Connect with us

Marknadsnyheter

Kvartalsrapport för tiden 2017-07-01 till 2017-09-30

Published

on

on, nov 08, 2017 11:09 CET

Perioden 2017-07-01 – 2017-09-30 (3 mån)

Nettoomsättning:
77 806 kr (29 770 kr)

Resultat efter finansiella poster:
-2 159 441 kr (-1 613 620 kr)

Resultat per aktie:
-0,04 kr (-0,05 kr)

Soliditet:
89,8% (88,9%)

Perioden 2017-01-01 – 2017-09-30 (9 mån)

Nettoomsättning:
206 598 kr (149 915 kr)

Resultat efter finansiella poster:
-6 097 753 kr (-4 961 570 kr)

Resultat per aktie:
-0,11 kr (-0,17 kr)

Soliditet:
89,8% (88,9%)

Definitioner:

Resultat per aktie:
Periodens resultat dividerat med 56 591 520 aktier per 2017-09-30 (få 29 986 979 aktier)

Soliditet:
Eget kapital dividerat med totalt kapital

Väsentliga händelser under tredje kvartalet 2017

  • SpectraCure har beviljats bidrag för forskning och utveckling kopplat till EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horizon 2020. Programmet är riktat mot små och medelstora forskningsföretag och omfattar 500 000 kr i fas 1. Detta är ämnat att finansiera en förstudie för utveckling av nästa generation av SpectraCures teknik för fotodynamisk tumörbehandling av återfall i prostatacancer. Förstudien skall utföras under sex månader.
  • I den pågående fas I studien har den, inom ramen för studiens protokoll, högsta och slutliga läkemedelsdosen uppnåtts för den tredje patienten. Magnetkamerabilder av behandlingsområdet tagna en vecka efter behandlingen av den patient som behandlats med den högsta dosen tyder på att behandlingen haft avsedd effekt. Bilderna uppvisar en tydlig och avsedd förändring i prostatakörteln och tumörområdet som följd av PDT-behandlingen.
  • SpectraCure presenterade företagets IDOSE-teknik den 8 september 2017 vid en vetenskaplig konferens som organiserades av European Society for Photobiology (ESP) i Pisa, Italien. I föredraget presenterades preliminära resultat från den kliniska studien.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • SpectraCure AB har genomfört en konceptstudie för vidareutveckling av bolagets teknik för behandling av prostatacancer med fotodynamisk tumörterapi, PDT.
  • Vid PhotonicSwedens Workshop on Photonics for Life Science and Regional Innovation Strategies i Kista den 17 oktober 2017 höll SpectraCures tekniska chef, Johannes Swartling, ett föredrag om företaget och de senaste kliniska resultaten.

VD:s kommentar

Nu har årets tredje kvartal gått till ända och det är dags att summera tiden som varit.

SpectraCure har gjort väsentliga framsteg i sin pågående fas 1-studie som primärt avser att fastställa säkerhet vid full doseringsnivå. Det sekundära målet i denna studie är att påvisa terapeutisk effekt. I september rapporterade vi att full läkemedelsdos uppnåtts och att den uppföljning som gjorts en vecka efter behandlingstillfället tyder på terapeutisk effekt. Den senast behandlade patienten hade ett PSA-värde på 4.9 ng/ml före behandlingen. Vid det senaste återbesöket efter behandlingen hade PSA sjunkit till 0.3 ng/ml, vilket indikerar att cancertumören är utslagen. Av fas 1-studien kvarstår ytterligare uppföljningar och att skala upp doseringen av laserljus. Med positiva preliminära delresultat för fas 1-studien är SpectraCure nu ett steg närmare lansering på marknaden.

SpectraCures avsikt är att få PDT-systemet särläkemedelsklassat (orphan designation). Denna status ger bolaget en snabbare väg till marknaden i form av underlättade regulatoriska krav på kommande kliniska studier och mindre storlek på studiepopulationen. De underlättade kraven reducerar utvecklingskostnaderna och ger SpectraCure marknadsexklusivitet i tio år i Europa och sju år i USA, oberoende av patentens löptid.

Det pågår ett intensivt arbete med att få igång kliniska studier vid ytterligare sjukhus. När detta är på plats kommer patientrekryteringen kunna öka drastiskt så att målen för fas 2 skall kunna nås under 2018.

Det långsiktiga målet efter att företagets behandling av återfall i prostatacancer har erhållit myndighetsgodkännande, är att introducera SpectraCures unika patenterade teknik, inklusive patientindividuell behandlingsstyrning med IDOSE-konceptet, som ett alternativ för förstavalsbehandling vid sidan av kirurgi och strålbehandling. Potentialen för denna indikation är stor. Omkring 580 000 män insjuknar i prostatacancer varje år i USA och Europa. Även marknaden för behandling enbart av återfallspatienter är stor. Efter strålbehandling drabbas ca 60 000 av dessa patienter av återfall av cancer, vilket initialt är den målgrupp som SpectraCure vänder sig till. Med en uppskattad intäkt av ca 35 000 Euro per patient är den potentiella initiala marknaden därmed värd drygt 2 miljar­der Euro.

