Ny forskning visar att dynamiska tangentbord hjälper mot rygg- och nackvärk vid kontorsarbete

| 5 september, 2022 | 0 kommentarer

Arbetsmiljöstatistiken visar att 35 procent av alla i arbetslivet har värk i rygg och nacke på grund av digitalt arbete. Professor Staffan Smeds har forskat fram ett nytt dynamiskt rörligt skrivbord, som aktiverar muskler i nacke, axlar och armar. Genom att med rörelse aktivera musklerna visade en klinisk studie vid Linköpings Universitet,  en signifikant minskad smärta. Den kliniska och biokemiska studien visade att ett tangentbord i rörelse minskar risken för belastningsskador. Studien  genomfördes under ledning av Bijar Ghafouri, professor i smärtbiokemi, vid Linköpings Universitet. 


Professor Staffan Smeds uppfinning är en enhet som monteras i användarens skrivbord, som gör att tangentbordet rör sig lugnt och skönt i ett bestämt mönster. Förklaringen till de positiva effekterna av det rörliga tangentbordet, DynaDesk, är att rörelsen ger en ändring inom ”kappmuskeln”, så att de stimulerade delarna av muskelvävnaden får ”vilopauser”.

– Variationen av de maximalt aktiverade muskelfibrerna, som DynaDesk-rörelserna ger, är en trolig förklaring till de positiva effekter som observerats bland deltagarna i den kliniska studien, säger professor Staffan Smeds.

Vid en vanlig position framför datorn använder vi cirka 8 procent av musklerna i nacke och axlar och armar. Genom DynaDesk-rörelsen flyttas dessa inom muskeln. Eftersom musklerna är i ständig rörelse, ökar blodcirkulationen och vi får en bättre arbetsställning. Axlar och armar rör sig per automatik utan att man tänker på det.

Studien visade på signifikanta skillnader. Rörligheten blev betydligt bättre och deltagarna upplevde en tydlig minskad värk i nacke och axlar vid användning av DynaDesk. Den upplevda smärtan hos deltagarna sjönk från 5 till 3 och styrkan i axlarna blev bättre.

– Smärtkänsligheten i trapeziusmuskeln (kappmuskeln) blev dessutom signifikant lägre, säger professor Bijar Ghafouri. Utöver dessa resultat ökade även produktiviteten hos deltagarna.

En av deltagarna i studien var Catharina Linderoth, som kände sig piggare och kunde arbeta under en längre tid under arbetsdagen. Dessutom mådde hon bättre efter arbetet. Hennes besvär i nacke och axlar minskade.

DynaDesk är en svensk uppfinning, utvecklad och tillverkad i Sverige. Studien, med dess tydliga och positiva resultat är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research and Public Health.

Klinisk studie vid Linköpings Universitet:
Den kliniska och biokemiska undersökningen av datorarbete genomfördes på både statiska och mobila tangentbord.  Studien gjordes vid Pain and Rehabilitation Center, Department of Health, Medicine and Caring Sciences vid Linköpings Universitet. En mikrodialys utfördes i trapeziusmuskeln. Även styrka, smärttröskel samt rörlighet mättes hos deltagarna.

Resultat efter 4 veckors användning av DynaDesk: signifikant förbättring i rapporterad nacksmärta, ökad livskvalitet samt minskad psykologisk ångest. Resultatet visar att datorarbete vid ett kontinuerligt rörligt tangentbord kan minska risken för upprepade belastningsskador i nacke, axlar och armar. Se studie https://www.youtube.com/watch?v=9l-KKVdrOk8

Fakta:
Det rörliga tangentbordet, 
DynaDesk,
monteras i ett vanligt skrivbord. En motor i bordsskivan sätter tangentbordet och datoranvändarens armar i kontinuerlig rörelse. Rörelsen leder till minskad statisk belastning i nacke, axlar och armar. Höj- och sänkbara skrivbord är ofta bra för ryggen, men har ingen påverkan när det gäller problematiken med besvär i nacke, axlar och armar. Om du däremot kombinerar det med det med DynaDesk får du det absolut bästa för hela kroppen.

För mer information, intervjuer och/eller bilder vänligen kontakta: Inger Söderholm, tel 0709-969599, [email protected] eller se www.dynadesk.se 

DynaDesk är ett ergonomiskt skrivbord, framtaget specifikt för att skapa en dynamisk arbetsplats utan arbetsrelaterade smärtor. DynaDesk är en patenterad lösning som förebygger värk i nacke, skuldror, axlar och armar. Det unika med DynaDesk är att en del av bordsskivan hela tiden rör sig, långsamt och mjukt. Det gör att musklerna får en kontinuerlig rörelse, vilket innebär ökad blodcirkulation och en dynamisk arbetsställning.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.