Connect with us

Marknadsnyheter

Första avhandlingen om samisk feminism

Published

on

Urfolks feministiska kamp skiljer sig från den i majoritetssamhället. Det menar genusvetaren Ina Knobblock som nyligen disputerat vid Lunds universitet med en avhandling om samisk feminism.

Inom såväl svensk som samisk feminism finns flera inriktningar och perspektiv. Ett vanligt synsätt är dock att olika maktordningar, exempelvis genus, sexualitet, klass och etnicitet, samspelar och påverkar individers och gruppers situation i samhället. Inom samisk feminism är även förtryck av urfolk – så väl historiskt som i nutid – en central fråga, menar Ina Knobblock.

–  För samer, som under århundraden varit utsatta för en koloniseringsprocess, blir avkolonisering, självbestämmande och försvar av samiskt land och vatten en del av den feministiska kampen, säger Ina Knobblock, som i sin avhandling bland annat analyserat motståndet mot nya gruvor i Sápmi.

– Behovet av att kunna föra vidare språk och kultur till sina barn får en annan och kanske viktigare innebörd för samiska mödrar än för kvinnor i majoritetssamhället, eftersom de ofta kan ta dessa frågor för givna.

Gäller inte detta alla samer, oavsett kön?

– Samisk feminism är inte begränsad till ett fokus på kvinnors samhällsdeltagande, roller eller perspektiv. Samiska kvinnor har dock varit särskilt engagerade i frågor som handlar om att bygga upp urfolkets gemenskap och att föra vidare språket, säger Ina Knobblock. Det finns en diskussion bland samiska feminister om vilka frågor som prioriteras i den samiska kampen för självbestämmande och vilka personer som får bli talespersoner– är det primärt manliga intresseområden och agendor som prioriteras eller inkluderas även kvinnors frågor, exempelvis språkfrågor som kvinnor ofta varit mer engagerade i.

En feministisk aktivist och deltagare i Ina Knobblocks forskning, uttrycker det: ”Samisk feminism idag är kampen för samiska rättigheter, för det samiska språkens överlevnad, att värna om naturen, samiska sätt att leva och mänsklig värdighet”.

För samiska feminister är det, enligt Ina Knobblock, också viktigt att förstå hur historien och statliga interventioner har påverkat samiska kvinnor och mäns livsvillkor. Ett exempel är svensk rennäringslag från 1928. Enligt den lagen, som gällde ända fram till 1971, förlorade samiska renskötande kvinnor sina renskötsel-rättigheter om de gifte sig med svenska män. Samiska renskötande män däremot behöll sina rättigheter trots giftermål med svenska kvinnor.

–  Samiska feminister lyfter även fram kristendomens inverkan. Exempelvis diskuterar Ina Knobblock laestadianismen, en väckelserörelse på Nordkalotten, och dess inflytande. Vissa forskare menar att laestadianismens stränga sexualmoral har påverkat samiska kvinnors ställning i samhället negativt. Samiska kvinnor hade en starkare ställning i samhället innan kristendomen, säger Ina Knobblock. Samiska trosföreställningar är mer matriarkala och har starka kvinnliga gudagestalter. Exempelvis fördömdes inte utomäktenskapligt sex och barnafödande i samma grad. Kvinnor var även verksamma som helare och botare, verksamheter som blev bestraffade av kyrkan. På det sättet fick kristendomens intåg specifika konsekvenser för samiskt samhälle då det undergrävde samiska, mer matriarkala, praktiker.

Ina Knobblock har själv samiska rötter från Jiellevárre/Gällivare. Hon är uppvuxen i en släkt som vacklat mellan att förneka och erkänna samisk tillhörighet. Det är en erfarenhet som hon burit med sig i skrivandet av avhandlingen:

– För mig personligen har en samisk feministisk analys av förluster av mark, kultur och identitet varit betydande för att förstå min egen familjehistoria och roll som samisk feministisk forskare, säger hon.

– Majoritetssamhällets forskningstradition har en rasistisk historia som har varit skadlig för det samiska samhället. Ett tydligt exempel är rasbiologin som beskrev samer som ett underlägset och utdöende folk. Som forskare är det viktigt att vara medveten om denna historia och inte reproducera den. Istället försöker jag lyfta fram och utgå från samiska perspektiv och kunskapstraditioner, säger Knobblock.

Ina Knobblock vill genom sin avhandling inte bara förstå historien och samtiden, utan också bidra till att blicka framåt.

– Samisk feminism betonar vikten av motberättelser grundade i samiska erfarenheter, läkande av koloniala trauma och skapande av mångfaldiga samiska gemenskaper, säger Ina Knobblock.

En sådan motberättelse, som Ina Knobblock skriver om i sin avhandling, står den samiska konstnären Outi Pieski för.  Genom att lyfta fram fram samiska kvinnors duodje/slöjdande, hornhatten Ládjogahpir, framhåller Pieski kvinnors centrala plats inom samisk föreställningsvärld och samhällsgemenskap.

