De tre vanligaste föremålen som belånas på en Pantbank

| 2 december, 2021 | 0 kommentarer

Lån mot säkerhet är en av världens äldsta låneformer. Redan för tretusen år sedan bedrevs pantlånerörelser i Kina. Pantbanksverksamheten såsom vi känner den idag kom till Sverige under 1700-talet. Vad som pantats har ändrats med tiden och följt samhällets utveckling både i trend och ekonomi.

Pantbanken Sverige grundades 1866 och hade under sina första år söndagsskjortan, husegård och en och annan silversked som de vanligaste panterna. Idag är varken symaskiner med fotkraft eller skrivmaskiner vanligt för belåning hos Pantbanken längre. Inte heller radioapparater eller kassettbandspelare. Det vanligaste lånet är guldsmycken, och på andraplats kommer klockor. Pantbankens klockexperter ser allt fler exklusiva urverk från de stora märkena som Rolex och Omega hittar till Pantbanken. Värderingsexperterna på Pantbanken ser även en ny trend som är här är här för att stanna; fashionföremålen. De tar allt mer plats på lagerhyllorna och kostar allt mer pengar, både hos de stora modehusen som på andrahandsmarknaden.

Fashionväskan har gått från att bara vara en statement-accessoar, till att också vara en god investering. Pantbankens fashionexpert, Florencia Medvedeo tipsar om saker att tänka på när man investerar i en väska.

– Generellt är de klassiska modellerna från de stora modehusen en bättre investering. De modeller som funnits länge och har hög efterfrågan än idag. De är tillverkade för att hålla i många år framöver och det är inte ovanligt att de går i arv. Även storleken på väskan kan spela när du investerar i en väska, de något mindre modellerna är de som är mest efterfrågade just nu.

Vi förespråkar att köpa väskor i andrahand med tanke på dess långa livslängd. Men se upp för kopior, säger Florencia. Som för alla föremål med ett högt andrahandsvärde så tillverkas även kopior på modeväskor, och väldigt bra sådana.

-För ett tränat öga kan detaljer på väskan avslöja om den är äkta eller inte. Mitt främsta tips är att kolla sömmar, beslag och kodmärkningar oavsett om kvitto finns eller inte. Är det dåliga sömmar, lösa trådar och exempelvis skruvar i silver när övriga detaljer är i guld så ringer det varningsklockor. Väskorna som säljs på Pantbanken har genomgått två värderingar, vid belåning och vid försäljning.
 

Peter Sundström, vd
[email protected]
telefon: 0709-37 11 00, www.pantbanken.se

Pantbanken Sverige är Sveriges största pantbanksföretag med 21 kontor från Malmö till Umeå, en digital pantbank och 3 kontor i Helsingfors och en pantbank i Oslo. Bolaget grundades 1866 av J.A Jansson under bolagsnamnet Aktiebolaget för Varubelåning. Pantbanken Sverige ägs till 67% av en stiftelse och resterande del av aktieägare med anknytning till bolaget. Du kan se mer om företaget i tv-serien Pantbanken, alla tre säsonger finns på Viaplay och Viafree.
 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.