Connect with us

Marknadsnyheter

Ökad hotbild och mer professionella angripare – fem spaningar om IT-säkerhet inför 2024

Published

on

Petter Glenstrup på Arctic Wolf – ledande inom operativ IT-säkerhetdelar här sin syn på de mest brännande frågorna som IT- och säkerhetsansvariga har att hantera under 2024.

 

1. Mer professionella angripare – cyberbrott har blivit en industri

Antalet ransomware-incidenter ökade med 46-procent under första halvåret 2023 jämfört med andra halvan av 2022. Det är framför allt Ransomware-as-a-service (RaaS) som har exploderat, med hotaktörer som utnyttjar specialiserade tjänster från den svarta marknaden för att genomföra attacker.

Detta fenomen är ett tydligt exempel på hur cyberkriminella blir mer professionella och sofistikerade i sitt agerande. Hackarna och deras ligor organiserar sig och uppträder allt oftare som företag. Under 2024 ser vi att denna marknad fortsätter att växa, liksom handeln med stulet data, samtidigt som hackarverktygen utvecklas vidare för att kringgå säkerhetsåtgärder.

 

2. Ökad hotaktivitet från främmande makter – även i samband med val

Under 2023 har vi sett exempel på hur Sverige är utsatt för, och även blivit huvudmålet för påverkanskampanjer som utnyttjar digitala kanaler. Att det finns ett samband med att vi sökt medlemskap i Nato ligger nära till hands. I förlängningen betyder det sannolikt att Sverige framöver kommer att få leva med samma slags statsstödda hot som länge riktats mot USA och dess allierade. Dessa attacker och kampanjer genomförs både för politiska och militära syften, och riktas i hög grad mot kritisk infrastruktur i samhället.

Statsstödda hackargrupper ägnar sig också åt påverkanskampanjer eller spionage i samband med valkampanjer. Allmänna val kan dessutom komma att utnyttjas av ransomware-ligor som har ekonomiska syften för att störa valarbetet.

En del av de försvars- och säkerhetspolitiskt relaterade hoten handlar om digitalt industrispionage. USA:s justitiedepartement har hävdat att Kina ligger bakom cyberattacker för industrispionage som en del av kampanjen “Made in China 2025”, vilken syftar till att göra landet mer självförsörjande inom avancerad teknik.

 

3. AI riskerar att göra systemutvecklingen mer sårbar

Genom att utnyttja AI i systemutvecklingen kan man öka produktiviteten, men det medför också säkerhetsrisker. Under 2024 förväntar vi oss ett växande antal sårbarheter som kan kopplas till AI-genererad kod, särskilt kod som inte har testats eller granskats tillräckligt.

Bland de risker som förknippas med AI bedömer vi att det allvarligaste hotet utgörs av osäker AI-genererad kod när den införs i produktionsmiljön.

En organisation som prioriterar snabbhet framför precision i sin AI-användning riskerar att bli särskilt lockande mål för angripare. Utgångspunkten måste vara att AI-genererad kod ska bygga på modeller som tillämpar samma principer för säker kodning som de som gäller för vanliga utvecklare.

 

4. Active Directory fortsätter att vara hårt utsatt för angrepp

Windows katalogtjänst Active Directory (AD) fortsätter att vara hårt utsatt som angreppspunkt för cyberattacker. Hackare har tillgång till många olika metoder för att komma över användar- och administratörskonton i AD som ger dem möjlighet att agera dolt inne i IT-miljön och kan plantera skadlig kod eller stjäla information. Exempelvis finns stulna behörigheter ofta till salu på darkweb.

Säkerheten i AD är som standard svag, vilket betyder att IT-ansvariga måste lägga mycket tid på att anpassa inställningar för användarkonton och behörigheter. I hybrida IT-miljöer som kombinerar intern drift med molntjänster blir hanteringen av behörigheter och användarkonton än mer komplex, och attackytan och därmed möjligheterna till intrång ökar ytterligare.