Vår målsättning är att SpectraCures behandlingsteknik i framtiden även ska kunna erbjudas till andra cancerindikationer, utöver prostatacancer. Om så sker utökas marknaden ytterligare.

Dr. Masoud Khayyami

VD, SpectraCure AB

SpectraCure i korthet

SpectraCure bildades 2003 som ett start-up-bolag från Lunds universitet och Lunds tekniska högskola. Bolaget är fokuserat på cancerbehandlingar med medicintekniska system med laserljuskällor som kopplas till cancertumören med införda optiska fibrer, i kombination med ett fotoreaktivt läkemedel. Metoden benämns interstitiell fotodynamisk tumörbehandling, förkortat PDT efter engelskans photodynamic therapy. Denna behandlingsmetod är lämplig för invärtes solida tumörer­ av olika slag, t ex i prostata och bukspottkörtel, men även andra typer som cancer i huvud- och halsområdet.

SpectraCure har utvecklat ett system, benämnt IDOSE, för behandlingsplanering och för att leverera laserljusdosen till cancertumören. Vid behandlingen ges patienten ett läkemedel som ansamlas i tumören. När cancervävnaden belyses med laserljus av rätt våglängd aktiveras läkemedlet och slår ut tumören. Proceduren ställer höga krav på noggrann styrning av laserljusdosen.

SpectraCure har valt behandling av återfall av prostatacancer­ som första medicinska indikation. Bolagets teknik byg­ger på närmare 30 års vetenskaplig forskning och arbete med PDT kombinerat med klinisk erfarenhet av PDT-behandlingar vid Lunds universitetssjukhus. Årligen utförs totalt omkring en miljon PDT-be­handlingar av hudtumörer i världen. SpectraCures patenterade PDT-system bygger på övervakning av ett unikt dosstyrningssys­tem. Mjukvaran i dosstyrningen, IDOSE, som är egenutveck­lad och patenterad, ger möjlighet till säker, exakt och effektivt styrd PDT-behandling av invärtes solida cancertumörer.

SpectraCures system ger klara kliniska fördelar och medger minimalt invasiva ingrepp. Behandlingarna kan anpassas till varje patients specifika förutsättningar och tumör med hög noggrannhet så att oönskade biverkningar minimeras samtidigt som eftersträvad effekt i tumören optimeras.

Bolaget har påbörjat en klinisk fas 1-studie som planeras följas upp av en fas 2-studie. Därefter är det sannolikt att ett samarbetsavtal med ett större läkemedelsbolag eller medicinteknikbolag kan finansiera en fas 3-studie.

Bolaget har redan en färdig produkt (som dock vidareutveck­las löpande). Fyra patienter med prostatacancer har tidigare behandlats i en pilotstudie, och tre patienter har hittills behandlats i den nya pågående fas 1-studien. Detta innebär att tolererbarhe­ten hos patienter, liksom eventuella biverkningar redan i viss omfattning är kända. Inga större biverkningar har påvisats. Andra fördelar med tekniken är att inga direkt konkurrerande sys­tem finns – patienter kan behandlas vid upprepade tillfällen vid behov – samt att behandlingen lämpar sig som komplement till andra behandlingsformer.

Det är en uttalad plan för SpectraCure att kunna erhålla s.k. sär­läkemedelsklassning (orphan designation) i kommande kliniska studier. Klassificering som särläkemedel kan beviljas för sjukdomar som drabbat högst 5 av 10 000 individer inom Europa eller högst 200 000 i USA. Företag som beviljas särläkemedels­status får:

  • Hjälp med utformning av kliniska studier
  • Rätt att ansöka om bidrag från FDA under utveckling av särläkemedlet
  • Avgiftslättnader
  • Sju års marknadsexklusivitet av FDA (amerikanska livs- och läkemedelsverket) samt tio års marknadsexklusivitet av EMA (European Medicines Agency).

SpectraCures teknik används tillsammans med en typ av läkemedel som går under den övergripande benämningen fotosensibiliserare. Bolaget har valt att använda det specifika läkemedlet verteporfin, med varumärket Visudyne®. För marknadsgodkännande av amerikanska FDA och motsvarande myndigheter i EU krävs att SpectraCures teknik godkänns tillsammans med läkemedlet, i detta fall verteporfin. Tack vare att verteporfin redan är godkänt för en annan medicinsk indikation finns redan en omfattande regulatorisk dokumentation. Processen för att godkänna SpectraCures teknik blir därför avsevärt underlättad jämfört med om ett sådant godkännande inte hade funnits tidigare.

