Connect with us

Marknadsnyheter

Fazer Taste the Future – konfektyrkaka utan kakao – nu i smakerna mintkrokant och röda bär

Published

on

Fazer driver utveckling inom livsmedelsindustrin. Att introducera innovativa och hållbara lösningar är en av företagets prioriteringar. 2023 presenterade Fazer en ny typ av produkt, en unik växtbaserad kakaofri konfektyrkaka. Feedback från konsumenter* visade på positiv respons på både koncept, smak och textur, vilket la grunden till lansering av nya smaker och uppdaterade recept för konfektyrkakan. Mältad råg och havre ligger till grund för att få fram den kakaoliknande smaken. Produkterna kommer att säljas i en begränsad utgåva på Gateau från och med den 18 februari. 

Den handgjorda konfektyrkakan skapades genom att noggrant analysera smakprofilerna hos olika sädesslag och kombinera med andra växtbaserade ingredienser. Smaken av mältad råg skapas genom att den rostas lätt tills den får en brun färg. Detta ger en djup, rostad och bitter smak som ofta jämförs med smaken av kakao. Den specifika smakprofilen kompletteras med vegetabiliskt fett, vilket resulterar i en välsmakande konfektyrkaka som smälter i munnen. Konfektyrkakan Röda bär smakar sött med granulat av tranbär och hallonbitar. Mintkrokant smakar sött och innehåller bitar av mandelkrokant med mintsmak.

Fazer omvandlar innovationer till smakrika och hållbara produkter  

”Hållbarhet är en viktig drivkraft för vår innovationsförmåga. Våra talangfulla chokladforskare lyckades utveckla en unik och utsökt lösning som använder lokalt producerad råg och havre för att ersätta kakao i konfektyrkakan. Råg och havre är mycket omtyckta spannmål i de nordiska länderna, deras nötiga smakprofil är perfekt för detta utvecklingsprojekt.”, säger Annika Porr, Senior Manager på Fazer Confectionery’s Forward Lab. 

Konsumenters feedback spelar en nyckelroll i Fazers utveckling 

I utvecklingen av framtidens choklad är dialog och konsumentfeedback mycket värdefull. Precis som tidigare testlanseringen kommer Fazer samla in feedback för att vidareutveckla produkten. Feedback mottas via en QR kod på förpackningen. 

I feedbackundersökningen* år 2023 angav konsumenter att idén om en konfektyrkaka gjord av mältad råg var mycket intressant. Konsumenterna tyckte att konfektyrkakan var utsökt och kakans utseende uppskattades. 

Fakta om Taste the Future konfektyrkaka 

  • Konfektyrkakan är tillverkad av spannmål. Ingen kakao används vid tillverkningen. I stället innehåller konfektyrkakan 10% mältat råg eller havre.  
  • Konfektyrkakan kommer i två smaker: Röda bär och Mintkrokant. Veganska konfektyrkakan Röda bär smakar sött med granulat av tranbär och hallonbitar. Mintkrokant smakar sött och innehåller krispiga bitar av nougat.  
  • Den handgjorda konfektyrkakan är palmoljefria.  
  • Fazer är en av de ledande spannmålsproducenterna i de nordiska länderna. 
  • Konfektyrkakorna kommer i begränsad upplaga och finns till försäljning på Gateau och på Fazers webbshop från och med den 18 februari.  
  • Pris: 55 SEK  

Taste the Future bidrar till Fazers projekt för alternativa kakaokällor 

Framtagningen av konfektyrkakan är nära kopplad till Fazers strategi att positionera sig som en innovativ föregångare. Även om Fazer, i enlighet med sina hållbarhetsambitioner, är engagerad i att bekämpa klimatförändringar, finns det också ett behov av att utforska alternativa källor för hållbar kakao. 

Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen, VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao, vilket är en del av Fazers utforskning av alternativa kakaokällor. Även om användningen av cellodlad kakao fortfarande ligger långt fram i tiden, är det för Fazer dags att utforska dess möjligheter nu. 

*Fazers feedbackundersökning vid testlansering av tidigare konfektyrkaka genomfördes år 2023 i Sverige och Finland, 111 konsumentdeltagare svarade. 

För mer information vänligen kontakta:  
Ebba Beck-Friis, presskontakt Fazer Sverige; ebba.beck-friis@fazer.com

Fazer-koncernen 

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika över 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 5 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter, vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och export till mer än 40 länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2024 uppgick till 1,2 miljarder euro.   

Northern Magic. Made Real. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.