 

5. ”Kronisk” brist på säkerhetskompetens

Det finns många exempel på företag och myndigheter som inte tagit sin IT-säkerhet på allvar, men faktum är att det blir allt svårare att blunda för hoten. I dag finns generellt en god medvetenhet om vikten av att skydda sig, och faktiskt även om hur det i praktiken ska gå till. Det är i stället resurserna som sätter begränsningarna, inte minst tillgången till kompetens, kopplat till en växande hotbild och skärpta regelverk för dataskydd och IT-säkerhet.

Bristen på kvalificerade medarbetare lär inte bli åtgärdad snabbt, utan något vi får leva med. Det betyder att outsourcing av IT-säkerhet blir en nyckelfaktor för att minska sin sårbarhet mot attacker och förstärka organisationens motståndskraft.

Följden blir ett ökat behov av extern support och säkerhetspartners som kontinuerligt kan övervaka hela IT-miljön, agera snabbt vid akuta säkerhetsincidenter och även hjälpa till att förbättra skyddet på lång sikt. Utbudet av tjänster för säkerhet fortsätter därför att utvecklas snabbt. En positiv följd är att även mindre företag får tillgång till moderna, avancerade säkerhetslösningar – resurskrävande funktioner som annars bara fanns inom räckhåll för de största organisationerna.
 

Mediakontakt

Fredrik Pallin
Digital PR
fredrik.pallin@digitalpr.dk

 

Om Arctic Wolf

Arctic Wolf är en global ledare inom operativ IT-säkerhet som hjälper företag och organisationer att minska riskerna med cyberattacker genom en molnbaserad säkerhetsoperationsplattform. Arctic Wolf Security Operations Cloud tar varje vecka in och analyserar mer än tre biljoner säkerhetshändelser vilket ger kunder i alla storlekar inom olika branscher en bättre digital beredskap och uthållig motståndskraft.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hamlet BioPharma bjuder in till pressträff

Published

on

By

Med anledning bolagets delårsrapport bjuder Hamlet BioPharma in till en livesänd digital pressträff torsdagen den 22 februari klockan 12.00. På pressträffen kommer ordförande Catharina Svanborg att gå igenom utvecklingen för det brutna räkenskapsårets andra kvartal och även bolagets väg framåt.

Klicka på länken nedan för att delta på pressträffen.

https://youtube.com/live/vi_kXGF40fs?feature=share

Under pressträffen finns möjlighet att ställa frågor i sändningens kommentarsfält. Har du frågor redan nu går det bra att maila dem till: mats.jonsson@investortarget.se

För mer information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande, Hamlet BioPharma AB, +46 709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Martin Erixon, CEO, Hamlet BioPharma AB, +46 733 00 43 77

martin.erixon@hamletpharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kiruna och Uppsala vill bli kulturhuvudstad

Published

on

By

I dag, onsdag den 21 februari, hölls en presskonferens på Kulturrådet där juryn som utsetts av Europeiska kommissionen tillkännagav att båda städerna går vidare i ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Juryordförande Else Christensen-Redzepovic från Danmark meddelade juryns beslut att de gärna ser att de båda städerna lämnar in en andra, kompletterande ansökan. Vilken stad som sedan utses till kulturhuvudstad 2029 kommer att beslutas av juryn och meddelas under en presskonferens i december 2024.

Utnämningen av europeisk kulturhuvudstad är en angelägenhet för hela Sverige och viktigt för svenskt kulturliv. Positionerna flyttas fram samtidigt som relationer stärks – både lokalt, nationellt och i Europa, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

För Sverige blir det tredje gången en av våra städer utnämns till kulturhuvudstad. 1998 fick Stockholm titeln som kulturhuvudstad och 2014 fick två europeiska städer denna titel – Umeå i Sverige och Riga i Lettland. För 2029 kommer en svensk och en polsk stad att utnämnas till europeisk kulturhuvudstad.

Läs mer

Kiruna och Uppsala vill bli europeisk kulturhuvudstad

Europeisk kulturhuvudstad 2029

Helene Oljons
Pressansvarig
08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America implementerar XMReality Remote Guidance

Published

on

By

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America Inc., en ledande leverantör av högkvalitativa formsprutningsmaskiner, kommer att implementera XMReality Remote Guidance i sin verksamhet. Detta för att ytterligare förbättra deras kundsupporttjänster genom att erbjuda distanssupport med hjälp av augmented reality (AR).

