Vikten av att jämföra lån

| 18 mars, 2022
Spargris

De flesta konsumenter som planerar att köpa ett föremål börjar med att säkerställa exakt vilka egenskaper varan ska ha. Till exempel om du planerar att köpa en bil, så bör du fundera över exakt vad du ska ha bilen till, hur många som ska få plats i bilen, hur stort behovet av bagageutrymme är, vilket bränsle bilen använder, hur mycket den ska användas med mera. Det samma om du köper en dator så ser du till att läsa på ordentligt för att veta vilka egenskaper och funktioner du behöver – men många glömmer att jämföra de tjänster de nyttjar.

Det är exakt lika viktigt att jämföra och byta sina försäkringar, se över sina elavtal eller sina lån för att spara pengar. Det finns olika former av lån då det vanligaste är ett bostadslån där hus eller lägenhet ligger som säkerhet för lånet – men det är också vanligt att finansiera sina köp av bilar, vitvaror eller teknikprylar med olika sorters lån med en avbetalningsplan. Dock finns det ibland tillfällen i livet då det kan vara svårare att få lån. Om man till exempel har betalningsanmärkningar eller är mellan jobb så kan det vara svårt – men man kan faktiskt få lån utan inkomst.

Tillfälligt utan inkomst?

Ifall man är tillfälligt utan inkomst så är det desto viktigare att man kikar över vilka möjligheter man har – och naturligtvis då börja med att jämföra vilka långivare som ger de bästa villkoren. Det första man bör tänka över är hur mycket pengar man behöver låna, men man bör även se vilken ränta lånet har och att man har råd med kostnaden per månad med avbetalning och ränta summerat. Även hur lång tid lånet ska löpa på och hur snabbt man kan få pengarna på kontot kan vara av intresse.

Några långivare har även krav på vilken ålder du har, hur din kreditvärdighet ser ut och ifall du har några tidigare betalningsanmärkningar. Vissa kan godkänna lån utan att ta en kreditupplysning hos UC och istället använda sig av Bisnode eller Creditsafe som gör en kreditupplysning som inte registreras hos UC, men som visar långivaren om du har möjlighet att betala tillbaka lånet eller inte.

Innan man tar ett lån ska man alltid göra en kalkyl över hushållets inkomster och utgifter för att säkerställa att man kan betala tillbaka lånet med lite marginal över. Om ett lån inte betalas tillbaka till fullo riskerar man att få en betalningsanmärkning som kan ge dig sämre kreditvärdighet under en lång tid framöver.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Kommentarer är stängda