Connect with us

Marknadsnyheter

Hjärt-Lungfonden delar ut 85 miljoner till 44 forskningsprojekt i Skåne

Published

on

85 miljoner kronor delas ut till 44 forskningsprojekt i Skåne inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar från Hjärt-Lungfonden. Aldrig tidigare har fonden delat ut så mycket pengar till forskningen i Skåne. Pengarna kan delas ut tack vare det senaste årets framgångsrika insamlingsarbete och fonden genomför även en ny satsning på den världsunika forskningsstudien SCAPIS.

– Trots ett mörkt år för ekonomin visar våra givare hur viktigt det är att forskningen får fortsätta att rädda liv och ge människor fler friska levnadsår. Jag vill tacka alla givare i Skåne som fortsätter att bidra till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden genomför en ny satsning på den världsunika forskningsstudien SCAPIS. Hälften av deltagarna kommer återundersökas på sex universitetsorter i Sverige, där Skåne är en av dem. Målet med SCAPIS är att kunna förutsäga vilka som riskerar att drabbas av till exempel hjärtinfarkt eller stroke och behandla dem innan sjukdom uppstår.

I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Trots framgångsrik forskning som bidragit till att färre dör av hjärt-kärlsjukdom idag är det fortfarande Sveriges vanligaste dödsorsak. Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom.

En av forskarna som får pengar är Moman Mohammad, docent vid Lunds universitet, som ska öka kunskaperna om kranskärlssjukdom för att förebygga hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd.

– Vårt mål med det aktuella projektet är att öka kunskapen om naturalförloppet av kranskärlssjukdom för att förebygga hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd. Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden, säger Moman Mohammad.

Varje år drabbas omkring 23 500 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Trots betydande framsteg inom fältet kranskärlssjukdom behövs mer kunskap för att identifiera individer som kommer att drabbas av framtida kranskärlshändelser. Studien kommer även att utvärdera om och hur väl artificiell intelligens kan förutse framtida kranskärlshändelser.

Ytterligare en forskare som får pengar är Sandra Lindstedt, adjungerad professor vid Lunds universitet som kommer studera om ny teknik baserad på analys av partiklar i utandningsluften kan användas för att upptäcka tidig avstötning efter en lungtransplantation.

– Vi har i pilotstudier visat att det är möjligt att diagnostisera avstötning med hjälp av denna nya teknik, säger Sandra Lindstedt.

I Sverige har cirka 1 400 patienter lungtransplanterats. Den största rädslan efter en lungtransplantation är att den nya lungan ska stötas bort av kroppen. Rädslan är befogad då 60 procent stöter bort sina lungor under de fem första åren. Avstötningen är ofta så allvarlig att den leder till döden.

En säker och effektiv metod att tidigt kunna diagnostisera avstötning hos lungtransplanterade är av väsentlig betydelse då tidig upptäckt innebär att tidig behandling kan sättas in som bromsar avstötningen. Tidigt insatt behandling leder till bibehållen lungfunktion och minskad dödlighet.

För mer information, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman, presskontakt på Hjärt-Lungfonden, telefon 0708-544 235, daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Om Hjärt-Lungfondens anslag
Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för runt två miljarder kronor och i år delas 594 miljoner kronor ut till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus.

Hjärt-Lungfondens forskningsråd, som bedömer och väljer ut forskningsansökningar, består av 24 experter från Sveriges universitet och universitetssjukhus.

Fakta hjärt-kärlsjukdom (Källa: Hjärt-Lungfonden)
I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar ungefär en tredjedel av alla dödsfall.

Ungefär en fjärdedel av alla som får stroke idag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga ungefär i yrkesför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år, samma siffra gäller för de som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.

Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

Fakta lungsjukdom (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL.

Uppskattningsvis 600 000 människor i Sverige lever med sömnapné, som huvudsakligen drabbar luftvägarna.

Sjukdomar i andningsorganen orsakar cirka 7 procent av alla dödsfall i Sverige.