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America har levererat över 150 000 toppmoderna formsprutningstjänster till en mängd olika industrier över hela världen. Sumitomo (SHI) Demag är känt för sitt starka engagemang och upprätthåller rigorösa standarder för kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet. Genom att integrera XMReality Remote Guidance fortsätter Sumitomo (SHI) Demag sin strävan att leverera oöverträffad service och support till sina kunder. XMReality kommer att ge Sumitomos team möjlighet att på distans felsöka, vägleda och samarbeta med kunder, vilket säkerställer optimal prestanda och effektivitet för deras levererade formsprutningsmaskiner.

I en kommentar till detta partnerskap uttryckte Ryne Simeone, Vice President of Business Development på XMReality Inc., sin entusiasm och sa: ”Vi är glada över att samarbeta med Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America för att implementera XMReality Remote Guidance. Vi ser fram emot att växa tillsammans med Sumitomo för att stötta dem med att erbjuda en exceptionell kundsupport drivet av effektiva arbetsprocesser.

Om Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America
Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America, ett dotterbolag till Sumitomo Heavy Industries, Ltd., är en ledande leverantör av högpresterande formsprutningsmaskiner och tjänster. Med ett engagemang för innovation, kvalitet och kundnöjdhet, levererar Sumitomo (SHI) Demag banbrytande lösningar till industrier över hela världen

För mer information, vänligen kontakta:
Andreas Jonsson, VD XMReality
Telefon: +46 70 724 03 29
E-post: andreas.jonsson@xmreality.com

Om XMReality
XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet – Augmented Reality (AR). Företaget är marknadsledande inom vägledning på distans (remote guidance) där man via AR kan guida en person på plats för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. Produkten används globalt i mer än 60 länder. Nestlé, Electrolux, Sidel och Heineken är några av de mer än 150 kunderna. XMReality är baserat i Linköping och USA och är noterat på Nasdaq First North Growth Market (ticker: XMR). För mer information, besök: www.xmreality.com 

Continue Reading

Trending

Marknadsnyheter

Ökad hotbild och mer professionella angripare – fem spaningar om IT-säkerhet inför 2024

Published

on

Petter Glenstrup på Arctic Wolf – ledande inom operativ IT-säkerhetdelar här sin syn på de mest brännande frågorna som IT- och säkerhetsansvariga har att hantera under 2024.

 

1. Mer professionella angripare – cyberbrott har blivit en industri

Antalet ransomware-incidenter ökade med 46-procent under första halvåret 2023 jämfört med andra halvan av 2022. Det är framför allt Ransomware-as-a-service (RaaS) som har exploderat, med hotaktörer som utnyttjar specialiserade tjänster från den svarta marknaden för att genomföra attacker.

Detta fenomen är ett tydligt exempel på hur cyberkriminella blir mer professionella och sofistikerade i sitt agerande. Hackarna och deras ligor organiserar sig och uppträder allt oftare som företag. Under 2024 ser vi att denna marknad fortsätter att växa, liksom handeln med stulet data, samtidigt som hackarverktygen utvecklas vidare för att kringgå säkerhetsåtgärder.

 

2. Ökad hotaktivitet från främmande makter – även i samband med val

Under 2023 har vi sett exempel på hur Sverige är utsatt för, och även blivit huvudmålet för påverkanskampanjer som utnyttjar digitala kanaler. Att det finns ett samband med att vi sökt medlemskap i Nato ligger nära till hands. I förlängningen betyder det sannolikt att Sverige framöver kommer att få leva med samma slags statsstödda hot som länge riktats mot USA och dess allierade. Dessa attacker och kampanjer genomförs både för politiska och militära syften, och riktas i hög grad mot kritisk infrastruktur i samhället.

Statsstödda hackargrupper ägnar sig också åt påverkanskampanjer eller spionage i samband med valkampanjer. Allmänna val kan dessutom komma att utnyttjas av ransomware-ligor som har ekonomiska syften för att störa valarbetet.

