforskningens arbete till agroinput-återförsäljare, bönder, agronomer och konsulter inom jordbruk som arbetar med dataforskning.

UKKO Agros vision är att koppla varje handling på gården till dess ekonomiska resultat, vilket gör det möjligt för återförsäljare och bönder att fatta mer informerade och datadrivna beslut.

UKKO Agro är ett ledande företag inom agroteknik, dedikerat till att ge anpassade, integrerade och handlingsbara insikter från digitaliserade hektar till jordbruksåterförsäljare och deras odlarkunder.

UKKO Agros proprietära plattform för Fältanpassad och Integrerad Modellering (F.A.I.M) – ForeSite™ – levererar fältsspecifik information upp till 14 dagar i förväg och föreslår var och när man ska använda högvärdiga insektsmedel och fungicider.

ForeSite™ använder sofistikerad digital datainsamlings- och insättningsteknik, proprietära algoritmer och modellering för att minska riskerna och hjälpa bönderna att få så hög avkastning som möjligt från sina insatsinvesteringar. Datainsamlingen begränsas av anslutningsproblem över stora delar av Brasiliens jordbruksmark. Wyld Networks kommer att tillhandahålla sensor-till-satellitanslutningskapacitet för att möjliggöra att UKKO Agro samlar in data på avlägsna platser.

”Vi är glada att påbörja detta viktiga partnerskap med UKKO Agro, ett ledande datadrivet agroteknikföretag med global räckvidd,” sa Alastair Williamson. ”Wyld Networks kommer initialt att ansluta IoT-data via satelliter i låg omloppsbana för att driva beslutsfattandet inom brasilianskt jordbruk.”

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Alastair Williamson, VD Wyld Networks
E-post: alastair.williamson@wyldnetworks.com 
Tel: +44 7 824 997 689

Om Wyld Networks AB

Wyld Networks utvecklar och säljer innovativa trådlösa teknologilösningar som möjliggör prisvärd uppkoppling globalt, vilket adresserar problemet för människor och bolag gällande bristen på global nätverksuppkoppling. Lösningarna är främst inriktade på trådlös nätverksanslutning för IoT-produkter och människor. Wyld Networks Ltd grundades i Cambridge, Storbritannien under 2016 och är ett helägt dotterbolag till Wyld Networks AB.

Wyld Networks aktie (WYLD) är föremål för handel på Nasdaq First North Growth Market. Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB (tel 08-5030 1550, e-post ca@mangold.se).

Läs mer på: www.wyldnetworks.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Banbrytande vätgaspatent förvärvas av Naneco Innovations AB i ny satsning på grön teknik

Published

on

By

Stockholm, Sverige – Naneco Innovations AB, en dynamisk och framträdande utvecklare av hållbara teknologilösningar och produkter baserade på nanobubbelteknik, meddelar förvärvet av en internationell patentansökan (PCT/SE2023/050317). Den banbrytande metoden och apparaturen för vätgasproduktion, framtagen av den erfarna uppfinnaren Mats Hedman – som är erkänd för sina patent inom motorteknik och hållbar energiteknik – använder joniserande strålning tillsammans med patenterad nanobubbelteknik för att på ett särskilt energieffektivt sätt producera vätgas från vatten och kolmonoxid.

”Detta förvärv är en milstolpe i vårt åtagande att stödja miljövänliga teknologier som adresserar de globala energiutmaningarna,” säger Daniel Häggqvist, VD för Naneco Innovations AB. ”Tekniken som omfattas av patentansökan, i kombination med vår nanobubbelteknik, har potentialen att kraftfullt transformera vätgasindustrin och bidra till en mer hållbar planet.”

Daniel Hggqvist VD Naneco Mats Hedman Uppfinnare

Genombrott inom vätgasproduktion med nytt patent
Det nyligen förvärvade patentet erbjuder en metod som betydligt sänker energiförbrukningen och produktionskostnaderna för vätgas. Genom att utnyttja joniserande strålning som UVC-ljus eller röntgenstrålning i samverkan med avancerad nanobubbelteknik, skapas en reaktion mellan vatten och kolmonoxid som genererar vätgas och koldioxid på ett energisnålt sätt.

​​​​​​​​​​​Innovationens roll i framtida hållbarhet
Denna teknologi har potentialen att radikalt förändra industrin genom att omvandla utsläpp av kolmonoxid till vätgas. Genom att ersätta fossila energikällor bidrar den här tekniken till att minska den globala uppvärmningen, vilket är oerhört värdefullt för miljön.

Naneco Innovations AB har i nära samarbete med uppfinnaren Mats Hedman och NPP, en ledande svensk tillverkare av specialskåp, utvecklat en prototyp för en vätegenerator.  Detta framsteg utgör en avgörande del i vår ambition att på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt konvertera kolmonoxid till vätgas.

”Prototypen är ett direkt resultat av vårt produktiva samarbete med branschexperter och utgör ett avgörande framsteg i vårt mål att utveckla hållbara energilösningar,” förklarar Daniel Häggqvist. ”Vi ser fram emot att fördjupa dessa initiativ och välkomna nya partnerskap med dem som vill hjälpa oss att kommersialisera och utvidga tillämpningen av denna revolutionerande teknologi.”

Kontaktinformation
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Naneco Innovations AB
E-post: daniel.haggqvist@naneco.se
Telefon: +46 771 52 52 00 (växel), +46 735 06 70 06 (direkt)
Webbplats:
www.naneco.se

Om Naneco Innovations AB
Naneco Innovations AB, med bas i Rönninge, Stockholm sedan starten 2020, är starkt engagerade i att utveckla hållbara och innovativa teknologilösningar som gynnar samhället och miljön. Med fokus på hållbar teknikutveckling och grön teknologi är företaget i frontlinjen för att driva på utvecklingen av en mer hållbar framtid.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.