Ytterligare ett exempel på vikten av motberättelser grundade i samiska erfarenheter är, enligt Ina Knobblock, den queersamiska rörelsen som framhåller samiska traditioner som erkänt olika uttryck för genus och sexualitet.

– Hur ska vi förverkliga ett samiskt självbestämmande som inte utesluter eller diskriminerar kvinnor och queera samer? Det är en fråga som samiska feminister lyfter, säger Ina Knobblock.

Om avhandlingen

Genom egna berättelser, analys av film och litteratur samt samtal med andra samiska feminister inom rennäring, politik, konst, aktivism och statlig verksamhet har Ina Knobblock utforskat, belyst och analyserat samiska feminismer.

Avhandlingen heter Writing-Weaving Sámi Feminisms: Stories and Conversations

Läs mer här

För intervjuer kontakta Ina Knobblock: ina.knobblock@miun.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie: Eksem kopplat till ätstörningar

Published

on

By

En ny studie från Yale visar att personer med eksem löper ökad risk för ätstörningar

som anorexi, bulimi och hetsätning. Forskarna analyserade över 250 000

patientjournaler och fann att eksempatienter är tre gånger mer benägna att utveckla

hetsätning och dubbelt så benägna att drabbas av anorexi eller bulimi. Det föreslås

att ätstörningar kan vara ett sätt att hantera depression och ångest relaterat till

eksem. Tidig upptäckt är viktig för att kunna ge rätt stöd och vård till dessa individer.

Källa: https://medicine.yale.edu/yigh…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kandy´z är Årets Franchisekedja 2024

Published

on

By

Kandy´z har tilldelats utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” vid Svenska Franchisegalan som varje år genomförs på Grand Hôtel i Stockholm. Förutom ”Årets Franchisekedja” delades priser ut i kategorierna ”Årets Franchisetagare”, Årets CFO”, ”Framtidens Franchise”, ”Årets Marknadsförare” och ”Årets Franchisebragd”. – Samtliga finalister och vinnare är tydliga exempel på den mångfald av branscher som franchise representerar och har samtliga bidragit på ett positivt sätt till att utveckla företagsformen. Det är väldigt glädjande att ett relativt nystartat franchiseföretag vinner utmärkelsen Årets Franchisekedja i år, säger Jan Fraggstedt, vd Svenska Franchise Föreningen.

Kandy´z får utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” 2024 med motiveringen:

”Vinnaren av Årets Franchisekedja 2024 stöttar sina franchisetagare och hjälper dem att nå framgång. Med en god lönsamhet hos sina franchisetagare och med människan i fokus utvecklar vinnaren ständigt sitt koncept med olika verktyg och

förgyller vardagen och skapar välbefinnande både på jobbet och privat.”

”Årets Marknadsförare” (delas ut i samarbete med SpiderAds) – Pressbyrån

”Årets marknadsförare vinner för sin banbrytande marknadsföring där de kombinerar kreativitet med samhällsengagemang för att skapa starka kampanjer som inte bara stärker varumärket utan också genererade försäljningsökningar och ökad medvetenhet. Kampanjerna för Pressfrihetens Dag, Lusseballen och Årets Lussekatt är bara några av aktiviteterna som fått enorm uppmärksamhet.”

”Årets CFO” (delas ut i samarbete med Azets) – Marie-Louise Lindström, HusmanHagberg

”Detta är en CFO med stenkoll! Hen har lång erfarenhet av att arbeta i franchisevärlden och kan alla delar från kontoren upp till givaren. Denna CFO är mycket engagerad och pedagogisk och har franchisetagarnas fulla förtroende. Med god dialog och professionellt stöd är hen högst delaktig i

hela kedjans utveckling.”

”Årets Franchisetagare” (delas ut i samarbete med Marginalen Bank) – Erik Stridsberg, Pinchos Uddevalla

”Vinnaren har under 2023 kraftigt ökat såväl försäljningen som antalet kunder och snittköp. Därtill ligger man i toppen inom kedjan avseende kundnöjdhet. Vinnaren och hens nyckelpersoner har inte bara fokuserat på siffror, utan

har även visat en stark förmåga att utveckla och stödja sina medarbetare. Genom att skapa en positiv arbetsmiljö har franchisetagaren inspirerat teamet att sträva efter en bra upplevelse för kunden och bidra till den

övergripande framgången för verksamheten.”

”Framtidens Franchise” (delas ut i samarbete med BDO) – Fantastic Frank

”Att bygga och utveckla Framtidens Franchise kräver nytänkande, kreativitet, målmedvetenhet och mod. Genom sitt nytänkande har årets vinnare skapat ett marknadsföringskoncept i världsklass. Detta i kombination med en unik IT-plattform som ligger i absolut framkant och en stor portion mod har man på ett målmedvetet sätt lyckats ta sitt koncept långt utanför Sveriges gränser.