Teckningsoptioner av serie TO 2

Det fanns 26 493 780 teckningsoptioner av serie TO 2. Varje tvåtal (2) teckningsoptioner ger rätt att teckna en (1) ny aktie för 1,00 kr mellan den 31januari -28 februari 2018.

Principer för delårsrapportens upprättande

Delårsårsrapporten har upprättats enligt samma redovisningsprinciper som i bolagets senaste årsredovisning, det vill säga enligt Årsredovisningslagen och med tillämpande av allmänna råd, rekommendationer samt uttalanden från Bokföringsnämnden.

Granskning av revisor

Delårsårsrapporten har ej varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Kommande finansiella rapporter

Bokslutskommuniké för 2017: 2018-02-15

Avlämnande av delårsrapport

Lund, den 8 nov 2017

SpectraCure AB

Styrelsen

För ytterligare information kontakta:

SpectraCure AB publ, VD, Masoud Khayyami, telefon: +46(0) 70 815 21 90

Continue Reading

Marknadsnyheter

NCC har tecknat ramavtal med Partille kommun för beläggnings- och markarbeten

Published

on

By

Läs original

NCC har tecknat ramavtal gällande beläggnings- och markarbeten med Partille kommun. Avtalet löper från i vår och avtalsperioden är fyra år. Uppskattat ordervärde för hela perioden är 140 MSEK.

Genrebild, NCC

Uppdraget avser beläggnings- och markarbeten i Partille kommun och omfattar arbeten av underhållskaraktär på exempelvis gator, gångbanor, cykelvägar samt övriga arbeten i anslutning till dessa.

– Gator och vägar i gott skick är en förutsättning för ett fungerande samhälle. NCC:s kompetens och erfarenhet av både mark- och beläggningsarbeten och ett bra samarbete med Partille kommun kommer bidra till gator och vägar som är framkomliga för trafikanterna. Jag är mycket nöjd med att vi tillsammans ska förbättra vägarna, säger Mattias Lagerstedt, Area Manager NCC Industry.

Totalt uppskattat ordervärde 2024–2028 är 140 MSEK, vilket orderregistreras löpande i affärsområde NCC Industry.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mattias Lagerstedt, Area Manager NCC Industry, tel 070-662 04 62, mattias.lagerstedt@ncc.se

Ann-Katrin Johansson, kommunikationspartner NCC, tel 070-521 54 43,
ann-katrin.johansson@ncc.se   

NCC:s presstjänst: 08-585 519 00, press@ncc.se, NCC:s Mediabank

Om NCC. NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden. Som expert på att driva komplexa byggprocesser bidrar NCC till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. Verksamheten omfattar bygg- och infrastrukturprojekt, produktion av asfalt och stenmaterial samt kommersiell fastighetsutveckling. 2023 omsatte NCC ca 57 miljarder SEK och hade 12 200 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uttalande från den oberoende budkommittén i Dala Energi AB (publ) med anledning av offentligt uppköpserbjudande från Ellevio

Published

on

By

Detta uttalande görs av den oberoende budkommittén (”Budkommittén”) i Dala Energi AB (publ) (”Dala Energi”) i enlighet med punkt II.19 Takeover-reglerna för vissa handelsplattformar som utfärdats av Aktiemarknadens självregleringskommitté den 1 januari 2024 (”Takeover-reglerna”). Budkommittén rekommenderar enhälligt aktieägarna att inte acceptera Ellevios Erbjudande (som definierat nedan).

Bakgrund

Elleviokoncernen, genom Ellevio Holding 1 AB (”Ellevio”) offentliggjorde den 2 april 2024 ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Dala Energi att överlåta samtliga aktier i Dala Energi till Ellevio för 90 kronor per aktie (”Erbjudandet”). Ellevio offentliggjorde den 4 april 2024 en erbjudandehandling avseende Erbjudandet (”Erbjudandehandlingen”). Dala Energis aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market.

Erbjudandet motsvarar en premie om:

  • 75,8 procent i förhållande till stängningskursen för aktierna den 28 mars 2024 (vilket var den sista handelsdagen före offentliggörandet av Erbjudandet) om 51,2 kronor för aktierna;
  • 84,3 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen om 48,8 kronor för aktierna under de 30 senaste handelsdagarna som avslutades den 28 mars 2024 (vilket var den sista handelsdagen före offentliggörandet av Erbjudandet); och
  • 86,5 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen om 48,3 kronor för aktierna under de 90 senaste handelsdagarna som avslutades den 28 mars 2024 (vilket var den sista handelsdagen före offentliggörandet av Erbjudandet).

