Connect with us

Marknadsnyheter

Hästarna tar över på Skoklosters slott

Published

on

Hästen har alltid haft en självklar plats på Skoklosters slott – utan den klarade man sig inte. Helgen den 14-15 maj uppmärksammas de ädla springarna lite extra med nördiga hästvisningar, träning i akademisk ridkonst, käpphästtävlingar och ponnyridning.

I Skoklosters slott kan man träffa på den uppstoppade stridshästen Andalus, och hästarnas betydelse och närvaro märks på många olika sätt i samlingarna. I grevens förmak hänger ett maffigt ryttarporträtt på Carl Gustav Wrangel där hans häst spränger fram i en kraftfull galopp kallad carriere. Wrangel blev drillad av en stallmästare och hämtade kunskap från hästböckerna i biblioteket, som Frederico Grisone och Antoine de Pluvinels ridläror.

– Under den här tiden användes hästen vid strid på slagfältet och då behövde den vara stark och kunna en massa saker – som att vända på en femöring eller utföra olika språng för att skydda sin fältherre från skador, berättar Lotta Lindley, slottsfogde på Skoklosters slott och medlem i ridgruppen Riding Sisters by Choice.

Hovdamer till häst

Under hästhelgen den 14-15 maj kommer ridgruppen att publikt träna på ett program i slottsparken, iklädda dräkter som ryttarna själva har sytt. Förlagan till dräkterna kommer från ryttarporträtt av  Ludvig den XVI:s hovdamer och som finns i slottets samlingar. Riding Sisters by Choice tränar också tillsammans med Camilla Frisell som håller en clinic i akademisk ridkonst – alltså den ridlära som greve Wrangel utövade för över 350 år sedan. Clinicen är öppen för besökare.

– Alla kan träna sin häst i akademisk ridkonst och den är till för alla slags hästraser. Det är en skonsam träningsform som sätter hästen i fokus med syfte att göra den stark och smidig, säger Lotta Lindley.

Wrangelbarnen inspirerar
 

Under 1600-talet blev Carl Gustav Wrangels barn inspirerade av sin fars hästkunskaper och de red tillsammans. På en målning som finns i slottet sitter det syskon på både ponny och käpphäst.

– Det inspirerade oss och genomsyrar vår barnverksamhet i år, säger Lotta Lindley.

Under hästhelgen kan barnen låna käpphästar eller ta med sina egna älsklingar och vara med i en käpphästtävling med hinder. Björnbo 4H-gård erbjuder ponnyridning och turer med häst och vagn.

Bjöd hästarna på vin
 

Det kommer också att hållas nördiga hästvisningar. Konservator och hästfantast Ann Hallström tar med besökarna på en guidad tur till Brahe-Bielkes sadelkammare under lördagen. Där finns bland annat sadlar broderade med guld- och silvertråd, rustning för häst och en stigbygel som sägs ha tillhört Drottning Kristina. I slottet finns stora hästportätt som en gång hängt ovanför spiltorna i greve Nils Bielkes lyxiga stall på Salsta slott. Bielke som älskade sina hästar och lät tvätta dem med dyrbara tvålar – och bjöd dem på vin.

***

Hästar i konsten och konstiga hästar
När: 14-15 maj kl 11-16.00

Program lördag 14 maj

Klockan 11-16
Käpphästtävling kl 12-13. Gratis anmälan på plats. Turer med häst och vagn och ponnyridning.

Vad är Akademisk Ridkonst?

Camilla Frisell berättar och förklara i en clinic med Riding Sisters by Choice. Efteråt finns möjlighet att ställa frågor till Camilla.
Klockan 13:15-13:45
Klockan 14:00-14:30

Visning: Ridkonst och Hästar i Skoklosters slott

Klockan 12.00 och 15.00
Pris: 120 kronor. Biljetter köpes i slottets entré. Max 15 personer per visning.

Program Söndag 15 maj

Klockan 13-15
Riding Sisters by Choice tränar i slottsparken.

Klockan 11-16
Käpphästtävling kl 12-13. Gratis anmälan på plats. Turer med häst och vagn och ponnyridning.

Övriga öppettider i maj:
Helgöppet hela maj kl 11-16. Se
www.skoklostersslott.se för mer information.

Skoklosters slott är ett av världens främsta barockslott och Sveriges största privatpalats. Byggherren Carl Gustav Wrangel lät uppföra slottet under den svenska stormaktstiden, ett bygge som pågick i över 30 år. Ändå blev inte slottet helt klart eftersom hantverkarna lämnade sitt jobb när Wrangel dog 1676. Det mesta finns bevarat, och att kliva in i slottet är att resa tillbaka till en tid som flytt – till adelns lyx och vardag som den sett ut under 350 år. Ligger beläget vid Mälaren och Upplandsleden.

Slottet är ett museum och här förvaras över 50 000 föremål. Museet ingår i myndigheten Statens historiska museer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandinavian ChemoTech meddelar att QM & RA Direktör Eva Ståhl Wernersson lämnar företaget

Published

on

By

Efter tre år som QA/RA chef i Scandinavian ChemoTechs ledningsgrupp väljer nu Eva Ståhl Wernersson att lämna sitt konsultuppdrag i Bolaget och gå vidare mot nya utmaningar.
 