Förutom ett antal etableringar i Europa så finns man nu även representerade i USA och Asien.

Årets vinnare har blivit en av de mest omskrivna aktörerna i sin bransch och en stor erkänd internationell branschtidning har utsett grundarna till ”de entreprenörer som inspirerat och utvecklat sin bransch mest.” Med ett nuläge där man har potentiella franchisetagare från olika länder som står i kö för att få kliva ombord, så känns det som att resan bara har börjat för denna framåtlutade kedja.”

”Årets Franchisebragd” (delas ut i samarbete med FranchiseArkitekt) – Paul Lederhausen, grundare av McDonald´s i Sverige

”Detta pris går till en sann entreprenör och företagsledare. Hans far gav aldrig veckopeng utan sade: ”Jag säger som Sandrew sa, det finns tioöringar att plocka upp på gatan, bara du orkar böja dig ner. ”Det finns inte ord som nog kan beskriva vad vinnaren har haft för betydelseför franchise i Sverige, då denna person även i allra högsta grad var

involverad i bildandet av den Svenska Franchise Föreningen för över 50 år sen. Det är egentligen fel att säga att denna utmärkelse i år heter Årets Franchisebragd utan bör i detta fall benämnas som halvseklets Franchisebragd.

Vinnaren av detta pris startade upp den första McDonald’s-restaurangen i Sverige 1973 på Kungsgatan i Stockholm och har under alla dessa år bidragit till att hundratusentals personer har jobbat i kedjan och utbildat fler än 30 000 ledare. En sann franchisebragd som ingen annan har gjort i Sverige, inte bara förra året utan även halvseklet.”

För mer information:

Jan Fraggstedt, vd Svenska Franchise Föreningen. Tel: 0703-54 87 20. E-post: jan@svenskfranchise.se

www.svenskfranchise.se

Svenska Franchise Föreningen har som ändamål att sprida kunskap om franchising och att verka för att utveckla, stärka och skydda affärsmodellen. Visionen är att franchising ska uppfattas som en allmänt accepterad och uppskattad företagsform i Sverige. Svenska Franchise Föreningen står även i kontakt med en fristående etisk nämnd som erbjuder tolkning och tillämpning av etiska frågor inom franchising.

Continue Reading

Marknadsnyheter

mySafety Group: Intäkterna och resultatet för helåret 2023 justeras

Published

on

By

26 april 2024

mySafety Group AB (”mySafety Group” eller ”Bolaget”) offentliggjorde den 14 februari 2024 att det förelåg ett behov att genomföra en ej kassaflödespåverkande justering av koncernens immateriella anläggningstillgångar. Efter dialog med Bolagets revisor och redovisningsexperter har styrelsen i Bolaget idag, den 26 april 2024, beslutat att göra ytterligare justeringar i koncernens immateriella anläggningstillgångar. I tillägg ska en justering av framtida skatteskulder påföras värdet av de immateriella anläggningstillgångarna. Vidare har styrelsen idag, till följd av att det inom ramen för Bolagets ordinarie genomgång inför årsredovisningen och revisionen framkommit att en del av intäkterna från ett av mySafety Groups partnersamarbeten under en period redovisats i både gammal och ny process, beslutat att justera koncernens intäkter och resultat. Till följd av ovanstående justeringar kommer intäkterna för koncernen under 2023 att uppgå till 377,1 miljoner kronor (jämfört med 477,9 miljoner kronor i bokslutskommunikén för 2023) och resultatet för koncernen under 2023 kommer att uppgå till 33,2 miljoner kronor (jämfört med 122,3 miljoner kronor i bokslutskommunikén för 2023). Justeringarna påverkar inte koncernens kassaflöde.

Justeringarna i koncernens immateriella tillgångar beror på en mer konservativ värdering av de immateriella anläggningstillgångarna efter dialog med revisorn och redovisningsexperter, vilket påverkar koncernens intäkter och resultat. Intäkterna och resultatet justeras även med anledning av det fel som uppstått i redovisningen av intäkterna från partnersamarbetet.

mySafety Groups årsredovisning kommer att offentliggöras den 30 april 2024.

mySafety Group AB

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Pettersson, verkställande direktör, +46(0)730 29 99 01, marcus.pettersson@mysafety.se.

Denna information är sådan information som mySafety Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl. 19.15 den 26 april 2024.

Om mySafety Group AB

mySafety Group AB är en koncern som investerar i verksamhet med huvudinriktning på digital transformation inom såväl B2B som B2C. mySafety Groups B-aktie är sedan 1998 noterad på Nasdaq Stockholm, Small Cap (tidigare under namnet Empir Group AB). För mer information – investor.mysafety.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.