En del av de försvars- och säkerhetspolitiskt relaterade hoten handlar om digitalt industrispionage. USA:s justitiedepartement har hävdat att Kina ligger bakom cyberattacker för industrispionage som en del av kampanjen “Made in China 2025”, vilken syftar till att göra landet mer självförsörjande inom avancerad teknik.

 

3. AI riskerar att göra systemutvecklingen mer sårbar

Genom att utnyttja AI i systemutvecklingen kan man öka produktiviteten, men det medför också säkerhetsrisker. Under 2024 förväntar vi oss ett växande antal sårbarheter som kan kopplas till AI-genererad kod, särskilt kod som inte har testats eller granskats tillräckligt.

Bland de risker som förknippas med AI bedömer vi att det allvarligaste hotet utgörs av osäker AI-genererad kod när den införs i produktionsmiljön.

En organisation som prioriterar snabbhet framför precision i sin AI-användning riskerar att bli särskilt lockande mål för angripare. Utgångspunkten måste vara att AI-genererad kod ska bygga på modeller som tillämpar samma principer för säker kodning som de som gäller för vanliga utvecklare.

 

4. Active Directory fortsätter att vara hårt utsatt för angrepp

Windows katalogtjänst Active Directory (AD) fortsätter att vara hårt utsatt som angreppspunkt för cyberattacker. Hackare har tillgång till många olika metoder för att komma över användar- och administratörskonton i AD som ger dem möjlighet att agera dolt inne i IT-miljön och kan plantera skadlig kod eller stjäla information. Exempelvis finns stulna behörigheter ofta till salu på darkweb.

Säkerheten i AD är som standard svag, vilket betyder att IT-ansvariga måste lägga mycket tid på att anpassa inställningar för användarkonton och behörigheter. I hybrida IT-miljöer som kombinerar intern drift med molntjänster blir hanteringen av behörigheter och användarkonton än mer komplex, och attackytan och därmed möjligheterna till intrång ökar ytterligare.

 

5. ”Kronisk” brist på säkerhetskompetens

Det finns många exempel på företag och myndigheter som inte tagit sin IT-säkerhet på allvar, men faktum är att det blir allt svårare att blunda för hoten. I dag finns generellt en god medvetenhet om vikten av att skydda sig, och faktiskt även om hur det i praktiken ska gå till. Det är i stället resurserna som sätter begränsningarna, inte minst tillgången till kompetens, kopplat till en växande hotbild och skärpta regelverk för dataskydd och IT-säkerhet.

Bristen på kvalificerade medarbetare lär inte bli åtgärdad snabbt, utan något vi får leva med. Det betyder att outsourcing av IT-säkerhet blir en nyckelfaktor för att minska sin sårbarhet mot attacker och förstärka organisationens motståndskraft.

Följden blir ett ökat behov av extern support och säkerhetspartners som kontinuerligt kan övervaka hela IT-miljön, agera snabbt vid akuta säkerhetsincidenter och även hjälpa till att förbättra skyddet på lång sikt. Utbudet av tjänster för säkerhet fortsätter därför att utvecklas snabbt. En positiv följd är att även mindre företag får tillgång till moderna, avancerade säkerhetslösningar – resurskrävande funktioner som annars bara fanns inom räckhåll för de största organisationerna.
 

Mediakontakt

Fredrik Pallin
Digital PR
fredrik.pallin@digitalpr.dk

 

Om Arctic Wolf

Arctic Wolf är en global ledare inom operativ IT-säkerhet som hjälper företag och organisationer att minska riskerna med cyberattacker genom en molnbaserad säkerhetsoperationsplattform. Arctic Wolf Security Operations Cloud tar varje vecka in och analyserar mer än tre biljoner säkerhetshändelser vilket ger kunder i alla storlekar inom olika branscher en bättre digital beredskap och uthållig motståndskraft.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hamlet BioPharma bjuder in till pressträff

Published

on

By

Med anledning bolagets delårsrapport bjuder Hamlet BioPharma in till en livesänd digital pressträff torsdagen den 22 februari klockan 12.00. På pressträffen kommer ordförande Catharina Svanborg att gå igenom utvecklingen för det brutna räkenskapsårets andra kvartal och även bolagets väg framåt.

