ABB vinner Red Dot-priset för industrideltaroboten FlexPacker

| 20 juli, 2022 | 0 kommentarer
  • FlexPackers kompakta designkvalitet, innovation och koncept med fokuserad produktivitet får prestigefyllt pris
  • Den första industriella deltaroboten som får utmärkelsen Red Dot Award

ABB:s IRB 390 FlexPacker® är en industriell deltarobot som har utformats för ultrasnabb paketering och har tilldelats utmärkelsen Red Dot Product Design Award – den andra roboten från ABB som får det prestigefyllda priset två år i rad.

De globala utmärkelserna från Red Dot belönar prestationer inom produktdesign och juryn – bestående av 50 internationella designexperter – undersöker och utvärderar tusentals bidrag varje år. 2022 letade Red Dot Award-panelen efter produkter som uppvisade designkvalitet och en hög grad av innovation – attribut som låg till grund för FlexPackers utveckling från allra första början. Utmärkelsen speglar vikten av robotdesign då allt fler automatiserade lösningar rullas ut för att samarbeta med människor och komplettera kvalificerat arbete för att göra produktionen säkrare och mer hållbar. 

”Jag är glad att IRB 390 FlexPacker fått detta prestigefyllda pris”, säger Marc Segura, chef för ABB Robotics. ”Vi har haft ett nära samarbetat med våra kunder och utvecklat en robot som kan svara upp till efterfrågan på fler färdigpaketerade produkter. Därför har vi utvecklat en innovativ lösning som kombinerar hastighet, nyttolast och finmotorik för att hjälpa kunderna att göra sina produktionslinjer mer flexibla så att de kan hantera tillväxten av låga volymer, stor mix och en produktion med högre nyttolast. Med den rena, enkla och moderna estetiken har IRB 390 utformats att inge förtroende hos användarna.”

FlexPacker-deltaroboten har utformats särskilt för ultrasnabb plockning med hög nyttolast samt effektiv paketering av varor på upp till 15 kg. Under utvecklingen lades särskilt fokus på färdigpaketerade produkter, där produkterna kan placeras vertikalt, vilket gör att de lämpar sig väl för livsmedelsindustrin, läkemedel och konsumentpacksegmentet. Roboten har fyra eller fem axlar och den ”lutande” axeln förstärker flexibiliteten och innebär att den sekundära paketeringen går snabbare och effektivare.

FlexPackers utseende speglar dess höga funktionalitet och den vita färgen gör den estetiskt tilltalande samtidigt som den blir enkel att hålla ren. Det finns mycket få horisontella ytor och den enkla, geometriska formen förebygger ansamling av smuts och bidrar därmed till att upprätthålla drifthastighet och precision.

Juryn prisade den ”stilrena designen, kvaliteten och innovationen”, och FlexPackers två nya leder ger den en större frihet. Resultatet av en radikal omdesign av standard deltarobotens parallella armar blir att dessa leder ger en ökad styvhet att motstå ytterligare belastning så att FlexPacker kan plocka fler eller tyngre artiklar eller använda större, mer sofistikerade gripare. Lederna är tätade, vilket innebär att de är underhållsfria under robotens hela livslängd.

FlexPacker Delta Robot är den tredje roboten från ABB som får designpriset från Red Dot efter den samarbetande roboten GoFaTM 2021 och YuMi®, den tvåarmade samarbetande roboten, som fick utmärkelsen 2011. ABB har varit ledande inom deltarobotsegmentet i över två decennier och FlexPacker är den första industriella deltaroboten som tar hem utmärkelsen och är svaret på den växande trenden inom plock-och-pack-lösningar, där den sparar utrymme genom att byta ut två sex-axlade robotar mot en fem-axlad.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Robotics & Discrete Automation är pionjär inom robotteknik, maskinautomatisering och digitala tjänster och tillhandahåller innovativa lösningar för en mängd olika branscher, från bilindustrin till elektronik och logistik. Vi är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomatisering och har levererat fler än 500 000 robotlösningar. Vi hjälper kunder av alla storlekar att öka produktiviteten, flexibiliteten och enkelheten samt att förbättra kvaliteten i slutprodukterna. Vi stöttar kundernas övergång till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. ABB Robotics & Discrete Automation har fler än 11 000 medarbetare på över 100 platser i mer än 53 länder. go.abb/robotics

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 20 juli 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.