Det totala värdet av Erbjudandet, baserat på samtliga 24 771 656 aktier i Dala Energi uppgår till cirka 2 229 miljoner kronor.

Fullföljandet av Erbjudandet är villkorat bland annat av att Erbjudandet accepteras i sådan utsträckning att Ellevio blir ägare till aktier som representerar mer än 90 procent av det totala antalet utestående aktier i Dala Energi samt att samtliga erforderliga godkännanden, tillstånd, beslut och andra åtgärder från myndigheter eller liknande – såvitt avser Erbjudandets fullföljande – erhålles, i varje enskilt fall på för Ellevio acceptabla villkor.

För ytterligare information om Erbjudandet hänvisas till www.framtidens-energi.se.

Som tidigare offentliggjorts har Dala Energis styrelse utsett en Budkommitté bestående av Åke Söderman, Susanne Löfås Hällman, Anders Jonsson och Karl-Erik Hagström för att representera Bolaget i handläggningen av Erbjudandet. Jonny Jones, Sebastian Larsson, Fredrik Jarl, Sofia Liljeblad och Erik Olsson har anmält potentiella intressekonflikter enligt punkten II.18 Takeover-reglerna och deltar därför inte i Budkommittén.

Budkommittén har anlitat EY Corporate Finance som finansiell rådgivare och EY Law som legal rådgivare i samband med Erbjudandet.

Budkommittén har inhämtat ett värderingsutlåtande från Deloitte AB (”Deloitte”), enligt vilken Deloitte anser att Erbjudandet inte är skäligt för aktieägarna ur en finansiell synvinkel (baserat på de antaganden och överväganden som anges i utlåtandet) (”Värderingsutlåtandet”). Värderingsutlåtandet är bilagt detta uttalande. För Värderingsutlåtandet erhåller Deloitte ett fast arvode oberoende av budvederlagets storlek och anslutningsgraden i Erbjudandet, liksom om Erbjudandet fullföljs eller ej.

Inverkan på Dala Energi och dess anställda

Enligt Takeover-reglerna ska Budkommittén, med utgångspunkt i vad budgivaren uttalat i pressmeddelandet eller Erbjudandehandlingen, redovisa sin uppfattning om den inverkan som genomförandet av Erbjudandet kommer att ha på bolaget, särskilt sysselsättningen, och dess uppfattning om budgivarens strategiska planer för målbolaget och de effekter som dessa kan förväntas ha på sysselsättningen och de platser där bolaget bedriver sin verksamhet.

Ellevio har i Erbjudandehandlingen bland annat framfört följande bakgrund och motiv för Erbjudandet: 

”Ellevio är Sveriges största oberoende eldistributör, med en väl förankrad strategi att växa genom såväl organiska investeringar som förvärv. Ellevio har idag 36 000 kunder i Dalarna, en stark lokal närvaro och stabila samarbeten med entreprenörer i området. Dala Energi, som är ett välskött och ansvarsfullt bolag, utgör ett attraktivt komplement till Ellevios verksamhet.”

”Energibranschen genomgår just nu den största förändringen i modern tid. Omställningen till elektrifierade transporter och industrier, en ökande andel förnybar kraftproduktion och kapacitets- och elbrist i Europa ställer nya krav på elnäten. En omfattande modernisering och vädersäkring av lokalnät för att öka motståndskraften mot väder och vind och minska antalet strömavbrott pågår. Sedan 2016 har Ellevio investerat över 20 miljarder kronor i befintliga elnät. Framgent är Ellevios tydliga ambition att tredubbla investeringarna i elnät och energiinfrastruktur för att möjliggöra energiomställningen. I Sverige, och i Dalarna kommer Ellevio att dubbla de årliga investeringarna i elnätet, vilket innebär årliga investeringar på 550 miljoner kronor 2027. Vid ett förvärv av Dala Energi kommer även detta nät att omfattas av Ellevios expansiva investeringsagenda, vilket kommer att gagna regionen och möjliggöra nyetablering av energiintensiv industri och arbetstillfällen.”

”Vid en jämförelse mellan Dala Energis och Ellevios tariffer kan man konstatera att Ellevio har lägre tariffer för de flesta hushållssäkringar. Ellevio tillämpar dessutom en strategi av samprissättning, vilket innebär att samma tariff appliceras för respektive kundgrupp oberoende av var i landet man bor. Detta har generellt varit särskilt gynnsamt för landsbygdskunder, där tariffer historiskt har varit högre än i storstäder.”

I syfte att säkerställa fortsatt framgång och ansvarsfullt ägande avser Ellevio att ingå avtal med Telia Company AB (”Telia”), om Erbjudandet fullföljs, med avsikten att elnätsverksamheten integreras i Ellevio och fibernätsverksamheten övertas av Telia”.

