Behov av kontantlagstiftning lyftes vid riksdagsseminarium

| 2 december, 2021 | 0 kommentarer

Idag fylldes riksdagens Förstakammarsal för att diskutera ansvaret för Sveriges kontanthantering. Bland talarna var bland annat vice riksbankschef Henry Ohlsson, representanter från näringslivet, forskare och pensionärsorganisationen PRO. Värd var Kontantupproret tillsammans med riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Dagen inleddes med en demonstration på Mynttorget.

Fullsatt kontantseminarium i Riksdagen

I morse samlades demonstranter på Mynttorget utanför Riksdagen med budskapet att bevara kontanterna i samhället. Med en fortsatt kontantminskning har Sverige snart inget nationellt betalmedel. Kontanterna närmar sig en kritiskt låg nivå där infrastrukturen inte kan upprätthållas. Efter demonstrationen följde ett seminarium i Riksdagens Förstakammarsal där kontantfrågan diskuterades och vilka åtgärder som behövs. Enigheten var stor om att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig.

– Det är inte rimligt att stora delar av befolkningen hamnar utanför och inte kan sköta sin vardag. Nu är det dags att fler börjar ta ansvar för kontanterna och inte bara pekar på någon annan, sade Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.

För Riksbanken är kontantfrågan av stor betydelse eftersom kontanterna är det enda nationellt styrda betalmedlet.

– Vi anser att det måste gå att använda kontanter för att köpa livsmedel, mediciner, drivmedel och andra nödvändiga varor, sade vice riksbankschefen Henry Ohlsson.

Vid seminariet diskuterades även de cyberattacker som drabbat dagligvaruhandeln det gångna året. Frågan aktualiserar hur sårbara betalsystemen är och vad som händer om kontanterna helt försvinner.

– Vi behöver många alternativa betalsystem, sade Joeri van Laere, docent i informationsteknologi på Högskolan i Skövde och som drivit ett forskningsprojekt för MSB i ämnet.

Ur handelns perspektiv handlar kontantfrågan om rent affärsmässiga överväganden. När få betalar med kontanter blir kostnaden väldigt hög för hanteringen.

– Staten behöver stötta infrastrukturen för kontanterna, konstaterade Bengt Nilervall från Svensk Handel.

Medverkande under seminariet:

Henry Ohlsson, vice Riksbankschef

Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret

Per Åsling, riksdagsledamot (C)

Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot (S)

Mattias Karlsson, riksdagsledamot (M)

Joeri van Laere, Docent i informationsteknologi på Högskolan i Skövde

Bengt Nilervall, Näringspolitisk expert, Svensk Handel

Stefan H Johansson, Marknadschef, Loomis

Christina Tallberg, ordförande PRO

Moderator: Lennart Ekdal

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Björn Eriksson, tel: 070-626 4606

Per Åsling, tel: 08–7864753

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.