Connect with us

Marknadsnyheter

Vi underskattar hur många plagg vi har i garderoben

Published

on

En ny studie om våra garderobsvanor visar att många av oss har dålig koll på hur stor vår garderob är – och önskar att den innehöll färre plagg snarare än fler. Dessutom slår studien fast att det är en riktigt smart affär att investera i plagg du använder ofta.

I dag används varje plagg vi köper i genomsnitt sju gånger, enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån, och forskning visar att produktionen står för så mycket som 80 procent av ett plaggs miljöpåverkan.
– Det är verkligen ett slöseri att tillverka produkter som inte används. Vi behöver bli bättre på att använda det vi redan har i våra ofta ganska stora garderober, säger Ann-Charlotte Mellquist, projektledare vid RISE. 

Det RE:Source-finansierade projektet Favoritgarderoben har mätt hur stor del av våra garderober vi egentligen använder, och nu kommer resultatet.

Under 100 dagar har 340 personer fått logga vilka plagg de tar på sig på morgonen i en app. Deltagarna fick även svara på en enkät om hur många plagg de uppskattade att de hade i garderoben. Ganska snabbt visade det sig att många äger fler plagg än de tror – många av deltagarna använde fler plagg under testperioden än de uppgett att de hade i garderoben.

– Vi har uppenbarligen svårt att hålla koll på hur många plagg vi äger, eller vill inte riktigt erkänna hur stor garderob vi faktiskt har, säger Ann-Charlotte Mellquist, som driver projektet Favoritgarderoben.

Ett tydligt resultat handlade om kostnaden per användning. Det visade sig tidigt under de hundra dagarna att det var liten skillnad, även mellan billigare och dyrare plagg. Ett par jeans och en t-shirt hade samma kostnad per användning, trots att jeansen kostar minst tre gånger så mycket.

Ett annat tydligt resultat från studien är att de flesta känner att de har för mycket kläder – på frågan om de önskade sig en större eller mindre garderob, var det ingen deltagare som ville äga fler plagg än de redan gör.
–  Man upplever att det vore en lättnad att ha färre grejer att ta hand om, men det kan vara svårt att göra sig av med plagg – av emotionella skäl och men även på grund av praktiska saker som att det är svårt att hitta platser för inlämning eller återvinning av plagg, säger Ann-Charlotte Mellquist. 

Studien genomfördes tillsammans med tre varumärken: Asket, Filippa K och Houdini Sportswear, och projektet har även tittat på vad det kan finnas för potentiella affärsmodeller som kan öka nyttjandet av våra kläder. Kurerad second hand hos märkena själva, livstidsgaranti, reparations- eller skräddartjänster, uthyrning eller tjänster som hjälper oss att hålla koll på våra garderober är några alternativ som kan bli allt viktigare i en mer hållbar framtid.

Viktiga slutsatser från projektet:

  • Många av oss underskattar hur många plagg vi faktiskt har i garderoben.
  • Män använder plaggen i sin garderob oftare än kvinnor. De tio mest loggade plaggen i undersökningen bars av män.
  • Majoriteten vill ha en mindre garderob – en stor garderob förknippas med mycket arbete och tid.
  • Kostnaden per användning har mer att göra med hur ofta ditt plagg används, än vad det kostade att köpa in.
  • Kostnaden per användning sjunker betydligt när det rör sig om second hand-kläder.
  • Plagg av hög kvalitet med god passform används oftare. Det som förlorat sin passform, blivit urtvättat, är obekvämt eller svårmatchat förblir oanvänt i större utsträckning.

För mer information, kontakta:

Ann-Charlotte Mellquist

senior forskare, RISE Research Institutes of Sweden

M: +46 70 265 65 60

ann-charlotte.mellquist@ri.se

RE:Source är ett strategiskt innovationsprogram som fokuserar på att utveckla cirkulära, resurseffektiva materialflöden. RE:Source startades 2016 och sedan dess har 250 projekt finansierats, inom en rad olika områden. Målet är att uppnå en hållbar materialanvändning där vi håller oss inom planetens gränser. RE:Source finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Läs mer om våra projekt på resource-sip.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enrads årsredovisning 2023

Published

on

By

Enrad AB:s (publ) årsredovisning för räkenskapsåret 2023 finns från och med idag tillgänglig på bolagets webbsida, www.enrad.se.

För ytterligare information
Mats Åström, styrelseordförande, Enrad AB
Tel. nr: 0720 50 22 40
E-post: mats.aastroem@gmail.com

Om Enrad AB (publ)
Enrad är en av Europas ledande utvecklare av kyl- och värmeanläggningar som använder det naturliga köldmediet propan. Energilösningarna är fokuserade på applikationer inom fyra segment, butikskyla, komfortkyla, processkyla och värmepumpslösningar riktat mot livsmedelsbutiker, serverhallar och flerfamiljshus samt kommersiella fastigheter. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer produkterna från sin anläggning i Borås.
www.enrad.se

Enrad AB är noterat på Spotlight Stock Market sedan 24/07 2017 under kortnamnet (ENRAD) och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

GRANGEX ingår förlängsavtal till den 6 maj för köpet av Sydvarangergruvan

Published

on

By

Den 30 november 2023 tillkännagav GRANGEX AB (publ) (“Grangex”) att man hade ingått ett villkorat försäljnings- och köpeavtal (“SPA”) with OMF Fund II H Ltd (“Orion”) för förvärv av Sydvaranger Mining AS (“Sydvaranger”).