”Övriga verksamheter inom Dala Energi, huvudsakligen intressen i delägda bolag, avses avyttras till specialiserade aktörer inom respektive område, på ett ansvarsfullt sätt”.

”Ellevio är övertygade om att kunskap, gedigen branscherfarenhet och företagskultur är av yttersta vikt för Dala Energis fortsatta framgång, där de anställda är den främsta faktorn för att säkerställa en stabil och hållbar verksamhet. Både Ellevio och fiberpartnern Telia lägger stor vikt vid att etablera en lokal närvaro, både genom att ha en nära relation med kunder, men även genom säkerställande av tillgång till kunnig och erfaren personal, vilket kommer att vara avgörande för en fortsatt elektrifiering och digitalisering av Sverige. Tillsammans med Telia avser Ellevio att säkerställa en fortsatt trygg och professionell förvaltning av Dala Energis strategiskt viktiga nät- respektive fibertillgångar. Vid ett förvärv av Dala Energi har Ellevio som avsikt att bibehålla ett regionalt kontor samt växa ytterligare i regionen över tid genom regional expansion av organiska investeringar samt potentiella kommande förvärv. Avseende resterande verksamheter som inte omfattas av elnät eller fiber är Ellevio måna om att hitta bästa möjliga lösning som möjliggör både lönsam tillväxt och att arbetsplatser blir kvar i närområdet.”

”I samband med förvärvet avses elnätsverksamheten, som utgör den största delen av Dala Energi, att integreras i Ellevio, medan fibernätet avses tas över av Telia. Ellevios ambition är att säkerställa en tryggad framtid för elnätsverksamheten inom Dala Energi. Vidare är Telias ambition att fortsätta expansionen av fibernätet, samt modernisering och utbyggnad av mobilnätet, för att nå fler anslutna adresser och på så sätt säkerställa att ännu fler företag och invånare i Leksand, Säter, Gagnef och Rättvik blir uppkopplade till Sveriges ledande digitala infrastruktur. Telia lägger stor vikt vid att etablera en lokal närvaro, såväl genom att ha en nära relation med kunder, som genom säkerställande av tillgång till kunnig och erfaren personal. Avseende resterande delägda verksamheter inom Dala Energi är Ellevios ambition att hitta bästa möjliga lösning som möjliggör både lönsam tillväxt och att arbetsplatser blir kvar på orten.”

”Utöver vad som har angetts ovan har inga andra beslut fattats rörande ledning och anställda i Dala Energi. Fullföljandet av Erbjudandet förväntas därmed inte medföra några väsentliga förändringar avseende Ellevios eller Dala Energis anställda och ledning (inklusive deras anställningsvillkor) eller avseende den befintliga organisationen och verksamheten, inklusive sysselsättningen och de platser där Ellevio och Dala Energi bedriver sin verksamhet”.

Budkommittén redovisar utifrån denna beskrivning Budkommitténs uppfattning avseende påverkan för anställda, kunder, samhällsutveckling och för övriga regionala samarbeten:

Det pågår flera paradigmskiften där den långsiktiga målsättningen är att Sverige ska vara klimatneutralt 2045 med en kraftig elektrifiering som följd. Omställningen sker genom flera teknikskiften och nya användningsområden, där ett väl utbyggt och fungerande elnät och fibernät är en förutsättning. Med historiska mått mätt ökar investeringarna i elnät kraftigt. Det krävs också fortsatta investeringar i att slutföra utbyggnaden av fibernätet och investeringar i mer fossilfri elproduktion. Men också när det gäller utveckling av batterier och energidigitalisering för att få fler att tillsammans använda energi på ett smart sätt. Små aktörer har svårt att hantera paradigmskiftet, både operativt (opex) och investeringar (capex). Affärslogiken är att små verksamheter behöver bli större för att nå en kritisk massa för att skapa starka kund- och utvecklingsorganisationer för det nya energilandskapet där bolag är verksamt i samtliga steg i värdekedjan.

Dala Energis styrelse har under 2023 initierat ett strategiskt arbete för Dala Energis tillväxt och utveckling. Bakgrunden är att det finns ett tydligt uppdrag från ägarna att styrelsen aktivt ska söka lönsamma tillväxtmöjligheter samt driva värdeskapande strukturutveckling och verka för regional samverkan. Det finns också ett tydligt uppdrag att Dala Energi ska utveckla sin effektivitet och konkurrensförmåga till nytta för kunderna och ägarna.