Mörkertalen är stora och tusentals människor dör varje år av någon lungsjukdom. Många som lever med en oupptäckt lungsjukdom får med tiden både försämrad livskvalitet och sämre möjligheter till framgångsrik behandling.

Viktiga framgångar inom forskningen är utvecklingen av respiratortekniken, utvecklingen av spirometri för att mäta lungfunktionen och upptäckten av inflammationsdämpande substanser vid astma och KOL.

Tidig upptäckt, bättre behandlingar och mer kunskap om ärftlighet och samsjuklighet är några av forskningens stora utmaningar. Mer resurser behövs.

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till utvald hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och idag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller Swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Swedavias trafikstatistik för oktober 2024: Stark efterfrågan på utrikesresor parallellt med en väntat svagare utveckling för inrikesresor

Published

on

By

Flygresandet via Swedavias flygplatser fortsätter att öka under oktober månad. Totalt sett ökade flygresandet med en procent jämfört med oktober 2023. Utvecklingen drivs av en fortsatt stark efterfrågan på utrikesresor. Utrikesresandet ökade med fem procent medan inrikesresandet minskade med sju procent. På Arlanda och Landvetter ökade utrikesresandet med sju respektive två procent.

-Efterfrågan på utrikesresor fortsätter att vara stark. Flera flygbolag satsar på att utveckla linjeutbudet i årets vintertrafikprogram, däribland Norwegian på Arlanda och Landvetter samt WizzAir på Malmö. Efterfrågan på inrikesmarknaden har dock varit svag i framför allt södra Sverige, vilket bidrar till att utbudet på avgångar minskar, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Nya flyglinjer (urval):
Arlanda – Hurghada, Agadir och Tromsö med Norwegian
Arlanda – Trollhättan med Västflyg
Landvetter – Hurghada, Teneriffa och Marrakesh med Norwegian
Malmö – Bukarest och Iasi med WizzAir

Ytterligare öppningar tillkommer under vintern 2024 i flygbolagens nya trafikprogram.

Även utvecklingen för frakten har stärkts sedan sommarsäsongen 2024 i takt med att efterfrågan har ökat och flygbolagen lagt till interkontinentaltrafik.

Under oktober reste drygt 2,9 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Flygresandet i oktober ligger en procent högre jämfört med oktober 2023.

Utrikesresandet ökade med fem procent till drygt 2,2 miljoner resenärer medan inrikesresandet minskade med sju procent till drygt 715 000 resenärer. Det totala resandet via Swedavias flygplatser i oktober ligger på 83 procent av prepandeminivåerna, 2019.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade sammanlagt drygt två miljoner resenärer under oktober. Det är en ökning med fem procent jämfört med oktober i fjol. Utrikesresandet ökade med sju procent till drygt 1,7 miljoner resenärer medan inrikesresandet minskade med sju procent till drygt 306 000 resenärer. Resenärsnivåerna på Arlanda i oktober ligger totalt sett på 91 procent av nivåerna före pandemin.  

Göteborg Landvetter Airport hade sammanlagt drygt 478 000 resenärer under oktober. Resandet i oktober ligger därmed på samma resenärsnivå som i fjol. Utrikesresandet ökade med två procent till drygt 427 000 resenärer medan inrikesresandet minskade med 18 procent till drygt 50 000 resenärer. Resenärsnivåerna på Landvetter ligger i oktober på 81 procent av nivåerna före pandemin.   

Övriga åtta Swedavia-flygplatser hade en varierande utveckling under oktober. Kiruna Airport följt av Umeå Airport hade den bästa resenärsutvecklingen i oktober jämfört med oktober 2023.
Kiruna Airport, följt av Luleå Airport, hade i oktober den bästa resenärsutvecklingen jämfört med nivåerna före pandemin. Malmö Airport följt av Bromma Stockholm Airport hade den svagaste utvecklingen i oktober jämfört med oktober 2023. 

Oktober månads trafikutveckling – antal resenärer:

Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik | Om Swedavia

Tips till resenärer inför flygresan:
Vanliga frågor och svar | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.