Klicka på länken nedan för att delta på pressträffen.

https://youtube.com/live/vi_kXGF40fs?feature=share

Under pressträffen finns möjlighet att ställa frågor i sändningens kommentarsfält. Har du frågor redan nu går det bra att maila dem till: mats.jonsson@investortarget.se

För mer information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande, Hamlet BioPharma AB, +46 709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Martin Erixon, CEO, Hamlet BioPharma AB, +46 733 00 43 77

martin.erixon@hamletpharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kiruna och Uppsala vill bli kulturhuvudstad

Published

on

By

I dag, onsdag den 21 februari, hölls en presskonferens på Kulturrådet där juryn som utsetts av Europeiska kommissionen tillkännagav att båda städerna går vidare i ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Juryordförande Else Christensen-Redzepovic från Danmark meddelade juryns beslut att de gärna ser att de båda städerna lämnar in en andra, kompletterande ansökan. Vilken stad som sedan utses till kulturhuvudstad 2029 kommer att beslutas av juryn och meddelas under en presskonferens i december 2024.

Utnämningen av europeisk kulturhuvudstad är en angelägenhet för hela Sverige och viktigt för svenskt kulturliv. Positionerna flyttas fram samtidigt som relationer stärks – både lokalt, nationellt och i Europa, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

För Sverige blir det tredje gången en av våra städer utnämns till kulturhuvudstad. 1998 fick Stockholm titeln som kulturhuvudstad och 2014 fick två europeiska städer denna titel – Umeå i Sverige och Riga i Lettland. För 2029 kommer en svensk och en polsk stad att utnämnas till europeisk kulturhuvudstad.

Läs mer

Kiruna och Uppsala vill bli europeisk kulturhuvudstad

Europeisk kulturhuvudstad 2029

Helene Oljons
Pressansvarig
08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America implementerar XMReality Remote Guidance

Published

on

By

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America Inc., en ledande leverantör av högkvalitativa formsprutningsmaskiner, kommer att implementera XMReality Remote Guidance i sin verksamhet. Detta för att ytterligare förbättra deras kundsupporttjänster genom att erbjuda distanssupport med hjälp av augmented reality (AR).

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America har levererat över 150 000 toppmoderna formsprutningstjänster till en mängd olika industrier över hela världen. Sumitomo (SHI) Demag är känt för sitt starka engagemang och upprätthåller rigorösa standarder för kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet. Genom att integrera XMReality Remote Guidance fortsätter Sumitomo (SHI) Demag sin strävan att leverera oöverträffad service och support till sina kunder. XMReality kommer att ge Sumitomos team möjlighet att på distans felsöka, vägleda och samarbeta med kunder, vilket säkerställer optimal prestanda och effektivitet för deras levererade formsprutningsmaskiner.

I en kommentar till detta partnerskap uttryckte Ryne Simeone, Vice President of Business Development på XMReality Inc., sin entusiasm och sa: ”Vi är glada över att samarbeta med Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America för att implementera XMReality Remote Guidance. Vi ser fram emot att växa tillsammans med Sumitomo för att stötta dem med att erbjuda en exceptionell kundsupport drivet av effektiva arbetsprocesser.

Om Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America
Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America, ett dotterbolag till Sumitomo Heavy Industries, Ltd., är en ledande leverantör av högpresterande formsprutningsmaskiner och tjänster. Med ett engagemang för innovation, kvalitet och kundnöjdhet, levererar Sumitomo (SHI) Demag banbrytande lösningar till industrier över hela världen

För mer information, vänligen kontakta:
Andreas Jonsson, VD XMReality
Telefon: +46 70 724 03 29
E-post: andreas.jonsson@xmreality.com

Om XMReality
XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet – Augmented Reality (AR). Företaget är marknadsledande inom vägledning på distans (remote guidance) där man via AR kan guida en person på plats för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. Produkten används globalt i mer än 60 länder. Nestlé, Electrolux, Sidel och Heineken är några av de mer än 150 kunderna. XMReality är baserat i Linköping och USA och är noterat på Nasdaq First North Growth Market (ticker: XMR). För mer information, besök: www.xmreality.com 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.