I februari 2024 fattade styrelsen beslut om att inleda arbetet med att utvärdera strategiska partnerskap och alternativ till omstrukturering av koncernen för att säkra finansieringen av den fortsatta strukturutvecklingen och tillväxten. Tillsammans med en strategisk partner är målsättningen att långsiktigt tillhandahålla säkra, konkurrenskraftiga och hållbara energi- och kommunikationslösningar som bidrar till samhällsutvecklingen och ger ägarna en långsiktig marknadsmässig ekonomisk avkastning och utdelningsnivå. Arbetet med att hitta en strategisk partner inleddes under första kvartalet 2024. Utvärderingen kommer ske utifrån värdetillväxt för aktieägare och hur vi tillsammans kan skapa bästa förutsättningar att finansiera en tillväxtplan och bidra till regional energiomställning för ett hållbart samhälle.

Styrelsen fortsätter driva det ovan beskrivna strategiska arbetet samtidigt som Dala Energis aktieägare har möjligheten att ta ställning till det offentliga uppköpserbjudandet med en annan inriktning för bolaget.

Ellevio och Dala Energi har i grunden samma prisstrategi, att intäktsramar som är beslutade av Energimarknadsinspektionen utnyttjas till investering och utveckling av elnätet samt ger ägarna en skälig avkastning. Beskrivningen av att nationell samprissättning inom Ellevio gynnar landsbygden och att ett större nätbolag har bättre förutsättningar att hålla lägre priser än små nätbolag är korrekt. Men budkommitténs uppfattning är att skillnaden i den totala prissättningen har varierat från år till år och mätt över en längre historisk period är skillnaderna små, där olika prismodeller är till för- eller nackdel för olika kundgrupper.

Intäkter från elnätsavgifter används för drift, underhåll och utveckling av elnätet. En nationell elnätsägare prioriterar utvecklingsbehovet av elnätet och var investeringar sker avgörs utifrån behovet i hela det nationella nätet. Detta leder till att det regionalt sker över- eller underinvesteringar i elnätet i förhållande till kundernas elnätsavgifter. Dala Energi som verkar regionalt prioriterar investeringsbeslut helt utifrån regionala  

behov av samhällsutveckling till skillnad från en nationell aktör som Ellevio. Dala Energis nät har idag en högre leveranssäkerhet mätt som medelavbrottstid än Ellevios nationella nät.

Dala Energi bedriver idag ett öppet fibernät, ett så kallat stadsnät. När verksamheten överlåts till Telia är det rimligt att anta att fibernätet blir en del av Telias koncept öppen fiber. Vid en prisjämförelse för en oberoende tjänsteleverantör mellan nationella nätaktörer och stadsnäten i Dalarna framgår det att de nationella aktörerna har en prissättning som ligger cirka 25 % högre.

I Erbjudandehandlingen framgår att invånare i Leksand, Säter, Gagnef och Rättvik blir uppkopplade till Sveriges ledande digitala infrastruktur. Enligt PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2023 PTS-ER-2024:13 har ca 97 % av invånarna tillgång till fast bredband om minst 1 Gbit/s, eller fiber i absolut närhet, vilket innebär att den stora utbyggnaden redan är genomförd. För att nå den sista delen är Budkommitténs uppfattning att man, oberoende av aktör, är beroende av statligt stöd för att slutföra utbyggnaden.

Gällande en integration av elnät och fibernät med Ellevios respektive Telias verksamheter för att skapa synergier har inte Budkommittén någon avvikande uppfattning.  Det finns dock ett antal faktorer med påverkan på organisation och sysselsättning som är viktiga att belysa. Att tillhöra större organisationer kan ge anställda en större möjlighet till utveckling, vilket kan vara en positiv effekt. Budkommitténs bedömning är att den organisatoriska samordningen kommer skapa synergier motsvarande cirka 30 redundanta fulltidstjänster i den samordnade organisationen. Samtidigt har energibranschen i Sverige ett stort rekryteringsbehov av olika yrkesroller under kommande år. Dala Energi har idag en egen intern organisation för underhåll och byggnation av elnät och fibernät, vilket skiljer sig från den affärsmodell som Ellevio och Telia tillämpar med upphandling av tidsbegränsade kontrakt från entreprenadföretag. Entreprenadföretagen tillämpar ofta hemstationering och arbete inom geografiskt större områden.

Av ovanstående faktorer blir Budkommitténs samlade bedömning att den organisatoriska samordningen inte direkt kommer medföra uppsägning av medarbetare. Däremot är det sannolikt att det kommer innebära färre regionala arbetstillfällen, vilket innebär att medarbetare antingen behöver flytta eller anpassa sig till ett ökat distansarbete med längre resor. Det är därför sannolikt att en stor andel regional kompetens lämnar energibranschen för att upprätthålla ett hållbart livspussel. Detta kan i sin tur ge en minskad regional närvaro, som kan leda till försämrad service för kunder och påverkan på samhällsutvecklingen.