Swedavia äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i Sverige från Kiruna i norr till söder i Malmö. Vi skapar den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2023 cirka 5,9 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 04.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
04.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 04.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

137 786

11,06

1 524 464,30

XSTO

109 007

11,05

1 204 584,20

XCSE

26 886

11,07

297 508,98

Summa

273 679

11,06

3 026 557,48

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,6485 och DKK till EUR 7,4574
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 3 039 689 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

David Meek föreslås som ny styrelseordförande i Sobi

Published

on

By

Valberedningen för Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi®) föreslår att David Meek väljs som ny styrelseordförande i Sobi. Sobi avser att kalla till en extra bolagsstämma att hållas under december 2024.

 

David Meek är styrelseledamot i Cullinan Therapeutics, uniQure (ordförande) och University of Southern California School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. Han har även tidigare erfarenhet från styrelsearbete i såväl börsnoterade läkemedelsbolag som amerikanska och europeiska branschorganisationer. David Meek har omfattande erfarenhet från ledande befattningar i den internationella läkemedelsindustrin. Han har närmast tjänstgjort som verkställande direktör och styrelseledamot i Mirati Therapeutics Inc och dessförinnan som verkställande direktör i FerGene Inc och Ipsen SA. Han har även innehaft ledande befattningar i Baxalta Inc, Endocyte Inc, Novartis Pharmaceuticals och Johnson & Johnson.

 

Annette Clancy har meddelat valberedningen att hon inte kommer stå till förfogande för omval som ordförande eller styrelseledamot vid årsstämman 2025. Hon kommer dock att kvarstå som ordinarie styrelseledamot fram till dess.

 

Vi är mycket glada över att kunna föreslå David Meek som ny styrelseordförande i Sobi. David har en gedigen erfarenhet från såväl företagsledning som styrelsearbete inom den internationella läkemedelsindustrin. Valberedningen vill framföra vårt varma tack till Annette för hennes ovärderliga bidrag under hennes tio år i Sobis styrelse och särskilt för hennes bidrag som styrelseordförande under det gångna året. Med kort varsel accepterade Annette rollen som Sobis styrelseordförande efter att dåvarande styrelseordförande plötsligt avgick på grund av hälsoskäl. I en utmanande situation har hon på ett mycket framgångsrikt sätt styrt bolaget under det senaste året, säger valberedningens ordförande Daniel Nodhäll.

 

Sobi avser att kalla till en extra bolagsstämma att hållas under december 2024. Om den extra bolagsstämman beslutar enligt valberedningens förslag kommer styrelsen därefter att bestå av följande bolagsstämmovalda ledamöter: David Meek (ordförande), Annette Clancy, Christophe Bourdon, Zlatko Rihter, Helena Saxon, Staffan Schüberg, Filippa Stenberg och Anders Ullman.

 

Valberedningen för Sobi består av Daniel Nodhäll (ordförande) som är utsedd av Investor AB, Annette Clancy (styrelsens ordförande), Thomas Ehlin som är utsedd av Fjärde AP-fonden och Anders Hansson som är utsedd av AMF – Tjänstepension och Fonder. Valberedningens fullständiga förslag kommer att presenteras i god tid före den extra bolagsstämman.

 

Sobi

Sobi® är ett specialiserat, internationellt biofarmaceutiskt företag som gör betydande skillnad för människor som lever med sällsynta och svåra sjukdomar. Sobi tillhandahåller innovativa behandlingar inom hematologi, immunologi och nischindikationer, och har cirka 1 800 medarbetare i Europa, Nordamerika, Mellanöstern, Asien och Australien. Sobis intäkter för 2023 uppgick till 22,1 miljarder kronor. Aktien (STO:SOBI) är noterad på Nasdaq Stockholm. Mer om Sobi på sobi.com och LinkedIn.

 

  

Kontakter

För kontaktuppgifter till Sobis Investor Relations-team, klicka här. För Sobis mediakontakter, klicka här.

 

Denna information är sådan information som Sobi är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 4 november 2024 klockan 21:00 CET.

 

Gerard Tobin

Head of Investor Relations

+41 79 286 28 83

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.