Efter detta tillkännagivande har bolaget ingått ett ytterligare förlängningsavtal med Orion, varigenom Long Stop Date (det datum då förvärvet måste vara slutfört) har förlängts till den 6 maj 2024.

Kontaktperson

Christer Lindqvist, VD, +46 70 591 04 83

Om GRANGEX AB (publ)

GRANGEX är ett svenskt mineralutvecklingsbolag med visionen att aktivt bidra till ett hållbart samhälle inom
Europa. Bolaget strävar efter att bli den främsta mineralutvecklingskoncernen i Europa, som utvecklar och bedriver
ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler, främst järnmalmsprodukter och andra kritiska mineraler för den
gröna omställningen. Inom ramen för denna verksamhet skall GRANGEX ha en minimal klimatpåverkan.

Bolagets aktie (kortnamn GRANGX) är föremål för handel på NGM Nordic SME.
ISIN: SE0018014243
FISN: GRANGEX/SH Instrument-ID: 9XX
Legal Entity Identifier (LEI) nummer: 549300MZ7HL7X6AXMC13.
För mer information www.grangex.se/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Halverat koldioxidutsläpp i unik markanvisningstävling

Published

on

By

Den 5 april var sista dagen för inlämning av bidrag till Nackas markanvisningstävling för Henriksdalsbacken etapp 1 i utvecklingen av Henriksdal. Ett stort antal bidrag har kommit in. Redan nu är det klart att projektet genom denna satsning kommer att minska koldioxidutsläppen med 50 procent under produktionsskedet, jämfört med ett traditionellt byggprojekt.

Markanvisningstävlingen Henriksdalsbacken är ovanlig för att kriterierna här helt och hållet baseras på låg klimatpåverkan och energianvändning.

– Det är glädjande att den här markanvisningstävlingen rönt ett så pass stort intresse ifrån branschen. Tolv anbud i rådande lågkonjunktur är ett styrkebesked och visar att det trots allt finns en optimism och framtidstro bland företagen och en vilja att på allvar bidra till klimatomställningen. Det här upplägget är ett bra exempel på hur samarbetet mellan den styrande alliansen och miljöpartiet i Nacka ger konkret klimatnytta, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

– Få kommuner har vågat prova att helt och hållet fokusera på något av hållbarhetskriterierna för en markanvisning. För Henriksdalsbacken ligger fokus helt på klimatförbättrande åtgärder för byggnadens hela livscykel. Eftersom detta är något av oprövad mark och att marknadsläget är osäkert, visste vi inte hur stor intresset skulle bli, säger Johan Rapping ansvarig projektledare från Nacka kommun.

Bidrag med hög kvalitet

Nu har tolv bidrag, alla med mycket hög kvalitet, lämnats in till tävlingen. Den 30 april kunde utvärderingsgruppen som gått igenom inkomna anbud gå ut till de fem anbudsgivare som nu går vidare till nästa omgång.

– Först har vi tittat på anbudsgivarnas förmåga och erfarenhet av att arbeta med klimatsmarta lösningar generellt, men också specifikt för Henriksdalsbacken. Anbudsgivarna har fått ange hur de vill arbeta med material, transport, byggspill och energikrävande aktiviteter. Risker har belysts av anbudsgivarna kopplat till materialen och lösningarna för att bedöma erfarenheten och genomförandeförmågan.  Vi har även tittat på anbudsgivarnas ekonomiska förmåga. Vi kan redan nu, i den här första fasen, konstatera att vi kommer minska koldioxidutsläppen till hälften under produktionsskedet, jämfört med ett konventionellt byggprojekt, avslutar Johan Rapping

I fas två fördjupar sig anbudsgivarna i bidragens klimatpåverkan men också med förslag till åtgärder för den gemensamma mobilitetsanläggningen för hela området, som kommer att ingå i kvarteret.

Tävlingskvarteret i Henriksdalsbacken är beläget inom Nacka stad som just nu genomgår en spännande utveckling med en blandad stadsmiljö med nya bostäder, arbetsplatser och service. Tunnelbanan som beräknas vara utbyggd år 2030 ligger nära området som har närhet till såväl Stockholms innerstad som Sickla och Kvarnholmen.

Tävlingen beräknas vara klar i september 2024, då vinnande bidrag utses. Planerad byggstart för tävlingskvarteret beräknas till 2028 med inflyttning år 2031.

Faktaruta

Huvudkriterier i markanvisningstävlingens första fas har varit:

  • anbudsgivaren ambitionsnivå avseende klimatpåverkan för en byggnad på 8.000 kvm BTA bostäder, 1.000 kvm BTA lokaler och 5.000 kvm BTA mobilitetsanläggning
  • att anbudsgivaren har en god genomförandeförmåga

Anbud har inkommit från följande tolv deltagare (utan inbördes ordning): Inkluderande holding, Klövern, Folkhem Trä, Sveafastigheter, Hemvist, Resona, Selvaag, Alfa Development, JM, Borätt/Seniorgården, Bonnier, Hines

Johan Rapping
Projektledare
070-431 83 97
johan.rapping@nacka.se

Helene Andersson
Pressansvarig
08-7189234
helene.andersson@nacka.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.