Dala Energi har flera samarbeten med intressebolag, där bolaget tillsammans regionalt samarbetar för att skapa synergier över kommun och bolagsgränser. En fiberintegrering med Telia kommer påverka samarbetet i Kurbit AB och medföra högre kostnader för övriga delägare för kommunikationsoperatörstjänsten. Dala Energi samarbetar också inom flera områden med Dalakraft AB bland annat för fakturering, kundtjänst, IT och HR. Ett avvecklat samarbete kommer innebära sämre service till idag gemensamma kunder och ökade kostnader för Dalakraft.

Budkommitténs uttalande om Erbjudandet

Budkommittén grundar sin uppfattning om Erbjudandet på en samlad bedömning av ett antal faktorer som Budkommittén har ansett vara relevanta för sin utvärdering av Erbjudandet. Erbjudandet har utvärderats av Budkommittén med metoder som normalt används vid utvärdering av offentliga erbjudanden för börsnoterade bolag. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till:

  • Dala Energis strategiska och finansiella position,
  • Dala Energis förväntade framtida utveckling och förmåga att leverera värden till aktieägarna på lång sikt,
  • Börskursen för aktierna i Dala Energi,
  • Dala Energis affärsmodell inklusive nuvarande ägarstruktur.

Budkommittén har beaktat ett separat yttrande från företrädare för de anställda som innehåller de anställdas uppfattning om Erbjudandets effekter på sysselsättningen. Yttrandet är bilagt till Budkommitténs uttalande.

Budkommitténs uppfattning är att Erbjudandet, med Ellevios strategiska inriktning där befintliga verksamheter skall delas upp, säljas och integreras med andra parter, inte reflekterar det underliggande finansiella tillgångsvärdet.

Budkommittén har vidare beaktat värderingsutlåtandet från Deloitte enligt vilket Erbjudandet, baserat på de förutsättningar och reservationer som anges där, inte är skäligt från finansiell synvinkel för aktieägarna i Dala Energi.

Budkommittén rekommenderar därför enhälligt aktieägarna i Dala Energi att inte acceptera Erbjudandet.

Övrigt

Detta uttalande ska i alla avseenden regleras av och tolkas i enlighet med svensk rätt. Tvist i anledning av detta uttalande ska exklusivt avgöras av svensk domstol.

***

Dala Energi AB (publ)

Den oberoende budkommittén genom

Åke Söderman

Styrelsens ordförande

För ytterligare information, vänligen kontakta

Åke Söderman, talesperson från den oberoende budkommittén
Mail: ake.soderman@advokaternasb.se
Telefon: 0248-79 79 80

Sofia Liljeblad, talesperson för anställda
Mail: sofia.liljeblad@dalaenergi.se
Telefon: 0247-738 32

Bengt Östling, vd
Mail: bengt.ostling@dalaenergi.se
Telefon: 0247-738 02

KORT OM DALA ENERGI
Dala Energi erbjuder lösningar inom energi och digital kommunikation som hjälper människor och företag att leva och utvecklas i vår bygd på ett enkelt, effektivt och hållbart sätt. Vårt fokus ligger på att leverera en kundupplevelse som är lite mer och genom att satsa vidare på våra fokusområden Affär-Kund-Medarbetare-Hållbarhet och Ekonomi hoppas vi att vi når vår vision: Tillsammans för bygdens bästa investering. Dala Energi-koncernen omsätter ca 370 Mkr och har ca 34 000 kunder. Tillsammans är vi ca 80 medarbetare och finns idag med verksamhet i Rättvik, Leksand, Gagnef och Säter. Ett ägande i Dala Energi är ett ägande i en lokal drivkraft med syfte att ge ekonomisk avkastning, en sund samhällsutveckling och en hållbar miljö.
Mer 5 000 privata aktieägare och tre kommuner; Leksand, Rättvik och Gagnef gör detta möjligt. Dala Energi AB är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Redeye AB är Dala Energis Certified Adviser.

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som Dala Energi är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande måndag den 6 maj 2024, kl. 07:30

Continue Reading

Marknadsnyheter

Klinisk stamcellsbaserad transplantationsstudie – STEM-PD – mot Parkinsons har inlett doshöjning

Published

on

By

Pressmeddelande från Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus:

Positiva tidiga säkerhetsresultat har uppnåtts efter de fyra första patienterna som genomgått transplantation av dopaminproducerande stamceller inom den kliniska studien STEM-PD.

STEM-PD-studien undersöker för första gången i människa en ny terapi mot Parkinsons sjukdom. Målet är att ersätta dopaminceller som gått förlorade på grund av sjukdomen med friska celler framtagna från stamceller.