Eva Ståhl Wernersson har varit en viktig del av ChemoTech, under vilka hon har gjort betydande insatser för företagets följsamhet mot regelverket och kvalitetssäkringsåtgärder. Hon ledde bland annat ansträngningarna för att säkra CE-märkningen för IQwave 3.0 CE systemet, vår flaggskeppsprodukt.

 

Vi vill uttrycka vårt uppriktiga tack till Eva för hennes dedikerade tjänst och många prestationer under sin tid hos oss,” sa Mohan Frick, VD. ”Genom hennes ledning har vi stärkt vårt åtagande för regelverksexcellens och positionerat ChemoTech som ett respektabelt Bolag inom vår bransch. Vi alla önskar Eva lycka till i framtiden.”

 

Rekryteringsprocessen av en ny kvalitet- och regulatoriskchef har redan påbörjats. Evas sista dag på Bolaget är satt till den 30 juli, 2024.

 

För mer information vänligen kontakta:

Mohan Frick, CEO

 

Tele: +46 (0)10-218 93 00

Mail: ir@chemotech.se

 

Scandinavian ChemoTech AB (publ)

ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lexium etablerar verksamhet i Finland

Published

on

By

Lexium etablerar verksamhet i Finland och öppnar kontor i Helsingfors. Detta steg tas som en följd av att företaget har säkrat ett nordiskt FM-avtal, som omfattar både Sverige och Finland.


För att driva verksamheten i Finland grundar Lexium dessutom ett finskt dotterbolag, Lexium Service Management Oy, som kommer att vara helägt av Lexium Service Management AB.

Det nya kontoret, beläget i Helsingfors, kommer att vara en central plats för att betjäna både befintliga och nya kunder.

Lexium Service Management är glada att kunna starta sin verksamhet i Finland och ser fram emot att välkomna nya kunder och kollegor till företaget. 

– Vi är fast beslutna att leverera högkvalitativa Facility Management-tjänster och stärka vår närvaro inom den nordiska regionen, säger Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management.

För mer information, kontakta:
Niclas Brodin, CEO, Lexium Service Management
+46 70 615 79 60niclas.brodin@lexium.se

Om Lexium Service Management
Lexium Service Management erbjuder framtidens Integrerade Facility Management-tjänster till kunder i Norden genom premiumtjänster som prioriterar teknik, hållbarhet och kvalitet.

Lexium omsätter ca 120 MSEK, sysselsätter ca 150 personer och är ISO-certifierat enligt 45001, 14001 och 9001.

Lexium erbjuder samtliga tjänsteområden som krävs för att sköta en lokal eller fastighet – de huvudsakliga tjänsterna är Bemanning, Fastighetsservice, Lokalvård, Säkerhet och Tekniska tjänster.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Urinblåsecancer: Titta innan du spolar!

Published

on

By

Blåscancermånaden maj sätter i år fokus på att lära sig om symptomen.

– Urinblåsecancer är den sjunde[i] vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och också den sjätte[ii] dödligaste. Urinblåsecancer betraktas ofta som den bortglömda cancern och vad många inte vet är att varje dags väntan för att sätta in behandling är en dålig sak och förvärrar prognosen, säger Carl-Henrik Sundin, ordförande i Blåscancerförbundet.

I Sverige lever 27 000 människor med urinblåsecancer, 3 600 nya fall upptäcks varje år. Avgörande för de allra flesta som får sjukdomen är hur tidigt den upptäcks, överlevnadschansen är minst 90 procent vid diagnos i ett tidigt stadium.

-Tyvärr så ser vi i vittnesmål från medlemmar att många kan gå i flera år med olika symptom utan att bli utredda för en eventuell urinblåsecancer, konstaterar Carl-Henrik Sundin.

Det viktigaste symptomet att hålla särskilt uppsikt på är Blod i urinen. Så titta innan du spolar!

Ett av hindren för snabb diagnos av urinblåsecancer är relaterat till symtomen och hur människor reagerar på dem, särskilt som vissa av symtomen inte kopplas till cancer i urinblåsan. Upptäckten av exempelvis blod i urinen, smärtsam och oregelbunden urinering kan alla förväxlas med andra tillstånd.

Mer information:

Blåscancerförbundet

World bladder Cancer Patient Coalition

[1] https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/cancer-i-siffror-2023.pdf

[2] https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik#dodlighet

Frågor:

Carl-Henrik Sundin, ordförande Blåscancerförbundet. 0702 67 91 67, ch.sundin@blascancerforbundet.se

Annika Eliasson, presskontakt Blåscancerförbundet. 0702 35 43 35, annika.eliasson@rmpmedia.se

Blåscancerförbundet är en svensk patientförening för dem som fått cancer i urinblåsan. Cancerföreningen verkar ideellt. Blåscancerförbundets ändamål och uppgift är att verka för att förebygga, bekämpa och mildra effekterna av cancer i urinblåsa och urinvägar samt att verka för en förbättrad vård och livssituation för målgruppens drabbade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.