Allmännyttiga bostadsföretag samordnar haveri i hyresförhandlingarna

| 17 december, 2021 | 0 kommentarer

Hyresförhandlingarna med de allmännyttiga bostadsföretagen i Båstad, Bromölla, Osby och Östra Göinge har strandat. Redan från början låg företagens hyreskrav extremt högt (mellan ca 3 – 4,4 %). Trots Hyresgästföreningens försök att bedriva konstruktiva förhandlingar har inte våra motparter förflyttat sig nämnvärt. 

Tidigt blev det uppenbart att vi hade att hantera motparter med en tydlig avsikt att inte fullfölja förhandlingen med en överenskommelse. Helsingborgshem tog, helt enligt vad vi förutspått, täten genom att frånträda förhandlingarna den 3 december, innan vi ens lagt ett slutbud. Därefter inkom under onsdagen och torsdagen innevarande vecka ett pärlband av strandningar från andra allmännyttor i regionen, bara inom några timmars mellanrum. 

Flera av de allmännyttiga företagen i norra Skåne har uppenbart samordnat sig i syfte att gemensamt försöka trycka upp hyresnivåerna. En sådan samordning kan anses utgöra en form av organiserad prissamverkan, något som allmännyttiga bolag absolut inte borde syssla med. Denna prissamverkan har också uppenbart smittat av sig till delar av det privatägda fastighetsbeståndet, där man ser sina möjligheter att följa med i höjningskarusellen.

Självklart riskerar en samordnad strategi, med att lägga omotiverat höga yrkanden utan avsikt att komma överens, till att leda till en oönskad julklapp till hyresgästerna med lika omotiverat höga hyreshöjningar som följd. Det finns anledning att ifrågasätta hur våra allmännyttiga företag uppfattar sitt uppdrag när ivern att driva på hyresutvecklingen är betydligt starkare än hänsynen till hyresgästerna.

Ljuset i decembermörkret är att det finns ett antal allmännyttiga bostadsföretag som valt att fullfölja hyresförhandlingarna. Efter tuffa och sakliga förhandlingar med motparter som visat verklig förhandlingsvilja har vi i god anda enats om hyrorna för 2022 med t ex Örkelljungabostäder, Laholmshem, Falkenbergs Bostads AB och AB Kristianstadbyggen. Förhandlingar pågår fortfarande på fler orter där vi hoppas att våra motparter visar mer omsorg för sina egna hyresgäster än lojalitet till den kartell som vill driva på hyresutvecklingen.

Fakta: De företag som nu frånträtt hyresförhandlingarna har nu möjlighet att vända sig till Hyresmarknadskommittén för medling. Hyresmarknadskommittén består av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästernas Riksförbund. I region norra Skåne tillhör det ovanligheterna att förhandlingarna med de allmännyttiga bostadsföretagen strandar och hänskjuts till HMK. 

För mer info kontakta:
Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne
010-459 17 38, [email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.