Teamet bakom STEM-PD-studien meddelar nu att de fyra första patienterna har genomgått transplantation med den lägre dosen av celler (3.5 miljoner celler per hjärnhalva, 7 miljoner celler totalt). Den första av de fyra patienterna i dosgrupp ett genomgick transplantation vid Skånes universitetssjukhus i februari 2023.

Baserat på säkerhetsdata har studien fortskridit enlig plan och nästa fyra patienter i dosgrupp två ska transplanteras med en högre dos av celler (7.1 miljoner celler per hjärnhalva, 14 miljoner celler totalt). Den första patienten i dosgrupp två har nu transplanterats och ytterligare tre patienter som ingår i den högre dosgruppen kommer att transplanteras under 2024 och följs därefter i 36 månader inom ramen för studien.

Det primära syftet med studien är att utvärdera säkerheten och tolerabilitet av stamcellsprodukten STEM-PD ett år efter transplantation. Inga oroväckande biverkningar av ingreppet har rapporterats och patienterna uppges må bra. PET-kameraavbildning visar tecken på cellöverlevnad av de transplanterade dopamincellerna, men det är ännu för tidigt att utvärdera kliniska effekter av de transplanterade cellerna. 

Det sekundära syftet med studien inkluderar att utvärdera cellöverlevnad och effekt av de transplanterade cellerna. Detta görs genom PET-kameraavbildning av dopaminnivåer och genom utvärdering av kliniska undersökningar tre år efter transplantationen.

Studien har godkänts av svenska Läkemedelsverket i oktober 2022 och av det brittiska läkmedelsv, Medicines & Healthcare products Regulatory Agency, i oktober 2023, vilket gör det möjligt att inkludera även brittiska patienter i kohort nummer två.

Fakta: STEM-PD är en så kallad fas 1a/b klinisk studie som undersöker en experimentell stamcellsbehandling för Parkinsons sjukdom. Genom transplantation ersätts de förlorade dopaminbildande nervcellerna med nya friska celler, tillverkade från stamceller. Vid Parkinsons sjukdom (PD) förstörs dopaminproducerande nervceller i substantia nigra i hjärnan, vilket leder till dopaminbrist vid signalering i putamen i hjärnans basala ganglier där rörelser kontrolleras.

Pressmeddelande från 2023-02-28: Milstolpe för stamcellsbaserad terapi vid Parkinson – första patienten transplanterad
För mer information of STEM-PD: www.stem-pd.org

Frågor som berör projektet STEM-PD och cellprodukten: Malin Parmar, Professor Lunds universitet. Projektledare för STEM-PD, +46 709-82390,
malin.parmar@med.lu.se
Frågor som berör den kliniska studien: Gesine Paul-Visse, överläkare, VE Neurologi, Skånes universitetssjukhus, Lund och adjungerad professor, Lunds universitet. Ansvarig prövare, +46 46-177766, gesine.paul-visse@med.lu.se

Presskontakt Skånes universitetssjukhus: +46 17 23 44 press.sus@skane.se
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet: +46 222 01 31 press@med.lu.se

Forskningsledare och STEM-PDs organisation:

  • Malin Parmar, Leder STEM-PD projektet – professor, Lunds universitet
  • Gesine Paul-Visse, prövningsansvarig läkare – adjungerad professor, Lunds universitet, överläkare i neurologi, Skånes universitetssjukhus
  • Håkan Widner, medicinskt sakunnig sponsorrepresentant, studieläkare – docent och forskare vid Lunds universitet, och överläkare i neurologi, Skånes universitetssjukhus
  • Hjálmar Bjartmarz, studieläkare – överläkare i neurokirurgi, Skånes universitetssjukhus
  • Agnete Kirkeby, projektledare för preklinisk utveckling av STEM-PD – biträdande universitetslektor, Lunds universitet
  • Roger Barker, medicinskt och prövningsansvarig läkare – professor, University of Cambridge and Honorary Consultant Neurologist, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust
  • Paola Piccini, expert hjärnavbildning – professor och överläkare, Imperial College London
  • Oskar Hansson, ansvarig PET-avbildning – professor vid Lunds universitet och överläkare, Skånes universitetssjukhus
  • Ruben Smith, PET-avbildning – docent och forskare vid Lunds universitet och specialistläkare i neurologi, Skånes universitetssjukhus

Studien administreras av Cambridge Clinical trials unit Neuroscience Team och Forskningsenheten i neurologi, Skånes universitetssjukhus.
Utvecklingen av STEM-PD cellprodukten och den kliniska studien finansieras av flera nationella, och internationella, EU-baserade forskningsfonder och Novo Nordisk A/S.

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 46 000 studenter och över 8 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.